ΕΛΛΑΔΑ. Δύσκολες ημέρες για τα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπου φτάνουν μαζικά τα παιδιά με ιώσεις και γρίπη. Η πίεση είναι μεγάλη και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, τα Χριστούγεννα υπήρξε «ασφυξία» στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων.

Η αυξημένη προσέλευση των ασθενών οφείλεται στην έξαρση των ιώσεων σε όλες τις ηλικίες, η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και οι ελλείψεις προσωπικού. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, στο Αγλαϊα Κυριακού το Σάββατο 24/12, η αναμονή για την εξέταση ξεπερνούσε τις 8 ώρες.

«Πάνω από 700 παιδιά εξετάστηκαν για γρίπη την παραμονή Χριστουγέννων»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι από το Αγλαϊα Κυριακού το Σάββατο πέρασαν 700 παιδιά για εξέταση. Ο κ. Γιαννάκος συνέχισε λέγοντας: «Το πρωί των Χριστουγέννων υπήρχαν παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο διπλανό παιδιατρικό νοσοκομείο της Αγίας Σοφίας που ξεκίνησε την εφημερία του με τα παιδιά αυτά».

Ανήμερα των Χριστουγέννων και τη Δευτέρα 26/12 εφημέρευε το Αγίας Σοφίας, το οποίο αντιμετώπισε αυξημένη προσέλευση. Ανήμερα των Χριστουγέννων προσήλθαν 700 παιδιά και άλλα τόσα την Δευτέρα των Χριστουγέννων, με την αναμονή να ξεπερνά τις πέντε ώρες.

Αναμονή ωρών για εξέταση

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, εφημέρευε το Παίδων Πεντέλης, όπου και προσήλθαν 400 παιδιά και η αναμονή ξεπέρασε τις δύο ώρες. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει «Από τα 700 παιδιά που εξετάζονται στα επείγοντα των παιδιατρικών κυρίως με ιώσεις εισάγονται περίπου 60 για νοσηλεία. Ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς λόγο».

Συνεχίζει λέγοντας «Η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί με ωράριο τραπεζών. Εάν οι πρωταβάθμιες μονάδες διέθεταν παιδιάτρους η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν πολύ μικρότερη.

Αναδεικνύεται επίσης η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και η αναγκαιότητα ενίσχυσης τους. Εάν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές θα λειτουργούσαν περισσότερα ιατρεία στα επείγοντα των εφημερευόντων και η ταλαιπωρία των παιδιών μικρότερη.»

Τέλος, σε ότι αφορά τα παιδιά με κορονοϊό, ο κ. Γιαννακός, ανέφερε πως είναι ελάχιστα, εκ των οποίων ένα είναι πολύ σοβαρά και έχει εισαχθεί στην ΜΕΘ. Ακόμη, είπε ότι «Τα παιδιατρικά νοσοκομεία νοσηλεύουν λιγότερα από 10 παιδιά συνολικά με κορονοϊό. Κρίμα όμως να είναι γεμάτα τα παιδιατρικά από ιώσεις και γρίπη».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις