ΕΛΛΑΔΑ. Χρόνια κόπωση, δύσπνοια, βήχας και ταχυκαρδία, είναι τα πιo συχνά συμπτώματα που αναφέρουν ασθενείς που έχουν εκδηλώσει σύνδρομο long COVID και παρακολουθούνται από ειδικά ιατρεία που λειτουργούν στη χώρα μας σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Σε ορισμένα από αυτά η αναμονή είναι μεγάλη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρότυπο Διεπιστημονικό Κέντρο Αναφοράς για ασθενείς με long COVID της Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στον Ευαγγελισμό, όπου όπως ανέφερε σε πρόσφατη επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ενωση Ασθενών με Μακροχρόνιες Συνέπειες της COVID-19 (long COVID Greece), οι ασθενείς αναμένουν μήνες για ένα πρώτο ραντεβού.

Διαβάστε επίσης: Σύνδρομο long-COVID και νευροψυχιατρικά συμπτώματα

«Το ιατρείο λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα, πρωινές ώρες, ωστόσο για να μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ασθενείς συχνά επεκτείνουμε άτυπα το ωράριο», σημειώνει στην «Καθημερινή» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας, στη Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας της Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και υπεύθυνη του Ιατρείου, Παρασκευή Κατσαούνου. Το συγκεκριμένο ιατρείο μετεξελίχθηκε σε πρότυπο κέντρο αναφοράς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για ασθενείς με συμπτώματα που επιμένουν ή με νέα συμπτώματα που εμφανίζονται τρεις μήνες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 και τα οποία διαρκούν τουλάχιστον δύο μήνες, χωρίς ξεκάθαρο ιατρικό αίτιο, όπως είναι και ο επίσημος «ορισμός» του ΠΟΥ για τη long COVID. Χωρίς χρηματοδότηση και με την επιπλέον εργασία γιατρών του νοσοκομείου.

125 ασθενείς

Τον τελευταίο χρόνο το ιατρείο έχει παρακολουθήσει 125 ασθενείς, από την Αττική αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας και σε συνεργασία με τη long COVID Greece. Σύμφωνα με την κ. Κατσαούνου, είναι άτομα που έχουν αντιμετωπιστεί από το περιβάλλον τους σαν «κατά φαντασίαν ασθενείς». Μπορεί να έχουν επισκεφθεί ήδη κάποια μονάδα υγείας, να μην έχουν λάβει διάγνωση παρά μόνον αγωγή για αγχολυτικά, αφού τα συμπτώματά τους αποδίδονται σε στρες. Στο ιατρείο του Ευαγγελισμού η προσέγγιση είναι ολιστική από ομάδα γιατρών αποτελούμενη από πνευμονολόγους, καρδιολόγους, νευρολόγους, ενδοκρινολόγους, ψυχιάτρους, ωτορινολαρυγγολόγο, δερματολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας όπως φυσιοθεραπευτές και εργοφυσιολόγους και ξεκινάει από την κλινική και εργαστηριακή διερεύνηση για ενδεχόμενα άλλα ιατρικά αίτια και τη διάγνωση ή μη του συνδρόμου long COVID έως την παροχή φροντίδας στον ασθενή. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη διάγνωση και μπορεί να είναι φαρμακευτική θεραπεία, και φυσική, αναπνευστική αποκατάσταση, καθώς και νευρολογική αποκατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Σύνδρομο long-COVID: Ολοκληρωμένος έλεγχος υγείας από την Affidea

«Τα συχνότερα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς είναι χρόνια κόπωση, ανορεξία, αδυναμία, κακή διάθεση, συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δύσπνοια και χρόνιο βήχα. Σε μικρότερο βαθμό βλέπουμε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, με μεταβολικές ή άλλες διαταραχές», αναφέρει στην «Καθημερινή» η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ και διευθύντρια της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία και υπεύθυνη για το Ιατρείο post COVID της συγκεκριμένης κλινικής, Αντωνία Κουτσούκου.

Διαβάστε επίσης: Γρίπη και COVID-19 - Ταυτόχρονη ανίχνευση από τον Όμιλο Affidea

Αναφορικά με τη διάρκεια της long COVID η κ. Κουτσούκου υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο για το πόσο μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα. «Βλέπουμε στο ιατρείο post COVID άτομα που είχαν νοσήσει από COVID-19 στην πρώτη φάση της πανδημίας». Οπως σημειώνει, «ασθενείς που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα, αφού έχουν περάσει σχετικά πρόσφατα COVID-19, καλό είναι να επισκέπτονται τα ιατρεία post COVID, προκειμένου να διερευνηθεί το αίτιο των συμπτωμάτων και να παρασχεθεί, εφόσον απαιτηθεί, η κατάλληλα φροντίδα, είτε αφορά φαρμακευτική αγωγή είτε αποκατάσταση». Και προσθέτει: «Η COVID συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη και ο κόσμος συνεχίζει να μολύνεται. Μπορεί να μη βλέπουμε με την ίδια συχνότητα βαριά περιστατικά, ωστόσο κάποιοι ασθενείς μπορεί να κάνουν σοβαρή νόσο. Είναι πλέον στην ατομική ευθύνη του καθενός να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις