ΕΛΛΑΔΑ. Σε νέα ανακοίνωση σχετικά με το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, έναν άνδρα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία, προχώρησε ο ΕΟΔΥ μετά την ολοκλήρωση και των γονιδιακών εξετάσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ μετά τις εξετάσεις αυτές επιβεβαιώθηκε ότι «πρόκειται για στέλεχος Monkeypox που ανήκει στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής (West African clade), το οποίο ανιχνεύεται σε κρούσματα στην Ευρώπη & ΗΠΑ».

Κατά την ίδια ανακοίνωση ο 59χρονος άνδρας παραμένει σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο «Ανδρεάς Συγγρός» όπου και νοσηλεύεται» ενώ σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Ευλογιά των πιθήκων: Η νέα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

«Ολοκληρώθηκε σήμερα από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ η μοριακή επιβεβαίωση και η περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση του στελέχους που απομονώθηκε από ασθενή 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία.

Η φυλογενετική ανάλυση επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έδειξε ότι πρόκειται για στέλεχος Monkeypox που ανήκει στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής (West African clade), το οποίο ανιχνεύεται σε κρούσματα στην Ευρώπη & ΗΠΑ και συνήθως προκαλεί ήπια και τελικά αυτοπεριοριζόμενη νόσο.

Ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Η επιδημιολογική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, όπως και η ιχνηλάτηση επαφών. Έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι ιδιαίτερα χαμηλός και συνιστάται η τήρηση των γενικών κανόνων ατομικής υγιεινής.».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις