Γράφει η Παναγιώτα Πρεκεζέ*

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, επίσημα ορισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη και αφιερωμένη στους πάσχοντες από Διαβήτη, αποτελεί τη μεγαλύτερη συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο Διαβήτης, μια μεταβολική μάστιγα του 21ου αιώνα, αποτελεί μια χρόνια νόσο που έχει χαρακτηρισθεί ως «ύπουλη» μορφή πάθησης, καθώς 1 στους 2 άτομα παρουσιάζει ήδη σοβαρές επιπλοκές όταν διαγνωσθεί με την ασθένεια. Στη χώρα μας νοσούν περισσότερα από 1.000.000 άτομα, ενώ 1 στους 3 δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Ανησυχητικά αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις έρευνες παρουσιάζονται και τα ποσοστά του Διαβήτη της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, καθιστώντας τη νόσο στις νεαρές ηλικίες μια νέα «επιδημιολογική» απειλή.

Οφείλουμε να παίρνουμε την ασθένεια του Διαβήτη πολύ σοβαρά, καθώς «ένας αρρύθμιστος Διαβήτη» ή «ένας αδιάγνωστος Διαβήτης» πιθανότατα θα επιφέρει επιπλοκές σε διάφορα όργανα και μέρη του οργανισμού, όπως το στόμα και τα δόντια, τα μάτια, τα νεύρα, τα νεφρά και η καρδιά, πολλές φορές μη αναστρέψιμες.

Ο σύγχρονος «τοξικός» τρόπος ζωής, δηλαδή η κακή διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, ο καθιστικός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με τη μειωμένη άσκηση παράλληλα με το καθημερινό στρες, αναμφίβολα αποτελούν την αφετηρία στην ανάπτυξη της νόσου.

Στόχος της εκστρατείας παγκοσμίως μέσω ποικίλων δράσεων είναι να γνωρίσει το κοινό τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις της ύπουλης αυτής ασθένειας. Η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι στη χρόνια πάθηση του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών αυτής είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων και η ρύθμιση της νόσου με εξατομικευμένη προσέγγιση και σωστή χρήση των φαρμάκων, όπως αυτά παρέχονται από τους ειδικούς ιατρούς στους ασθενείς

Η πρόληψη βέβαια επιτυγχάνεται σε υψηλό ποσοστό με καλύτερη ποιότητα ζωής. Η διαφοροποίηση του τρόπου ζωής με υγιεινή διατροφή, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και φυσικά διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ αποτελούν το μυστικό σε μεγάλο βαθμό μη εκδήλωσης της νόσου.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Λακωνίας είναι στο πλευρό των ασθενών με Διαβήτη και των οικογενειών τους, για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν όσον αφορά τη φαρμακευτική τους αγωγή, επαφή με ιατρικό προσωπικό ή άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Καλούμε κι άλλους πάσχοντες από Διαβήτη να εγγραφούν στο Σύλλογό μας για να γίνει η «φωνή» μας πιο δυνατή στη Λακωνία.

Δυστυχώς, η πανδημία του COVID-19 δεν μας επιτρέπει και φέτος τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Ωστόσο, ανταποκρινόμενος ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Τουρισμού & Αθλητισμού κ. Γεωργία Ζαχαράκη - Αναστασοπούλου στο αίτημα του Συλλόγου μας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή τους, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, το Ιστορικό Κτήριο του Δημαρχείου Σπάρτης θα φωταγωγηθεί από τη δύση του ηλίου με μπλε χρώμα, χρώμα το οποίο έχει επιλεγεί να φωταγωγούνται κεντρικά σημεία των πόλεων από την Παγκόσμια Οργάνωση Διαβήτη (IDF) κάθε 14η Νοεμβρίου.

(*)Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Λακωνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις