ΕΛΛΑΔΑ. Με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης, και συνυπογράφουν ακόμη 41 βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδεικνύονται οι πολιτικοί σχεδιασμοί και οι αλλαγές που ξεκίνησαν - και αν ισχύσουν – «…οδηγούν στην υποβάθμιση των υπηρεσιών και την τεράστια ταλαιπωρία των συναλλασσομένων με τον ΕΟΠΥΥ που εξ ορισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης».

Πιο συγκεκριμένα

Όπως αναφέρει ο Σταύρος Αραχωβίτης, η μετατροπή Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕ.ΔΙ.), του ΕΟΠΥΥ σε Τμήματα, με τη ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων «…είναι μια ακόμη ένδειξη για την λαίλαπα που η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει σχεδιάσει για την Δημόσια Υγεία και τον ΕΟΠΠΥ και που απλώς καθυστέρησε να υλοποιήσει λόγω της “ενοχλητικής” πανδημίας.» Και προσθέτει:

«Συγκεκριμένα, στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, περιλαμβάνεται η κατάργηση όλων των τμημάτων Φαρμακευτικής των Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕ.ΔΙ.), και η διατήρηση των τμημάτων γραμματείας μόνο σε μεγάλες ΠΕ.ΔΙ.Ο.»

Ιδεοληψίες και εξυπηρέτηση των ιδιωτών

«Πιστοί στις ιδεοληψίες και τη λογική των εξυπηρετήσεων στους ιδιώτες, αδιαφορώντας για την ορεινότητα, τη νησιωτικότητα, τη μειονεκτικότητα που είναι εγγενή χαρακτηριστικά του ανάγλυφου της χώρας μας, θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων χωρίς γραμματείες αλλά “εξ αποστάσεως”, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, ή κατοικούν σε μικρούς και απομακρυσμένους και με μεγάλες αποστάσεις από τα κέντρα νομούς».

Το παράδειγμα της Λακωνίας

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Λακωνία που τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Σπάρτη επισκέφθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου ο Στ. Αραχωβίτης με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ όπου και συζήτησαν με το προσωπικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν θα κάνουν πίσω

«…Δεν θα κάνουν πίσω ούτε μετά την χθεσινή αποκάλυψη για την διάλυση που έχουν ήδη επιφέρει στην Δημόσια Υγεία και που είχε σαν αποτέλεσμα τα ⅔ των θανάτων να συμβούν στη χώρα μας εκτός ΜΕΘ;», αναρωτήθηκε, ρητορικά, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα: Η υποβάθμιση του ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες

«Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν σχεδιασμοί που θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η μετατροπή Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕ.ΔΙ.), με μικρό αριθμό υπαλλήλων, σε αυτοτελή Τμήματα, η κατάργηση όλων των τμημάτων Φαρμακευτικής και η διατήρηση των τμημάτων γραμματείας μόνο σε μεγάλες ΠΕ.ΔΙ.

Η πρόθεση συρρίκνωσης των ΠΕ.ΔΙ προϊδεάζει για μια γενική συρρίκνωση και παραχώρηση σημαντικών λειτουργιών του Οργανισμού στους ιδιώτες.

  • Η λογική ότι φτιάχνουμε μια ιστοσελίδα και ότι οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται “εξ αποστάσεως”, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, δεν είναι ρεαλιστική.

Οι ΠΕ.ΔΙ. του Οργανισμού αποτελούν σημείο που εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους στην αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων, καθώς και κάθε άλλου θέματος σχετικά με την περίθαλψη.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο με δεδομένη την σταδιακή αποστελέχωση του Οργανισμού χωρίς την ανάλογη αναπλήρωση. Σε μικρούς και απομακρυσμένους νομούς, όπως η Λακωνία, είναι σίγουρο ότι οι συναλλασσόμενοι πολίτες θα υποστούν τεράστια ταλαιπωρία.

Επιπλέον, ανησυχία για τους ελέγχους της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., ήτοι, τις δαπάνες υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την επιθεώρηση συμβεβλημένων παρόχων υγείας καθώς και τον εσωτερικό έλεγχο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δημιουργεί η εμμονή της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών κατ’ αναλογία με τα όσα συμβαίνουν στον ΕΦΚΑ.

Επειδή η προσφιλής ιδεοληψία της κυβέρνησης για παραχώρηση κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες έχει αποτύχει όπου εφαρμόστηκε και απέβη σε βάρος των πολιτών,

Επειδή οι εξυπηρετούμενοι από τον ΕΟΠΥΥ συνάνθρωποί μας εξ ορισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης,

Επειδή η χρήση των νέων τεχνολογιών δεν είναι προσβάσιμη για όλους ούτε αποτελεί την λύση “δια πάσαν νόσο”,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Είναι σε γνώση και μέσα στην πολιτική του οι εν λόγω σχεδιαζόμενες αλλαγές;
  • Σχεδιάζει την κατάργηση των γραμματειών στις μικρές ΠΕ.ΔΙ.;
  • Προτίθεται να μην προχωρήσει στη συρρίκνωση αλλά αντίθετα να στελεχώσει επαρκώς τις περιφερειακές διευθύνσεις;
  • Προτίθεται να προχωρήσει σε Σχέδιο Οργανισμού όπως αυτό είχε εγκριθεί κατά το παρελθόν αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε;»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις