Γράφει ο Παναγιώτης Κομνηνός

Μέσα στο χρονικό διάστημα των τελευταίων 2-3 μηνών έχουν συμβεί και λεχθεί σπουδαία πράγματα για την Σπάρτη, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολλές καλές ειδήσεις. Και είναι καλό τούτο, γιατί η καλή είδηση ευχαριστεί και ενθαρρύνει τους πολίτες και πολλές φορές τους δικαιώνει, ενώ η κακή είδηση όπως και η έλλειψη καλών ειδήσεων τους αποθαρρύνει ,τους αγριεύει και αναπαράγει τη μιζέρια. Τώρα, γιατί συμβαίνει και στις καλές ειδήσεις δεν δίνουμε την ανάλογη σημασία, σε αντίθεση με ό,τι συνήθως γίνεται με τις κακές ειδήσεις και συμβάντα, είναι θέμα εξαιρετικά ιδιαίτερο και δεν είναι της ώρας η οποιαδήποτε προσέγγισή του.

Ο γράφων ως πολίτης της πόλης της Σπάρτης που, επ΄ ευκαιρία, θα έπρεπε μαζί με την Αθήνα να έχουν κηρυχθεί ιερές πόλεις ως κοιτίδες πανανθρώπινων πνευματικών αξιών και αρετών, χαίρεται όπως και οι υπόλοιποι πολίτες για κάθε τι το καλό που λέγεται και γίνεται στην πόλη μας και χρήσιμο φαίνεται πως είναι, να επιχειρηθεί από την πλευρά του, μια συνοπτική αναφορά σε ό,τι σημαντικό συνέβη, λέχθηκε και γνωστοποιήθηκε τον τελευταίο καιρό για την πόλη που αγαπάμε. ΄Ισως τόσα πολλά καλά σε μικρό χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να θεωρηθεί κι αυτό ως μια μεγάλη καλή είδηση. ΄Ετσι :

- Πριν λίγες ημέρες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Βερούτης με ανάρτησή του στο διαδίκτυο γνωστοποίησε πως η νέα πύλη προς την Σπάρτη συνέχεια του αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρου - Σπάρτη με δυνατότητα απευθείας πρόσβασης προς το κέντρο της πόλης, βαίνει προς ολοκλήρωσή της. Το έργο που εκτελεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 9.000.000 €, άρχισε το 2018 και η παράδοσή του προβλέπεται για το τέλος του ερχόμενο Σεπτεμβρίου. ΄Ένα σημαντικό έργο για την Σπάρτη. Μπράβο.

- Ομοίως , με πρόσφατη δήλωσή του ο κ. Βερούτης γνωστοποίησε την έναρξη εργασιών αναβάθμισης του Αρχαίου Θεάτρου προϋπολογισμού 1.600.000€. Είναι κι αυτό αρχή μιας μεγάλης καλής είδησης.

-Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το πρώτο επαρχιακό ίδρυμα της χώρας που κατασκευάστηκε το 1875, γίνεται μεγαλύτερο από πλευράς χώρου κατά 530 τ.μ. με χρηματοδότηση 4.550.000€ από το ΄Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσείων οι εργασίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της εξωτερικής εν γένει ανάπλασής του, προβλέπεται να αρχίσουν σύντομα. Πρόκειται για εμβληματικό οικοδόμημα, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

- Η λαμπρότητα του εορτασμού των φετινών «Παλαιολογείων» και η εν γένει διαχείριση της τελετής από την πλευρά του Δήμου Σπάρτης. Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν όχι μόνο τιμητική αλλά και εντυπωσιακή. Χαρήκαμε για το μεστό, δωρικό και ιστορικό ήθος των ομιλιών της κ. Σακελλαροπούλου και κυρίως για τις ιδιαίτερες αναφορές της στον τελευταίο αυτοκράτορα - που με την θυσία του και το μύθο που τον περιέβαλε, συντήρησε την εθνική συνείδηση, ώστε τελικά να υπάρξει έτσι η επανάσταση του 1821- καθώς και στην κορυφαία πνευματική φυσιογνωμία του Πλήθωνα του Γεμιστού - που κι αυτός εφ΄ ενός επανεισήγαγε την πλατωνική σκέψη στην Ευρώπη, γεγονός που συνέβαλε στην Αναγέννηση και αφ΄ ετέρου μετέδωσε την ιδέα συγκρότησης ενός εθνικού κράτους, που πραγματοποιήθηκε 400 χρόνια αργότερα. Και θα ήταν παράλειψη να μη γίνει αναφορά, με αντιφώνησή της προς τον Δήμαρχο Σπάρτης, της περίφημης φράσης του Πλήθωνα «΄Ελληνες εσμέν το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί».

- Στο περιθώριο των «Παλαιολογείων» έγινε από τον Δήμαρχο Σπάρτης προς τιμή της επετείου, η παρουσίαση σειράς γραμματοσήμων που αναδεικνύουν την ιστορία της Σπάρτης και του Μυστρά, με θέματα την Ωραία Ελένη, Λυκούργο, Παλαιολόγο, Πλήθωνα και Σπαρτιάτισσες. ΄Όπως λίγες ημέρες πριν είχε δηλώσει η κ. Υπουργός Πολιτισμού, «η ιστορία Σπάρτης και Μυστρά θα ταξιδέψει στον κόσμο».

- Η μελέτη εφαρμογής για την κατασκευή του νέου σύγχρονου Νοσοκομείου Σπάρτης βαίνει προς το τέλος. Το έργο προϋπολογισμού 30.000.000€ με χρηματοδότηση του Ιδρύματος « Σταύρος Νιάρχος» φαίνεται πως δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα. ΄Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι μάλλον το σπουδαιότερο έργο που έγινε ποτέ στην Σπάρτη και ασφαλώς θα συνοδεύει στο μέλλον την μνήμη του Σταύρου Νιάρχου.

- Η πεζοδρόμηση τμήματος της Λ. Παλαιολόγου θα πρέπει να θεωρείται ως σημαντική παρέμβαση στην λειτουργία και την αισθητική της πόλης. Το έργο βρίσκεται στην φάση της δημοπράτησης Σίγουρα η πόλη θα αλλάξει όψη στον βηματισμό σύγχρονων άλλων πόλεων.

- Τα εγκαίνια της «Οικίας της Ευρώπης» πριν από ένα μήνα περίπου. Του καλοσχεδιασμένου μικρού μουσείου ψηφιδωτών στην γωνία Παλαιολόγου και Διοσκούρων, με τις μοναδικές στο είδος τους παραστάσεις του Διονύσου, που με τους αυλούς του εξημερώνει άγρια ζώα και κυρίως της αρπαγής της Ευρώπης. Της κόρης του βασιλιά Αγήνορος την οποία απήγαγε ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο και από την Τύρο την μετέφερε στο Δικταίον ΄Αντρον της Κρήτης. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο βασιλιάς Μίνωας.

Οι συμβολισμοί σε σχέση με την δική μας την Ευρώπη του Δία και με ΄κείνη την σημερινή των πολλών εθνών της Ηπείρου μας, εναλλάσσονται στον χρόνο και από τον μύθο γυροφέρνουν ως την πραγματικότητα εκεί στην μοναδική στο είδος της «Οικία της Ευρώπης».Την δαπάνη του έργου των 800.000€ κάλυψε το ΄Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ,ενώ η συμβολή του πρ. Υπουργού κ. Ιωάννου Βαρβιτσιώτη, προέδρου της «Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Οι Φίλοι των ψηφιδωτών Σπάρτης» υπήρξε σημαντική.

- Σαν είδηση πριν λίγες μέρες σε άρθρο στον Τοπικό Τύπο ήταν ευχάριστη και μάλιστα με ιστορική αξία. Η απεικόνιση της αρπαγής της Ευρώπης στο νόμισμα των δύο Ευρώ οφείλεται στον συμπολίτη μας πρ. Δήμαρχο Σπαρτιατών κ. Δημοσθένη Ματάλα, του οποίου η ιδέα έφτασε ως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και έκανε δεκτή την πρότασή του.

- Στις αρχές Ιουνίου τ.έ. γνωστοποιήθηκε από τον Δήμο Σπάρτης η συγκρότηση «Γραφείου Καθημερινότητας του Δήμου», στο οποίο οι δημότες θα μπορούν να απευθύνονται για αιτήματα, παράπονα και υποδείξεις στο τηλ. 2731026585. Σημαντικό εγχείρημα αρκεί να υπάρξει ανταπόκριση και ενδιαφέρον από την πλευρά του Δήμου αλλά και των ιδίων των δημοτών.

