Το ομφαλικό αίμα (ομφαλοπλακουντιακό αίμα) είναι το αίμα που παραμένει μέσα στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα μετά τον τοκετό και την περίδεση του ομφαλίου λώρου. Το ομφαλικό αίμα, είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα, δηλαδή κύτταρα εμβρυϊκής προέλευσης, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί. Για να θεωρηθεί ένα κύτταρο ως βλαστοκύτταρο θα πρέπει να μπορεί:

- Nα αναπαράγεται απεριόριστα δημιουργώντας αντίγραφα του εαυτού του
- Nα μπορεί να διαφοροποιείται σε περισσότερους του ενός τύπους εξειδικευμένων κυττάρων.

Η συλλογή του ομφαλικού αίματος πραγματοποιείται μέσα από μια σύντομη, ανώδυνη και απολύτως ακίνδυνη διαδικασία τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό. Η συλλογή του αρχίζει αμέσως μετά τον τοκετό και την έξοδο του νεογνού από το σώμα της μητέρας. Ο ομφάλιος λώρος κόβεται και ο μαιευτήρας καθαρίζει και απολυμαίνει ένα τμήμα του που επικοινωνεί με τον πλακούντα. Η ομφαλική φλέβα, που διατρέχει καθ’ όλο το μήκος του τον ομφάλιο λώρο παρακεντείται και το αίμα ρέει ελεύθερα μέσα σε αποστειρωμένο ασκό.

5 σημαντικοί λόγοι που κάνουν το ομφαλικό αίμα μοναδικό

Το ομφαλικό αίμα είναι μοναδικό και 99% συμβατό με το παιδί

Ένα βιολογικό υλικό που μπορούμε να συλλέξουμε μόνο μία φορά στη ζωή μας και είναι 99% συμβατό με το ίδιο το παιδί (δότη).

Η διαδικασία συλλογής ομφαλικού αίματος είναι απολύτως ακίνδυνη

Δεν υπάρχει πόνος ή κίνδυνος για τη μητέρα ή το μωρό και η διαδικασία συλλογής πραγματοποιείται εύκολα ταυτόχρονα με την κοπή του ομφάλιου λώρου.

Bλαστοκύτταρα νεότερα και πιο υγιή

Σε αντίθεση με βλαστοκύτταρα από άλλες πηγές, αυτά του ομφαλικού αίματος δεν έχουν μολυνθεί από ιούς. Για τον λόγο αυτό, τα βλαστικά κύτταρα του αίματος ομφάλιου λώρου έχουν χαρακτηρισθεί ως «προνομιούχα» επειδή δεν έχουν εκτεθεί σε καμία ασθένεια.

Μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών μετά τη μεταμόσχευση σε συγγενείς

Μελέτη που αφορούσε ασθενείς με μεταμοσχεύσεις από αδέλφια για μοσχεύματα αίματος ομφάλιου λώρου και μοσχεύματα μυελού των οστών, διαπίστωσε ότι οι λήπτες μεταμοσχεύσεων αίματος ομφάλιου λώρου ήταν 59% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (GVHD).

Είναι χρήσιμο για μελλοντικές θεραπείες

Το ομφαλικό αίμα χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες κλινικές μελέτες για ασθένειες και σύνδρομα όπως κακοήθειες του αίματος, του μαστού, του παχέος εντέρου, ο αυτισμός, η εγκεφαλική παράλυση, η νόσος του Parkinson, ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και άλλα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία συλλογής ομφαλικού αίματος; Επικοινωνήστε σήμερα με το City Hospital για να λάβετε την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη και να λύσετε κάθε σας απορία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις