ΠΑΤΡΑ. Η ομάδα γιατρών, μαιών και νοσηλευτών της Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» το βράδυ της Πέμπτης έφερε στον κόσμο δύο βρέφη από μητέρες που είχαν μολυνθεί από κορονοϊό.

Οι καισαρικές πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά από τους επιμελητές της Κλινικής Χριστίνα Γεωργοπούλου και Νικόλαο Χριστοδουλόπουλο και την ειδικευομένη Ανθή Παπακωνσταντίνου.

Και οι δύο περιπτώσεις είχαν κριθεί υψηλού κινδύνου. Η μία μάλιστα εξ αυτών νοσηλευόταν στο νοσοκομείο σε θάλαμο αρνητικής πίεσης εδώ και μία εβδομάδα. Η μία εκ των δύο είχε απευθυνθεί σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχής για να γεννήσει αλλά φέρεται, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της ίδιας, ότι δεν τη δέχτηκαν επειδή είχε διαγνωστεί θετική στον κορονοϊό.

Παρά τα δεδομένα αυτά, το επιστημονικό προσωπικό του «Αγίου Ανδρέα» ανέλαβε και τις δύο εγκυμονούσες.

Ο άψογος συντονισμός που επεφύλαξε η διευθύντρια της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του «Αγίου Ανδρέα», Ζωή Μπράχου - Ξενάκη, και η καθοριστική συνδρομή του διοικητή του νοσοκομείου Ηλία Θεοδωρόπουλου και του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Θανάση Χονδρομάρα που εξασφάλισαν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, είχε ως αποτέλεσμα και οι δύο μητέρες να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τα μωρά τους.

Οι καισαρικές διενεργήθηκαν σε χειρουργικές αίθουσες με αρνητική πίεση και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Αξια αναφοράς είναι επίσης η συνεργασία και η ανταπόκριση του διευθυντή της Μονάδας Νεογνών Γιάννη Κουλούρα, ο οποίος δέχτηκε να συνεργαστεί και να αναλάβει τη φροντίδα των νεογνών μέχρι να διενεργηθούν τα τεστ και να διαπιστωθεί εάν και αυτά είχαν κολλήσει τον ιό από τις μητέρες τους. Στην περίπτωση που ήταν θετικά θα μεταφέρονταν στη Μονάδα Νεογνών του ΠΓΝΠ που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης για νεογέννητα.

Την ίδια ώρα δε που βρισκόταν σε εξέλιξη η καισαρική μιας εκ των δύο γυναικών, προέκυψε και τρίτος τοκετός στον «Αγιο Ανδρέα» με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί όλο το δυναμικό της Μαιευτικής Κλινικής με επικεφαλής τη διευθύντρια κ. Μπράχου.