ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στις 7.365 έφτασαν οι νέες διαγνώσεις κορονοϊού, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Μ. Τετάρτης. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 64 θάνατοι συμπολιτών μας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Μ. Τετάρτης 20/4, ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στους 7 Νομούς της Πελοποννήσου σήμερα είναι 669.

Αναλυτικά:

- 71 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 71 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 157 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 88 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 109 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 53 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 120 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

«Σε φάση συνύπαρξης με τον ιό»

Οπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον κορoνοϊό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Τα μέτρα υπάρχουν, δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid, οι δείκτες μάς επιτρέπουν να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και θα προσαρμοζόμαστε, σημείωσε ο κ. Πλεύρης. Όπως ανέφερε, η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης μετά από δύο χρόνια πανδημίας βρισκόμαστε σε μία άλλη φάση διαχείρισής της. «Έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος, με μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά μειωμένη νοσηρότητα και έχουμε το εμβόλιο».

«Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα και θα συνεχίζει να στηρίζεται με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πλέον μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον ιό. Δεν πιστεύουμε στην πολιτική μηδενική COVID, αλλά μπαίνουμε σε μία διαδικασία που θα μπορούμε να προσαρμοζόμαστε», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Πιστεύουμε στις πολιτικές όπου ενισχύοντας το εθνικό σύστημα υγείας, προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες μπαίνουμε σε μία διαδικασία που οι δείκτες μας δίνουν τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο όπου είναι ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό το πλαίσιο είναι δυναμικό και θα προσαρμόζεται στα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει η οικονομική ζωή του τόπου. Ακόμη και οι σκληροί δείκτες το βασικό στοιχειό που μπορούμε να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες, και σε αυτούς η χώρα μας είχε χαμημηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν εφησυχάζουμε. Τα μέτρα που πήραμε είχαν σκοπό να μειώσουν τις απώλειες των ανθρώπων που χάσαμε από την πανδημία. Χάρη σε μια μεγάλη προσπάθεια η προσπάθεια ήταν η χώρα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο».

«Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας όπου η Ελλάδα είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς για το εάν με την άρση μέτρων θα μπορούν να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ψηφίσει την τροπολογία για παράταση της αναστολής μέχρι 31/12 και αυτό ισχύει προς το παρόν.

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως δεν καταργούνται, αλλά -με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα- παύει να ισχύει η υποχρεωτική επίδειξή τους σε ορισμένους χώρους.

Νέο μοντέλο διαχείρισης

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως μπαίνουμε σε μία νέα φάση και προσέχουμε. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ βρισκόμαστε στα μέσα της πανδημίας και παίρνουμε μέτρα που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά, υπογραμμίζοντας πως δεν καταργούνται τα μέτρα αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση. «Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας δεδομένα», πρόσθεσε.

Ζαούτης: Από την Όμικρον 2 η πλειονότητα των κρουσμάτων

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, έκανε μια αποτίμηση της πανδημίας. Όπως είπε η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από την Όμικρον 2 που παρουσιάζει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μείωση 7% στους διασωληνωμένους και σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό εισαγωγών και κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις