Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Εξαρτόμαστε από τη φύση για το φαγητό που τρώμε, τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε. Ωστόσο, έχουμε προκαλέσει χάος στον φυσικό κόσμο: δηλητηριάζουμε τον πλανήτη μας με ρύπανση, εξαφανίζουμε είδη και οικοσυστήματα λόγω εγκατάλειψης και αποσταθεροποιούμε το κλίμα μας με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον) ,ως επέτειος γιορτής της ΗΜΕΡΑΣ της ΓΗΣ.

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης

-Η Γενική Συνέλευση καθιέρωσε την 22α Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης το 2009 με ψήφισμα. Οι ρίζες αυτής της τήρησης εντοπίζονται στη δεκαετία του 1970, όταν η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελούσε ακόμη προτεραιότητα στις εθνικές πολιτικές ατζέντες.

-Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Ανθρώπινο Περιβάλλον το 1972 στη Στοκχόλμη σηματοδότησε την αρχή της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης σχετικά με την αλληλεξάρτηση μεταξύ των ανθρώπων, των άλλων έμβιων ειδών και του πλανήτη μας. Οδήγησε επίσης στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου και του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

-Το 1992, σημειώθηκαν σημαντικά ορόσημα με την έγκριση της Ατζέντας 21, της Διακήρυξης του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη και τη Δήλωση Αρχών για την Αειφόρο Διαχείριση των Δασών στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Γη του Ρίο ντε Τζανέιρο. Αυτό σηματοδότησε το πρώτο μεγάλο συνέδριο όπου η αειφόρος ανάπτυξη ήταν πρωταρχική εστίαση.

Η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας Γης

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης έχει τεράστια σημασία σε πολλά επίπεδα, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί λόγοι για τους οποίους έχει σημασία:

Ευαισθητοποίηση

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης εστιάζει σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η απώλεια βιοποικιλότητας και η αποψίλωση των δασών.Φέρνει αυτές τις ανησυχίες στο προσκήνιο του δημόσιου λόγου, προτρέποντας συζητήσεις και πυροδοτώντας δράση.

Εμπνευσμένη Δράση

*Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης δεν αφορά μόνο την ευαισθητοποίηση. Πρόκειται για την κινητοποίηση ατόμων και οργανώσεων για να λάβουν συγκεκριμένα βήματα προς την προστασία του περιβάλλοντος. Η ημέρα χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την οργάνωση εκστρατειών καθαρισμού, πρωτοβουλιών δενδροφύτευσης, κοινοτικών κήπων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης.

*Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινή τους ζωή, όπως η μείωση των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας και η επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.

*Η συλλογική δράση εμπνευσμένη από την Παγκόσμια Ημέρα της Γης οδήγησε σε σημαντικά περιβαλλοντικά επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της EPA, της ψήφισης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των αυξημένων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η EARTHDAY.ORG, επίσημος διοργανωτής της Ημέρας της Γης, πιέζουν για μείωση κατά 60% της παραγωγής όλων των πλαστικών έως το 2040, με απώτερο στόχο την επίτευξη ενός μέλλοντος χωρίς πλαστικά. Ενθαρρύνουν τα άτομα, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες όπως:

-Εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης: Πείτε όχι στις πλαστικές σακούλες, τα καλαμάκια, τα σκεύη και τα μπουκάλια νερού.

-Αγκαλιάζοντας τις επαναχρησιμοποιούμενες εναλλακτικές: Επενδύστε σε επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες αγορών, κούπες καφέ, δοχεία τροφίμων και μπουκάλια νερού.

-Υπεύθυνη ανακύκλωση και κομποστοποίηση: Διασφαλίζουμε τη σωστή ανακύκλωση αποδεκτών πλαστικών και κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφίμων για να ελαχιστοποιήσετε τα απόβλητα που φτάνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής.

-Υποστήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων: Επιλέγουμε εταιρείες που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα και να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά.

-Υποστήριξη για αλλαγή πολιτικής: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αναγκαίο να θεσπίσει πολιτικές για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης.

Η ανθρωπότητα συμπεριφέρεται σαν το παραβατικό παιδί της Μητέρας Γης. Οι χώρες πρέπει να καταρτίσουν νέα εθνικά σχέδια για το κλίμα που συνάδουν με τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1.5 βαθμούς Κελσίου. Αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως εθνικά σχέδια μετάβασης και εθνικά επενδυτικά σχέδια, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές.

Η Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης παρουσιάζει μια χρυσή ευκαιρία να εμπλακούμε στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό και να κάνουμε μια απτή διαφορά για τον πλανήτη μας. Η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Μητέρα Γη είναι η μητέρα όλων των προκλήσεων της ανθρωπότητας. Πρέπει να δράσουμε – και να δράσουμε τώρα – προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr