Γράφει ο Κλειγένης

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης στις 23 Ιουνίου 2021 η αντιπολίτευση ασκώντας το θεσμικό της ρόλο έθεσε μια σειρά σοβαρών και συγκεκριμένων ζητημάτων σχετικά με τη λειτουργία και τη διαχείριση του ΝΠΔΔ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ.

Δυσάρεστη έκπληξη προξένησε το γεγονός ότι ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας αντί να δώσει απαντήσεις κατέληξε στην πρωτοφανή πρόταση «να κάνουμε διαπαραταξιακή επιτροπή και η επιτροπή να ορίσει έναν ορκωτό λογιστή και να ψάξουμε τον Αθλητικό Οργανισμό από το 2010 έως και σήμερα» .

Αυτή η αποστροφή προς την αντιπολίτευση «να ψάξουμε και τη δική σας θητεία» έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από το πολιτικό σύστημα όταν αυτό βρίσκεται στην εξουσία κάθε φορά που η αντιπολίτευση ζητά έλεγχο. Είναι ένα μήνυμα που εμμέσως πλην σαφώς κάνει συμψηφισμούς, απευθύνει προειδοποιήσεις και έμμεσες απειλές προς τους προκατόχους, αποδυναμώνει τον έλεγχο των καταγγελιών, αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και αφήνει αναπάντητα ερωτήματα στους πολίτες απαξιώνοντας συγχρόνως την αυτοδιοίκηση ως θεσμό και την πολιτική ως σύστημα .

Ο έλεγχος γίνεται όταν παραλαμβάνει η μια δημοτική αρχή από την άλλη κι όχι μετά από 10 χρόνια. Από την πρώτη συνεδρίαση κάθε νέου δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες και το δημοτικό συμβούλιο για κάθε παρατυπία, ανωμαλία, κακή διαχείριση κλπ που διαπίστωσε μετά την παράδοση και παραλαβή της δημοτικής αρχής στο σύνολό της. Διαφορετικά τέτοιου είδους ηρωικές δηλώσεις και προτάσεις για αναδρομικούς ελέγχους σε βάθος 10ετίας μόνο απογοήτευση προκαλούν στους πολίτες και γιγαντώνουν τις όποιες καχυποψίες.

Ας δοθούν πρώτα σαφείς και ολοκληρωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε η αντιπολίτευση και μετά αν υπάρχουν θέματα που επιβάλλουν να ελεγχθεί η οικονομική διαχείριση του Αθλητικού Οργανισμού διαχρονικά ας γίνει με βάση το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο.

Πάνω απ’ όλα οι απαντήσεις σε κάθε θέμα που θέτει η αντιπολίτευση είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης. Η πολιτική ευθύνη είναι αντικειμενική και καταλογίζεται όταν οι αιτίες βρίσκονται μέσα στις αρμοδιότητες αυτού που ασκεί εξουσία. Όσο ισχυρότεροι είναι οι θεσμοί και η κοινωνία πολιτών, τόσο πιο αυτονόητη είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr