ΕΛΛΑΔΑ. Με την μαζική χρήση των self tests, τα οποία διατέθηκαν δωρεάν στους πολίτες, επιτεύχθηκε νωρίτερα και με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

  • Έως την Πέμπτη 17 Ιουνίου, είχαν διατεθεί 30,4 εκ. self tests σε περισσότερους από 4,4 εκ. πολίτες από 10.349 φαρμακεία.
  • Χάρη σε αυτό το μέτρο δημόσιας υγείας καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από σελφ τεστ, από τις 12/4 έως σήμερα, περισσότερα από 34.250 θετικά κρούσματα Covid-19.
  • Ως προς τη συμβολή των self tests στην ανεύρεση και απομόνωση ασυμπτωματικών κυρίως φορέων του ιού, άρα και στον περιορισμό της μεταδοτικότητάς του στην κοινότητα, αρκεί να πούμε ότι κατά τον μήνα Μάιο το 37% στο σύνολο των θετικών κρουσμάτων οφείλονταν στα δωρεάν self tests ενώ κατά τον Ιούνιο το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 57%.
  • Χωρίς τα self tests 34.250 συμπολίτες μας το προηγούμενο δίμηνο δεν θα είχαν διαγνωστεί και καταγραφεί ως θετικά κρούσματα με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφαλή λειτουργία επιχειρήσεων, σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος της μαζικής αυτοδιάγνωσης.

Την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε 75% μείωση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών. Μάλιστα για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό η Ελλάδα εμφανίζεται «πράσινη» στον σχετικό χάρτη του ευρωπαϊκού ECDC με δείκτη θετικότητας κάτω του 1%.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις