Γράφει ο δρ. Γεώργιος Φαράντος*

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εργασιακή και κοινωνική ζωή, καθώς και όλους τους τομείς της καθημερινής δραστηριότητας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, με την εφαρμογή των παρατεταμένων lockdown και γενικότερα των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης καθώς και με την περιορισμένη εφαρμογή του εμβολιασμού και των καινοτόμων θεραπειών, οδήγησε στην οικονομική κρίση. Μια κρίση που ενδυναμώθηκε από την ενεργειακή ακρίβεια, την μη εφαρμογή κοστολογημένων μέτρων ελέγχου της εξάπλωσης της πανδημίας στα σχολεία, την επιχειρηματική ανασφάλεια. Την ώρα που το δημόσιο χρέος αυξάνεται σε μεγάλα επίπεδα, συνεπεία του ανεξέλεγκτου δανεισμού με κεφάλαια που δανείζονται αφειδώς λόγω της πανδημίας στη χώρα, χωρίς τα κεφάλαια αυτά να κατευθύνονται προς κάποια ορατή επένδυση στην παραγωγική δραστηριότητα και στη μελλοντική ανάπτυξη, το ερωτηματικό για την πορεία της κοινωνίας προς το μέλλον διαιωνίζεται.

Υπό τις συνθήκες αυτές, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, τις διαδικασίες του 3ου Συνεδρίου του Κόμματος. Ενός συνεδρίου, που αποδίδει την προσπάθεια του κόμματος στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον, να ξαναπιάσει την επαφή με την κοινωνία και να αποτελέσει μια τομή και μια συνέχεια ταυτόχρονα, προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση του κόμματος μέσα στην κοινωνία. Το συνέδριο αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν και η εφαρμογή των ιδεών και των ζυμώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό, αποτελεί το αντικείμενο του προσεχούς μέλλοντος.

Το επόμενο σημαντικό βήμα σε μια αναμενόμενη σειρά πολιτικών εξελίξεων, αποτελεί η διεξαγωγή των εκλογών για την Κεντρική Επιτροπή. Ένα εγχείρημα με εφαρμογή σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας και με την αντιμετώπιση των εμφανιζόμενων δυσκολιών, που προετοιμάζεται ώστε να στεφθεί με επιτυχία. Η επιτυχία αυτής της εκλογής θα κριθεί από τη συμμετοχή του κόσμου – των μελών και των νεοεγγεγραμμένων – και θα καταδείξει το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου για τις κομματικές εξελίξεις.

Μετά τις εκλογές της Κεντρικής Επιτροπής, προετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες. Αγώνες στο πεδίο της υγείας, στο οποίο οι διεκδικήσεις για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους συνεχίζονται, στο πεδίο της παιδείας, στο οποίο η μάχη για την συνέχιση του δημοσίου δωρεάν συστήματος παιδείας είναι σε εξέλιξη, στο πεδίο της εργασίας και της οικονομίας στα οποία τα εργασιακά δικαιώματα επιχειρούν να ανακάμψουν και να προσαρμοστούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον. Η εθνική εκλογική μάχη που θα δοθεί θα αποτυπώσει την ανοδική πορεία του κόμματος και θα δώσει τη δυνατότητα της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια νίκη, που θα δώσει με τη σειρά της, τη δυνατότητα του σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα μπορέσει να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής προκειμένου να ληφθούν μέτρα επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

(*) Συντονιστής της Ο.Μ. Δυτικού Τομέα Δήμου Τρίπολης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας και Διδάσκων (ΕΣΠΑ) Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr