Πέρα από τα συνηθισμένα αξιολάτρευτα καλοκαιρινά γεμιστά, μπορούμε να φτιάξουμε πεντανόστιμες γεμιστές ντομάτες με γαρίδες και λαχανικά.

Ένα πιάτο εύκολο στην παρασκευή του μιας και δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη τεχνική κατά το μαγείρεμα. Θυμίζει θάλασσα και μπορεί να κάνει εξαιρετική παρέα με ένα ποτήρι παγωμένο ούζο!

Υλικά για 10 – 12 ντομάτες:

  • 10-12 ντομάτες κόκκινες και ώριμες για το γέμισα αλλά όχι να λιώνουν όταν τις πιάνουμε
  • 500 γρ γαρίδες μικρές αποφλοιωμένες (γαριδάκι) ξεπαγωμένες και καλά στραγγισμένες
  • 200 γρ κίτρινο ρύζι για πιλάφι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κολοκύθι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • ½ φινόκιο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες (ή περασμένο στο χοντρό του τρίφτη)
  • ½ κρασοπότηρο ούζο
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο ή λιγότερο μάραθο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι - πιπέρι
  • 1 έξτρα ντομάτα για τη σάλτσα του ταψιού

Προετοιμασία και μαγείρεμα:

  • Πλένουμε και τοποθετούμε τις ντομάτες σε ένα πυρέξ (ταψί) κοντά τη μία στην άλλη για να δούμε το χώρο μας
  • Κουφώνουμε προσεκτικά τις ντομάτες με το καπάκι να είναι πάντα στην πάνω πλευρά. Αφήνουμε στην άκρη το ταψί σκεπασμένο με μια πετσέτα
  • Σε μια λεκάνη κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το εσωτερικό που αφαιρέσαμε από τις ντομάτες καθώς τις ανοίγαμε
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση με το ρύζι ξεκινώντας με το σοτάρισμα σε μια άνετη κατσαρόλα. Ρίχνουμε λάδι ίσα να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας και προσθέτουμε τις γαρίδες καλά στραγγισμένες, την πιπεριά, το κολοκύθι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε και το φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες και αφήνουμε για μερικά λεπτά να μαραθούν τα λαχανικά και να τσιγαριστούν οι γαρίδες
  • Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε διαρκώς με μια κουτάλια για 1 λεπτό
  • Ρίχνουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες κομμένο σε χοντρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο ψιλοκομμένο
  • Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να φτάσει το ρύζι στο μισό σχεδόν βρασμό του
  • Αφού σβήσουμε τη φωτιά θέλουμε να έχουμε το ρύζι υγρό στη σάλτσα του αλλά όχι να κολυμπάει στα ζουμιά του. Μόλις κρυώσει λίγο, γεμίζουμε τις ντομάτες με τη γέμιση αυτή, μέχρι σχεδόν το μισό τους
  • Σκεπάζουμε με τα καπάκια όλες τις ντομάτες, προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί, λάδι και μια τριμμένη ντομάτα
  • Ψήνουμε για 15 (περίπου) λεπτά στους 180 βαθμούς

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις