ΚΟΣΜΟΣ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν πιστεύει ότι το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εκτός της Αφρικής θα οδηγήσει σε πανδημία, ανακοίνωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ σήμερα, επισημαίνοντας ότι παραμένει άγνωστο για την ώρα, αν οι μολυσμένοι ασυμπτωματικοί φορείς, μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Τον Μάιο εντοπίστηκαν περισσότερα από 300 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, κυρίως στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία συνήθως ήπια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω στενής επαφής και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, και δερματικές αλλοιώσεις με πύον.

Ο ΠΟΥ εξετάζει κατά πόσον η έξαρση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «δυνητικά έκτακτη υπόθεση δημόσιας υγείας, διεθνούς ενδιαφέροντος». Μια τέτοια ανακήρυξη, όπως είχε γίνει για την COVID-19 και τον Έμπολα, θα βοηθούσε στην επιτάχυνση της έρευνας και της χρηματοδότησης για τον έλεγχο και τον περιορισμό της νόσου.

Ερωτηθείσα εάν το ξέσπασμα ευλογιάς πιθήκων έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε πανδημία, η Rosamund Lewis, επικεφαλής του τεχνικού τμήματος αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στον ΠΟΥ, απάντησε ξεκάθαρα: «Δεν ξέρουμε, αλλά δεν το πιστεύουμε». «Προς το παρόν, δεν ανησυχούμε για μια παγκόσμια πανδημία», πρόσθεσε.

Μόλις προσβληθεί κάποιος από την ευλογιά των πιθήκων, η διάρκεια της εμφάνισης των εξανθημάτων αναγνωρίζεται ως μολυσματική περίοδος, αλλά υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το αν ο ιός μεταδίδεται και από άτομα που δεν έχουν συμπτώματα, εξήγησε η ίδια.

«Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ακόμη αν υπάρχει ασυμπτωματική μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων- στοιχεία από το παρελθόν δείχνουν ότι αυτό δεν αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό- αλλά μένει να προσδιοριστεί», κατέληξε.

Το στέλεχος του ιού που εμπλέκεται στο τωρινό ξέσπασμα της επιδημίας θεωρείται ότι σκοτώνει ένα μικρό μέρος των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Προς το παρόν ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη και όχι στις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής όπου ενδημεί ο ιός. Ως επί το πλείστον, τα κρούσματα δεν συνδέονται με ταξίδια και για αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες εξετάζουν τι μπορεί να προκάλεσε αυτή την ασυνήθιστη έξαρση.

Αρχές δημόσιας υγείας υποψιάζονται ότι υπάρχει κάποιος βαθμός μετάδοσης στην κοινότητα και ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να προσφέρουν εμβόλια στις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις