Οι πίτες έχουν την τιμητική τους όλο το χρόνο μα το χειμώνα η πρασόπιτα με χωριάτικο φύλλο και τυριά κερδίζει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Εξάλλου το πράσο είναι ένα λαχανικό που αναπτύσσεται σε κρύες συνθήκες και προσφέρει πλήθος από οφέλη στον οργανισμό.

Η συνταγή γι αυτή την πρασόπιτα είναι εύκολη και γρήγορη. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το σιγανό ψήσιμο για να τραγανίσουν τα φύλλα αλλά και για να ψηθούν μέχρι μέσα.

Εύκολη πρασόπιτα με χωριάτικο φύλλο και τυριά

Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ:

  • 1 κιλό πράσα (5 – 6 τεμάχια)
  • 5 – 6 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι σέλινο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 2 αυγά
  • 150 γρ φέτα
  • 150 γρ ανθότυρο
  • 150 γρ τριμμένη γραβιέρα
  • 1 κ. γ. κόλιανδρο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και έξτρα ελαιόλαδο για τα φύλλα στο ταψί
  • 6 χωριάτικα φύλλα

Παρασκευή και ψήσιμο:

  • Αρχικά πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Ύστερα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόβουμε το σέλινο, τον άνηθο και τα μυρώνια
  • Ρίχνουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά σε ένα μεγάλο τηγάνι και προθέτουμε κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι
  • Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε στη φωτιά
  • Τσιγαρίζουμε τα λαχανικά μέχρι αυτά να μαραθούν καλά
  • Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά
  • Ρίχνουμε το ανθότυρο και τη φέτα σπασμένα με τα χέρια μας και προσθέτουμε τη γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στα λαχανικά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη γέμιση
  • Λαδώνουμε το ταψί και ακουμπάμε το πρώτο χωριάτικο φύλλο. Προσεκτικά το στρώνουμε για να καλύψουμε σωστά το ταψί και τα πλαϊνά του
  • Περνάμε με αρκετό ελαιόλαδο το φύλλο πριν στρώσουμε από πάνω το επόμενο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία στον πάτο του ταψιού για 4 χωριάτικα φύλλα
  • Μόλις στρώσουμε το τέταρτο φύλλο αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και κλίνουμε προσεκτικά τα πρώτα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα. Κάθε φορά που κλείνουμε ένα φύλλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο
  • Στο τέλος σκεπάζουμε με τα δυο τελευταία φύλλα την πίτα ενώ λαδώνουμε ενδιάμεσα. Αφού στρώσουμε το τελευταίο φύλλο, χώνουμε στα πλαϊνά αυτό που περισσεύει ή κάνουμε ζάρες στο φύλλο για να πάρει πιο φουσκωτό σχήμα η πρασόπιτα μας
  • Στο τελευταίο φύλλο εκτός από το ελαιόλαδο που θα περάσουμε ραντίζουμε και με λίγο κρύο νερό
  • Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40 περίπου λεπτά
  • Η πίτα σερβίρεται και ζεστή και κρύα
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις