ΕΛΛΑΔΑ. Οι εμβολιασμοί στη χώρα προχωρούν, ανάλογα πάντα με τις ροές εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Έχουν ήδη ξεπεράσει τους 1.345.000 και περισσότεροι από 915.000 συμπολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας έχει ήδη ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές άνω των 16 ετών των Σχολικών Μονάδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό και μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους.

Σήμερα Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για ορισμό ραντεβού αναφορικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, έπρεπε να ελεγχθούν συνταγογραφήσεις προηγούμενων ετών, τα μητρώα των ιατρών, οι κωδικοί των φαρμάκων και να συνδυαστούν για να καθοριστούν οι ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Οι 83.000 εξ αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ειδοποίηση με sms. Οι υπόλοιποι θα πρέπει μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ ή από το σπίτι τους να μπουν στην πλατφόρμα και να ορίσουν το ραντεβού τους.

Στους περίπου 13.500 εξ αυτών, κυρίως μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς, θα τους προταθεί να εμβολιαστούν από Δευτέρα – Τρίτη στο κέντρο στο οποίο κάνουν την αιμοκάθαρση τους ή στο θεραπευτήριο στο οποίο πηγαίνουν τακτικά, λόγω της πάθησης τους.

Για την εν λόγω ομάδα, θα παρασχεθούνάλλα εμβόλια, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 ετών και οι εμβολισμοί σε αυτούς θα αρχίσουν μετά από 3 ημέρες, την Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ε.Ε. στον εφοδιασμό των εμβολίων, εκτιμάται ως ικανοποιητικό το ποσοστό εμβολιασμών στην Ελλάδα. Μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.