Ο γράφων ίσως να ήταν από τους πρώτους που απευθύνθηκαν στο παραπάνω γραφείο με υποδείξεις και αιτήματα αφ΄ ενός για την επιμελή καθαριότητα των έμπροσθεν του Δικαστικού Μεγάρου χώρων και αφ΄ ετέρου για την εξάλειψη της ασχήμιας που προκαλούν τα κάθε είδους υποτιθέμενα graffiti σε τοίχους και κτίσματα, με προτεραιότητα την εξάλειψη της αντιαισθητικής εικόνας που παρουσιάζεται με το μουντζούρωμα των τοίχων των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, της ανατολικής πλευράς του κτιρίου ΟΤΕ στην πλατεία έμπροσθεν του Αγίου Νίκωνος και αλλού.

Η ανταπόκριση από την πλευρά του Δήμου ήταν άμεση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Δημάρχου με τον γράφοντα υπήρξε η υπόσχεση περί σύντομης επέμβασης ειδικού συνεργείου. ΄Ιδωμεν.

- Η απεικόνιση της Σπάρτης με μορφή νεάνιδος στεφανωμένης με κλάδο ελιάς στο μεγάλων διαστάσεων graffiti , που δημιούργησε ο καλλιτέχνης με τα στοιχεία Sane-84 στον εσωτερικό τοίχο των Γυμνασίων, μαγνητίζει το βλέμμα των εισερχομένων στην πόλη από τη νότια είσοδο και τους προδιαθέτει αισθητικά .Παράδειγμα προς μίμηση για επίδοξους καλλιτέχνες του είδους και γιατί όχι ένα σήμα-σύμβολο μιας σύγχρονης πόλης που ξεχειλίζει από ιστορία.

Οι καλές όμως ειδήσεις δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ. Φανταστείτε πόσο ευχάριστο θα ήταν τον άμεσο-προσεχή χρόνο να υπάρξει πληροφόρηση για σπουδαία πράγματα, που θα σηκώσουν ψηλά την πόλη της Σπάρτης για να λάμψει ως κοιτίδα σπουδαίου πολιτισμού και να προβληθεί η οικουμενικότητά της. Να μάθουμε λ.χ. για την έναρξη των εργασιών ανάδειξης ολόκληρου του Αρχαίου Θεάτρου. Για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του Νέου Μουσείου.Για ανασκαφές στις βόρειες παρυφές της πόλης εκεί όπου βρίσκεται η Περσική Στοά και διάφοροι άλλοι αρχαιολογικοί θησαυροί και νοτίως του Θεάτρου όπου βρίσκονται οι τάφοι του Λεωνίδα και Παυσανία.Για την αποκατάσταση του εμβληματικού Παλαιού Δικαστηρίου το οποίο θεωρείται το παλαιότερο κτήριο του Ελληνικού Κράτους. Υπάρχει στην ίδια θέση από το 1837.Τώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Το ΄Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που οι ευαισθησίες από την πλευρά των μελών τού Δ.Σ. του για την Σπάρτη είναι ιστορικές, μήπως θα έπρεπε να ασχοληθεί και με το πρώτο κτίσμα του Ελληνικού Κράτους; Η Σπάρτη θα χαρεί και ιδιαίτερα θα εκτιμήσει την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της.

Να ξαναδούμε από κοντά τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον Πλήθωνα Γεμιστό. Σε περίοπτη θέση της πόλης με ανδριάντες ή προτομές τους .Δίπλα σε μαρμάρινη στήλη με τα διάσημα ΙΔΕΟσημα : «Μολών λαβέ», «ουκ εν τω πολλώ το εύ», «μηδέν άγαν», «΄Ελληνες εσμέν το γένος» , «το δε την πόλιν…… πάντες.. αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών» . Για αποκατάσταση της βατότητας προς το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος. Με ολοκλήρωση των εργασιών του ΞΕΝΙΑ.

΄Ισως όλα αυτά να φαίνονται πολλά. Στην πραγματικότητα είναι λίγα από τα πολλά σημαντικά, που μπορούν να είναι όχι μόνο καλές αλλά και μεγάλες ειδήσεις για το μέλλον της Σπάρτης, η οποία παρά τα όσα της καταλογίζουμε, είναι μια ξεχωριστή πόλη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr