Γράφει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος*


Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας που κρατάει την Ελλάδα και τους πολίτες της αιχμάλωτους, δεν νοείται, αντί της πλήρους συνεννόησης, να επικρατεί ο άγονος και επιζήμιος πολιτικός ανταγωνισμός της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Εν μέσω αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι το κόμμα εκείνο που, με την εκλογή της νέας ηγεσίας, είναι σε θέση να ανατρέψει τους τωρινούς πολιτικούς συσχετισμούς, που αναπαράγουν τον διχασμό και, όλο και περισσότερο, βυθίζουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Είναι η ιστορική παράταξη που είναι ικανή να διαμορφώσει μια νέα πρόταση για το μέλλον της κοινωνίας, που δεν θα επαναλάβει τις τετριμμένες θέσεις και προτάσεις των δύο μονομάχων για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της οικονομίας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμο και απαραίτητο ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της νέας εποχής, οι οποίες συνδέονται με την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγής αλλά και τις αλλαγές που φέρνει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση καθιέρωσης ενός νέου παραγωγικού και διατροφικού μοντέλο, υιοθέτησης πολιτικών για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους, την αύξηση μισθών, την στήριξη ευπαθών ομάδων, την πλήρη νομιμοποίηση της διαφορετικότητας.

Με την αναγκαιότητα αυτή καλούμαστε να εναρμονιστούμε όλοι, επιδεικνύοντας θάρρος και αποφασιστικότητα. Σε αυτή την οριακή στιγμή χρειάζεται μια νέα συλλογικότητα που θα αποπνέει άρωμα μέλλοντος. Με υπερβάσεις και ανατροπές το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναδείξει μια νέα πρόταση, αφήνοντας στην άκρη τις σκουριασμένες επετηρίδες και την αποστεωμένη κομματοκρατία.

Στηριζόμενοι στις νέες δυνάμεις, μπορούμε να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο για την Ελλάδα, για την κοινωνία, για τους πολίτες. Μπορούμε να αντιτάξουμε στην συντηρητική Δεξιά και στην λαϊκίστικη Αριστερά νέες και σύγχρονες ιδέες που είναι απαραίτητες για τη θεμελίωση μιας νέας στρατηγικής για την πρόοδο της χώρας.

Χρέος και υποχρέωση όλων μας είναι να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες και στις νέες ανάγκες αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εκτός των τειχών, εκτός των μηχανισμών, εκτός του μικρόκοσμού μας. Με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ, έχουμε την ευκαιρία να το πετύχουμε.

(*) Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr