Εκτός από βραστά με λαδολέμονο και συνοδεία φέτας, τα βλήτα γίνονται μια εξαιρετική πρόταση αν μαγειρευτούν σαγανάκι με φρέσκια κόκκινη ντομάτα και κατσικίσιο τυρί.

Αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος μαγειρέματος δίνει μια ξεχωριστή, πλούσια γεύση στο λαχανικό του καλοκαιριού για όσους δεν το τρώνε με τον κλασικό τρόπο. Επιπροσθέτως, το κατσικίσιο τυρί θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά παράγωγα του γάλακτος.

Υλικά για 2 μερίδες βλήτα σαγανάκι:

  • ½ κιλό φρέσκα βλήτα καθαρισμένα
  • 1 μεγάλη (ή δύο μικρότερες) ντομάτα κόκκινη, ώριμη
  • 3 – 4 φρέσκα κλωνάρια κρεμμύδι
  • Μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • Μερικά φύλλα από φρέσκο άνηθο
  • 1 κ. γ. πελτέ
  • ½ κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα και λίγο για το σερβίρισμα
  • 150 γρ κατσικίσιο τυρί κομμένο σε κύβους

Τρόπος μαγειρέματος:

  • Βράζουμε τα βλήτα και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
    * Τα βγάζουμε πριν βράσουν εντελώς υπολογίζοντας τον επιπλέον χρόνο που θα χρειαστεί να μαγειρευτούν στο τελικό στάδιο (σαγανάκι). Σε γενικές γραμμές τα χόρτα τα σβήνουμε από τη φωτιά όταν το κοτσάνι τους λιώνει (αλλά δεν διαλύεται εντελώς) όταν το πιέζουμε με τα δάχτυλά μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κοτσάνι θα πρέπει να μη λιώνει καλά πριν σταματήσουμε το βρασμό
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τη ντομάτα σε μεγαλύτερα κομμάτια και τσιγαρίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν
  • Προσθέτουμε το κρασί και αμέσως μετά τα βρασμένα βλήτα
  • Ρίχνουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα (δυόσμο - άνηθο) και τον πελτέ
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι
  • Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να χυλώσει και να απορροφηθούν τα υγρά του
  • Όταν βγάλουμε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί κομμένο σε κύβους και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα απαλά χωρίς να διαλύσουμε τα χόρτα
  • Σερβίρουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο και αν θέλουμε με λίγο επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις