Γράφει ο Γιώργος Πουλοκέφαλος*

Σε αδιέξοδο η πόλη της Σπάρτης εδώ και αρκετές ημέρες με το μεγάλο ζήτημα της απόθεσης των σκουπιδιών της. Νομοτελειακά ακολουθεί τη μοίρα και όλων των άλλων πόλεων της Πελοποννήσου που το βίωσαν παλαιότερα. Μέχρι τώρα ο πανδέκτης ΧΑΔΑ του Αφυσσού που είχε υποτίθεται αποκατασταθεί όπως όπως, κάλυπτε αυτή την αναγκαιότητα της νέας ελεύθερης απόθεσης ακόμη και μετά την αποκατάσταση. Όμως η πρόσφατη δικαστική απόφαση για μη περαιτέρω απόθεση στερεών αποβλήτων στον συγκεκριμένο ΧΑΔΑ, αφύπνισε τους υπεύθυνους της Δημοτικής Αρχής και τους τάραξε τον ύπνο!

Αποτέλεσμα να αρχίσει η συσσώρευση των σκουπιδοσακκούλων στους δρόμους και τα πεζοδρόμια στην πόλη των θαυμάτων και των «Θαυματοποιών»! Έτσι σαν εμπλουτισμός του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου! Διακριτικός πλουραλισμός σε όλα τα επίπεδα !

Και μετά να έλθει η υπερσυσσώρευση, να κηρυχθεί στη συνέχεια ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μετά ξανά μανά τα ίδια να ξαναπάμε πάλι στον κορεσμένο ΧΑΔΑ παραβιάζοντας πάλι τη νομιμότητα. Γιατί κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν συνεπάγεται ότι πετάς τα σκουπίδια όπου όπου αλλά σε νόμιμα αδειοδοτημένους χώρους!

Εκεί που υπάρχουν αυτοί! Όσο μακριά και αν είναι και με το αντίστοιχο κόστος!

Ετούτη η πόλη με τους ταγούς της δεν κατάλαβε τίποτα! Δεν κατάλαβε ότι κάποια στιγμή θα έφτανε το τέλος της ελεύθερης απόθεσης στον ΧΑΔΑ Αφυσσού και μετά πάπαλα!

Ανέτοιμη για αυτή την κατάσταση και αυτή την ώρα!

Στον βαθύ λήθαργο της.

Σε κατάσταση νιρβάνας, αδράνειας και απενοχοποιημένης καθημερινότητας γιατί έτσι βόλευε! Από θεωρίες όμως, φρου φρού και αρώματα και οράματα και βαθυστόχαστες ιδέες αέρος αέρος άλλο τίποτα!

Όλα βιοαποδομήσιμα βέβαια σαν τις σακούλες των σκουπιδιών!

Όσοι βιοπορίζονται από το επάγγελμα του κωμικού, θα πρέπει να ζητήσουν πνευματικά δικαιώματα από τους πάσης φύσεως «ήρωες» της Δημόσιας ζωής! Τη «δουλειά» τους την πήραν άλλοι!!!

Πόση συζήτηση, πόσες ώρες, πόση φαιά ουσία έχει αναλωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια για αυτό το υπαρκτό και τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών της Πελοποννήσου!

Ξεκινώντας από τον πρώτο «Μάγο» της φυλής που από το 2011 πήρε το θέμα πάνω του! Ζήτησε μάλιστα και κατ’ εξαίρεση υπουργική συγκατάθεση για να αρχίσει τον περιβόητο ανταγωνιστικό διάλογο με τις «έξυπνες άυλες» προσφορές γης για τις μονάδες διαχείρισης με διάτρητα προσύμφωνα που στο πρώτο νομικό ξεσκόνισμα κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα για να έρθει η τότε κυβερνητική απόφαση επίταξης των χώρων!

Ήταν τόσο καλά «δεμένη» η υπόθεση του «Μάγου» που ο εργολάβος ναι των «άυλων» τίτλων εγκαταστάθηκε μετά από μια σχεδόν δεκαετία στα εργοτάξια!!! Και μάλιστα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του θα αναλάμβανε και την πρώτη διαχείριση μετά από 10 μήνες! Οι μήνες πέρασαν έγιναν 13 αλλά ακόμη βολοδέρνει η υπόθεση!

Εν τω μεταξύ, οι εφησυχασμένες Δημοτικές Αρχές δεν έκαναν τίποτα, δεν πίεσαν, δεν διαμαρτυρήθηκαν όλο αυτό το διάστημα! Όλα ήταν στον αυτόματο πιλότο! Συνέχισαν να εναποθέτουν σκουπίδια στους ήδη υποτίθεται αποκατεστημένους ΧΑΔΑ ή δεματοποιούσαν σε απίθανους χώρους αναμένοντας το απρόβλεπτο μέλλον!

Ξεπερνώντας τη σύντομη αναδρομή στο παρελθόν φτάνουμε ξανά στο αδήριτο μέλλον αυτής της πόλης που ζούμε με όλα τα διαλαμβανόμενα!

Τα σκουπίδια πνίγουν τη πόλη, ανοίγει πάλι ο ΧΑΔΑ και η Δημοτική Αρχή αναζητά το εύπεπτο πρόσχημα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Και επιβεβαιώνει απλά ότι σε οριακές καταστάσεις η φαρσοκωμωδία δεν διαφέρει σε τίποτα από την φαρσοτραγωδία !

Η χωματερή είναι εκεί και χωράει πολλά και πολλούς!!!

(*)Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr