Γράφει ο Θανάσης Πετράκος*

Αποτελούν μέγιστη πρόκληση για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών οι απαντήσεις του κ. Άδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή στη Βουλή απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτου του ΚΙΝΑΛ Κ. Νάντιας Γιαννακοπούλου . Χωρίς αιδώ και με κυνισμό μίλησε σαν να είναι πολιτικός εκπρόσωπος των κορακιών και είπε : "Οι εισπρακτικές νομίμως τηλεφωνούν" και " τα χρέη πρέπει να πληρώνονται" !!!. Με την ανάλγητη και κυνική αυτή δήλωση του είναι σαφές ότι έδωσε πλήρη πολιτική κάλυψη στα «κοράκια» των εισπρακτικών εταιρειών οι οποίες εν μέσω πανδημίας απειλούν τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Η δικαιολογία για αυτές τις κυνικές του δηλώσεις ήταν ότι: «από τον Δεκέμβριο του 2020, , με απόφαση των ευρωπαϊκών εποπτικών τραπεζικών αρχών απαγορεύθηκε το μορατόριουμ και πλέον δεν υπάρχει σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν δύναται καμία κυβέρνηση νομοθετικά να παρέμβει για να το δημιουργήσει»

Επειδή ο κ. Α. Γεωργιάδης και συνολικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλουν ούτε μπορούν να συναισθανθούν τις ανάγκες και την αδυναμία των πολιτών να επιβιώσουν μετά ένα χρόνο πανδημίας και 10 χρόνια μνημόνια οφείλουμε να τους πούμε ότι:

  • Η πανδημία δεν έληξε, αντιθέτως η κατάσταση παραμένει το ίδιο ή περισσότερο ασφυκτική για την πλειονότητα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ως κυβέρνηση δεν ζήτησαν παράταση του μορατόριουμ.
  • Οι δαπάνες που έχει διαθέσει η κυβέρνηση του για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι ψίχουλα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ και τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι κάτω από το 1/3 του μέσου όρου των δαπανών των άλλων χωρών της Ε.Ε.. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των ψίχουλων των 534 ευρώ στους εργαζόμενους και το ότι πάρα πολλοί μικροί και πολύ-μικροί μικροεπαγγελματίες δεν έχουν πάρει καμία ενίσχυση υπάρχει και το γεγονός το κράτος να χρωστάει από το Δεκέμβρη ακόμη και το επίδομα ενοικίου που οφείλει να καταβάλει στους ιδιοκτήτες!!! και φυσικά δεν είναι όλοι μεγαλοιδιοκτήτες αλλά άνθρωποι που σχεδόν μοναδικό εισόδημα μπορεί έχουν ένα ενοίκιο. Πως λοιπόν κύριε κυνικέ πολιτικέ συνήγορε των κορακιών θα πληρώσουν οι άνθρωποι όταν δεν μπορούν ούτε να επιβιώσουν ;
  • Στην Ελλάδα μετά 10 χρόνια μνημόνια και 1 χρόνο πανδημία τα ιδιωτικά ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν γίνει βουνό . Η πανδημία ανέβασε ψηλότερα την κορυφή του. Σήμερα αγγίζουν τα 200 δισ. ευρώ και είναι αδύνατον να αποπληρωθούν. Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία , με την αγορά κλειστή και τις τσέπες των περισσότερων μισοάδειες, μόνο κυνισμός μπορεί να χαρακτηριστεί η καταιγίδα εκβιαστικών ειδοποιήσεων από τα κοράκια που απαιτούν εξόφληση εδώ και τώρα των οφειλών. Και ακόμη μεγαλύτερος κυνισμός είναι να μιλάει ο αρμόδιος υπουργός σαν εκπρόσωπος των «κορακιών» και να δικαιολογεί τους εκβιασμούς τους .
  • Αφού το «παίζεις» συνήγορος του «νόμου και της τάξης» κ. υπουργέ με υποχρεώνεις να σε ρωτήσω πόσα χρωστάς εσύ πόσα χρωστάνε συνάδελφοι σου και πόσα χρωστάει το κόμμα σου και σε πόσα χρόνια θα τα πληρώσει;

Επειδή όπως και για το Δημόσιο χρέος έτσι και για το ιδιωτικό δεν υπάρχει άλλη λύση από τη γενναία διαγραφή .Επειδή όμως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συζητούν καμία ανακούφιση του ιδιωτικού χρέους, αντίθετα μάλιστα οραματίζονται ανάκαμψη με κοινωνικά συντρίμμια και οικονομικά κουφάρια. Θέλουν απόλυτη εφαρμογή του 3ου και το 4ου μνημονίου που είχαν και έχουν στόχο –από την πλευρά της ολιγαρχίας- την υπεξαίρεση της μικρής και μεσαίας ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων με πρώτο στόχο να αρπάξουν τα σπίτια 600.000 οικογενειών . Για αυτό πρέπει έστω και τώρα γιατί σε λίγο θα είναι πολύ αργά να αναπτυχτεί ένα μαζικό και δυναμικό λαϊκό κίνημα κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο μετά την 1η Ιουλίου. Η ψήφιση προ μηνών του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες θα οδηγούν μονομερώς σε πτώχευση κάθε πολίτη που χρωστάει πάνω από 30.000 ευρώ και αδυνατεί να πληρώσει τη δόση που ζητούν.

Πριν γίνει πραγματική επιδρομή κοράκων στο σώμα της καθημαγμένης κοινωνίας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε το παρών στο κάλεσμα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών στις 27 Μαρτίου, στο Σύνταγμα στις 12:00 το μεσημέρι στην Ημέρα της Πανευρωπαϊκής Δράσης για τη Στέγη. Όλοι μαζί για έναν μαζικό αγώνα ενάντια στην αρπαγή των σπιτιών μας από τις τράπεζες και τα fund.

(*) Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr