ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στις 23.748 έφτασαν οι νέες διαγνώσεις κορονοϊού, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 44 θάνατοι συμπολιτών μας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 16/03, ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στους 7 Νομούς της Πελοποννήσου σήμερα είναι 2.350.

Αναλυτικά:

- 174 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 194 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 738 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 337 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 305 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 255 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 347 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

Κορoνοϊός – ΠΟΥ: Η νέα αύξηση κρουσμάτων είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου»

O επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων της Covid-19 θα μπορούσε να είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», τη στιγμή που κάποιες χώρες κάνουν λόγο για μείωση της διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ.

Σημειώνεται ότι οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 8% την περασμένη εβδομάδα συγκριτικά με την ακριβώς προηγούμενη.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή Ιατρικής Ερικ Τόπολ, η χαλάρωση των μέτρων προστασίας, η υψηλότερη μεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 της Όμικρον και η μείωση της ανοσίας από τα εμβόλια είναι μερικοί από τους λόγους που παρατηρείται νέα αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τονίζεται επίσης ότι η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA)να εγκρίνει μια δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου τους κατά της Covid για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Έρευνα: Η Όμικρον παραμένει πάνω στις επιφάνειες για περισσότερο καιρό από ό,τι ο αρχικός κορονοϊός

Τα σωματίδια της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού παραμένουν μολυσματικά πάνω τόσο σε ομαλές όσο και σε πορώδεις επιφάνειες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε σχέση με τον αρχικό κορονοϊό, σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα επιστημόνων από το Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και του Κέντρου Ανοσολογίας και Λοιμωξιολογίας της πόλης, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, έβαλαν σταγονίδια με κορονοϊό, τόσο από την αρχική παραλλαγή όσο και από την Όμικρον (υποπαραλλαγή ΒΑ.1), πάνω σε μια ποικιλία επιφανειών σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαπιστώθηκε ότι στις ομαλές επιφάνειες (γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα, πλαστικό) η Όμικρον παρέμενε ακόμη λοιμογόνος μετά από επτά μέρες, ενώ ο αρχικός κορονοϊός δεν ήταν πια μολυσματικός μετά από τέσσερις μέρες πάνω σε πλαστικό ή χάλυβα και μετά από επτά μέρες πάνω σε γυαλί. Πάνω σε πορώδες χαρτί (είτε μαλακό χαρτομάντηλου είτε πιο σκληρό εκτύπωσης) ο αρχικός ιός έπαυε να μπορεί να μολύνει μετά από 30 λεπτά, ενώ η Όμικρον μετά από μία ώρα.

Πάντως ο κορονοϊός, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων στον αέρα. Η μόλυνση από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες είναι λιγότερο συχνή, αν και η νέα μελέτη υπενθυμίζει «τη σημασία της υγιεινής των χεριών και του καθαρισμού των επιφανειών που αγγίζονται τακτικά από διαφορετικούς ανθρώπους». Αυτό, δήλωσε ο ερευνητής Λέο Πουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αφορά ιδίως «επιφάνειες και περιβάλλοντα που μολύνονται από κάποιον ασθενή με Covid-19».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις