Μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024: ανάλυση και προοπτική - Το ΠΑΣΟΚ, ενώ πανελλαδικά αύξησε την δύναμή του στην Λακωνία είχε πτώση - Η δημοκρατική παράταξη έχει χρέος να προσδώσει κυβερνητική προοπτική στο αίτημα της κοινωνίας για αλλαγή

Γράφει η Ελένη Κιούση*

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου στη Λακωνία είναι καμπανάκι αφύπνισης. Τυχόν πανηγυρισμοί, επειδή το ΠΑΣΟΚ παραμένει δεύτερο κόμμα στη Λακωνία, αποτελούν ανάλυση για τα πανηγύρια. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα που δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες, δεν εναρμονίζεται με τις κοινωνικές αξίες και δεν επιλύει τα κοινωνικά προβλήματα.

  • Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη μείωση της συμμετοχής στη Λακωνία, σχεδόν κατά 12.500 άτομα, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 – δηλαδή, από το 39% στο 30%. Η αποχή είναι πολιτική επιλογή. Η αύξησή της προέρχεται από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων και αφορά όλα τα κόμματα.
  • Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ, οι επιδόσεις των μεγαλύτερων κομμάτων στη Λακωνία ακολούθησαν τη γενική, πανελλαδική τάση. Δηλαδή, η ΝΔ κατακρημνίσθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πτώση, ενώ, αντίθετα, η Ελληνική Λύση είχε μεγάλη άνοδο.
  • Η ΝΔ μείωσε το ποσοστό της στη Λακωνία ακριβώς όσο και πανελλαδικά, δηλαδή κατά 12,2 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίστοιχα, η Ελληνική Λύση υπερδιπλασίασε τη δύναμή της, όπως και πανελλαδικά.
  • Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, ενώ πανελλαδικά αύξησε την δύναμή του κατά μία ποσοστιαία μονάδα, επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία του, στην Λακωνία είχε πτώση κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα.
  • Ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε άνοδο στα ποσοστά του σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, όπου έχουν εκλεγεί βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη Λακωνία είχε μείωση. Στην Αρκαδία και την Αργολίδα, μάλιστα, εκλογικές περιφέρειες του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του Ανδρέα Πουλά αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στη δεύτερη από την τρίτη θέση.
  • Το ΠΑΣΟΚ έχασε στη Λακωνία, σε απόλυτους αριθμούς, 2.435 ψήφους σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 και 3.292 ψήφους σε σχέση με τον Μάιο του 2023.
  • Τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, ο αριθμός των ψήφων που έλαβε στη Λακωνία στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 (4.544) είναι ο χαμηλότερος στη μεταπολίτευση, με την εύλογη, βέβαια, εξαίρεση του Νοεμβρίου του 1974 (4.191).

Η ανάλυση αυτή δεν προσφέρεται για μεμψιμοιρία. Είναι αναγκαία για να δούμε με καθαρό βλέμμα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στο νομό μας από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Πρέπει, λοιπόν, να αντιστρέψουμε την κατεύθυνση των πραγμάτων στο χρόνο που απομένει και είναι πολιτικά επαρκής.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την εκτόξευση των «υπερ - συντηρητικών» πολιτικών δυνάμεων, όπως η Ελληνική Λύση και άλλοι ομοειδείς πολιτικοί σχηματισμοί. Το άθροισμα των ποσοστών τους στη Λακωνία έφτασε στο 20%. Σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 44%. Είναι αδιανόητο να το παραβλέπουμε.

Οι μετακινήσεις πολιτών, δυστυχώς, από όλα τα κόμματα – όχι μόνον από τη Νέα Δημοκρατία – προς τον εθνολαϊκιστικό σχηματισμό του κ. Βελόπουλου δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν. Αυτή την περίοδο, είναι, πράγματι, ισχυρή η ευρωπαϊκή τάση προς τις δυνάμεις αυτές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει μοιρολατρική αδράνεια επί τριετία.

Ούτε πρέπει να διολισθήσουμε στη μοιρολατρική αδράνεια για τη δυσθεώρητη αποχή. Το κόσμο της αποχής οφείλουμε να τον επαναπροσεγγίσουμε με αυτοκριτική διάθεση.

Πρέπει να πάμε αλλιώς. Με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων και τον άγονο κατακερματισμό και ανταγωνισμό στη δημοκρατική αντιπολίτευση, η ΝΔ, παρά την εκλογική κατακρήμνισή της, δεν αισθάνεται αξιόπιστη απειλή. Ούτε υπάρχει αποτελεσματικό αντίβαρο στην ακροδεξιά.

Η δημοκρατική παράταξη έχει χρέος να προσδώσει κυβερνητική προοπτική στο αίτημα της κοινωνίας για αλλαγή.

(*) Εκπρόσωπος στη Λακωνία της περιφερειακής παράταξης: «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr