Γράφει ο Θάνος Ορφανός

Αναμφίβολα το «λεφτά υπάρχουν» από το Γιώργο Παπανδρέου συνδέθηκε με τις ανάγκες των μικροαστικών και μεσοαστικών στρωμάτων, εκ των οποίων ορισμένοι βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.

Το νόημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο περιορισμός της κρατικής σπατάλης, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας στις δημόσιες υπηρεσίες, το τέλος των πελατειακών σχέσεων με κομματικούς διορισμούς σε μεγάλο βαθμό, οι τομές στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη, η ελληνική εξωτερική πόλιτική για το άνοιγμα νέων αγορών, οι αλλαγές στη παιδεία, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του υγιούς ανταγωνισμού, συναποτελούν μερικά δομικά στοιχεία για την εθνική αναγέννηση και μια αντίληψη που ξεκίνησε επί των ημερών του.

Στο νομό Λακωνίας, που αδικήθηκε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, οι πολίτες βλέπουν καθημερινά τα αποτελέσματα αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια πως τα έργα που εκτελούν οι δήμαρχοι, τα εκτελούν με απόλυτη διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία.
Είναι ή δεν είναι αλήθεια πως με τις αυξημένες αρμοδιότητες στη τοπική αυτοδιοίκηση έχουν υλοποιηθεί ουκ ολίγα έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών (κατασκευή δρόμων, λιμάνι, βιολογικοί καθαρισμοί, έργα ύδρευσης, χώροι άθλησης και αναψυχής, πλατείες, δομές για κοινωνική πρόνοια, διορθωτικές παρεμβάσεις στις υλικοτεχνικές υποδομές σε σχολεία).

Είναι ή δεν είναι αλήθεια πως από τότε μπήκαν οι βάσεις για την αύξηση των εξαγωγών των αγνών, ποιοτικών μας προϊόντων μέσα από το άνοιγμα και νέων επιχειρήσεων τυποποίησης και μεταποίησης, συμβάλλοντας στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και στην είσπραξη κρατικών εσόδων.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια πως από τότε μπήκαν οι βάσεις μπήκαν οι βάσεις για την τόνωση του τουριστικού προϊόντος, μέσα από τη δημιουργία και νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Και τελικά, είναι ή δεν είναι αλήθεια πως άνοιξε ο δρόμος για την ισόρροπη, περιφερειακή, πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη.

Κλείνοντας, νομίζω πως οι Λάκωνες γνωρίζουν, την αλλαγή στηρίζουν.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr