Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης / estianews.gr

ΓΝΩΡΙΣΑ τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την Μεγάλη Πέμπτη το Πάσχα του 2005 στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου.

Είχε μόλις απολύσει η Εκκλησία με τα 12 ευαγγέλια και ο Κάρολος φρεσκοεκλεγμένος Πρόεδρος συνοδευόμενος από τους Βουλευτές του νομού – μεταξύ των οποίων ο Κώστας Τασούλας , πρέπει να ήταν και ο Βαγγέλης Αργύρης- κατευθύνθηκε προς ένα φημισμένο τσιπουράδικο. Ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες στα όρθια – ήταν περικυκλωμένος από τους πιστούς, που δεν τον εγκατέλειψαν όταν δεν εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2004- και μου υποσχέθηκε πως θα μου διηγηθεί κάποια στιγμή πόσες εθνικές συμφωνίες έκλεισε με ομολόγους του με τσίπουρο από το Μολυβδοσκέπαστο. Το οποίο ονόμαζε «γκράπα γιαννιότα» για να συνεννοείται με ομολόγους του και ξένους ηγέτες όπως ο Τζούλιο Αντρεότι και ο Καντάφι. Η εκλογή του στην Προεδρία, που είχα το προνόμιο να αποκαλύψω μιλώντας ως αρχισυντάκτης της Απογευματινής στην Ετ-3 λίγο πριν την ανακοίνωση της ( όπως και της Σακελλαροπούλου ) είχε γίνει μυθιστορηματικώς. Ενώ όλη η Αθήνα περίμενε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα προτείνει αριστερό Πρόεδρο τον Νίκο Κωνσταντόπουλο εκείνος για άλλους λόγους έστειλε μυστικά τον Θόδωρο Ρουσόπουλο στο διαμέρισμα φίλου του Παπούλια πίσω από το Χίλτον και έκλεισε την συμφωνία μαζί του. Προς ικανοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη συμφοιτητού του Παπούλια στην κατοχική Νομική Αθηνών . «Περπατούσαμε με τον Πέτρο στην Αθήνα και σκοντάφταμε πάνω σε πτώματα πολιτών που πέθαναν από την πείνα» μου αποκάλυψε αργότερα ο Παπούλιας!

Το μυστικό της υποψηφιότητας δεν διέρρευσε αν και ο Παπούλιας με την ιδιότητα του πρώην βουλευτή ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου να τον συναντήσει για κάποιο θέμα. Αρχές Δεκεμβρίου του 2004 ο Καραμανλής έριξε την βόμβα. Πρώτη φορά η συντηρητική παράταξη επέλεγε Πρόεδρο κεντρογενή πολιτικό , υπουργό του Ανδρέα Παπανδρέου! Ο Παπούλιας ως Πρόεδρος πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα της εκλογής του στην οικία του στην οδό Ασκληπιού από την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη με εκείνη την αλησμόνητη και προφητική προσφώνηση της για την «μείωση της εθνικής κυριαρχίας». Τον όρκισε ο Χριστόδουλος . Πάνω στον πρώτο χρόνο της Προεδρίας του θέλησε να σηματοδοτήσει την αντίληψη του για τον θεσμό . Η συνεργάτης του, εξαίρετη συνάδελφος Αγγελική Σπανού με βολιδοσκόπησε για να αφιερώσω μια εκπομπή μου στην ΕΡΤ την « Άλλη Όψη» στον Πρόεδρο . Ο Παπούλιας είχε ήδη δεχθεί να κάνει μια εκπομπή στο Mega Channel με την Μάρα Ζαχαρέα επισκεπτόμενος την ακριτική Λήμνο και για να τηρηθούν οι ισορροπίες θέλησε να κάνει μία ακόμη στην δημόσια τηλεόραση . Δε θυμάμαι ποια βγήκε πρώτη στον αέρα! Πρότεινα το γύρισμα να γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο και δεδομένου ότι ενεργεία Πρόεδροι δε δίδουν συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους το σωστό θα ήτο να απαντήσει ο Πρόεδρος σε ερωτήματα μαθητών. Εγώ απλώς θα συντόνιζα και θα κάναμε μαζί βουβά πλάνα μέσα και έξω από το Μέγαρο. Συμφώνησαν άπαντες : η Αγγελική , ο Κώστας Μπίκας , ο πρέσβης Γεωργίου . Την δήλη μέρα εμφανιστήκαμε στο προεδρικό – Μάρτιος του 2006- μαζί με τον σκηνοθέτη μου Γιώργο Σταμούλη, τον θρυλικό καμεραμάν Τέλη Μεταξά , τον τεχνικό Μουγνάι , την διευθύντρια παραγωγής Άννα Ταμβίσκου , τις μακιγιέζ Μαρία Πανταζή και Ρενάτα Αλέξη ( αν θυμάμαι καλά ) , τον βοηθό σκηνοθέτη Στρατή Μπογδάνο , την βοηθό παραγωγής Τζίνα Θεοδωρακοπούλου και «καταλάβαμε» το Μέγαρο. Βάλαμε μαζί με τον Πρόεδρο φορητά μικρόφωνα με μπαταρίες στην τσέπη ( «σαν ομοσπονδιακοί του FBI είμαστε !» σχολίαζε γελώντας), περπατήσαμε και κάναμε πλάνα στους Κήπους που «βλέπουν» την Ηρώδου Αττικού , διασχίσαμε μαζί τον διάδρομο που οδηγεί στην αίθουσα διαπιστευτηρίων και καταλήξαμε μπροστά στα παιδιά του δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου . Εκεί ο Παπούλιας μεταμορφώθηκε!

Συνιστώ στους συνεργάτες της νυν Προέδρου να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα αντίγραφο της εκπομπής για να δουν τι σημαίνει Προεδρία με βάρος. Και με παρέμβαση . Για να καταλάβουν γιατί έχοντας ζήσει το θεσμό από μέσα σε διαδοχικές Προεδρίες διαμαρτύρομαι για τα λάθη της . Ο Παπούλιας απάντησε σε δέκα ερωτήσεις μαθητών – εγώ απλώς μοίραζα την μπάλα- και μίλησε αναλυτικά για τις σχέσεις της Ελλάδος με τις ΗΠΑ , την Ρωσία και την Κίνα . Προβλέποντας ότι ο 21ος αιώνας ανήκει στο Πεκίνο. Και λέγοντας ότι η Ρωσία «δεν είναι ανατέλλουσα δύναμη αλλά παλαιά δύναμη» . Και ότι η Δύση πρέπει να προσδιορίσει τις σχέσεις μαζί της !!! Πόσο μπροστά ήταν; 15 χρόνια . Σήμερα ζούμε τις προβλέψεις του. Τον είδα μερικές φορές ακόμη με μεσολάβηση του Κώστα Μπίκα και στα χρόνια των μνημονίων. Φώναζε τον μαιτρ της Προεδρίας Στέφανο που ήταν στην Ηρώδου από την εποχή του Καραμανλή, μας τρατάριζε τα «γνωστά» ( ειδικώς απόγευμα ) και αφού συζητούσαμε πότε πήγαμε για τελευταία φορά στο στέκι του στην Καισαριανή , στον «Τσοπανάκο» του θρυλικού Κανονιέρη ( συνεχίζει την παράδοση ο υιός του Θεόφιλος) μπαίναμε σιγά σιγά στα βαθιά . Τα πολύ βαθιά . Τα off the record έως και σήμερα! Νομίζω πως μια από τις τελευταίες εξόδους του με Ιωάννη Βαρβιτσιώτη , Προκόπη Παυλόπουλο και άλλους καμπαλέρος στον « τσοπανάκο» ήταν! Ό,τι του θύμιζε Ήπειρο τον συγκινούσε . Ωραίες οι βόλτες του στην « Αίγλη» και στο Zonars ( νυν Αtheme) με τους φίλους του Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Αντώνη Κουνάδη αλλά ο Κάρολος είχε πάντοτε την κάπα του κρεμασμένη ! Εκεί που έφυγε. Στο σπίτι του. Στο νησάκι της λίμνης Ιωαννίνων . Ήταν βαθιά πατριώτης και έτσι θα τον θυμάμαι ! Δίδαξε πως μια ηγεσία μπορεί να είναι ουσιώδης και εθνικώς αποτελεσματική χωρίς να είναι θορυβώδης και επικοινωνιακή!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr