Γράφει ο Αλέξης Χαρίτσης*

Στις 15 Μαΐου η ελληνική κοινωνία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες. Το μήνυμα αυτό συνοψίζεται στο εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ηγεμονική δύναμη της πολιτικής μεταβολής και των κοινωνικών μετασχηματισμών που χρειάζεται η χώρα. Οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν στην πολιτική αυτή διαδικασία έκαναν μία ενσυνείδητη επιλογή γνωρίζοντας ότι κάθε ψήφος μετράει. Ότι κάθε ψήφος συνιστά μία πράξη ανυπακοής στην συντονισμένη προσπάθεια συγκεκριμένων πολιτικών και μιντιακών κέντρων να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κρίση, την εκλογική διαδικασία της 15ης Μαΐου ως αδιάφορη, τους συμμετέχοντες σε αυτήν ως αφελείς. Δεν είναι μόνο ζήτημα ποσοτικό. Ο ενθουσιασμός, η ζωντάνια και η αυτοπεποίθηση που απέπνεε η εκλογική διαδικασία υπογραμμίζουν την λαϊκή και κοινωνική δυναμική που αποκτά το αίτημα για πολιτική αλλαγή.

Οι πολίτες έστειλαν, όντως, πίσω τον λογαριασμό σε αυτόν που είναι υπεύθυνος -με τις επιλογές και τις παραλείψεις του- για τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα: τον κύριο Μητσοτάκη. Το «δεν πάει άλλο» είναι η φράση που αποδομεί την εικονική πραγματικότητα στην οποία ζει και αναφέρεται ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση για μήνες κορόιδευε τους πολίτες: ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα φέρει φτηνό ρεύμα, ότι η ακρίβεια είναι προσωρινή, ότι η λήψη μέτρων ευνοεί τους κατόχους των καγιέν. Οι πολίτες χτες απάντησαν στον εξοργιστικό αυτό συνδυασμό ταξικής υπεροψίας και διαχειριστικής ανεπάρκειας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση. Και η απάντησή τους εμπεριείχε και τη διέξοδο από το «δεν πάει άλλο»: προοδευτική κυβέρνηση με άμεσο σχέδιο εθνικής ανάσχεσης της ακρίβειας και θωράκισης της κοινωνίας.

Το τελευταίο μήνυμα αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η χτεσινή διαδικασία ήταν μία εμπειρία ανανέωσης. Στο συνέδριό μας επισφραγίσαμε την πρόθεσή μας να καταστήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα ζωντανό πολιτικό εργαστήριο έκφρασης και αποτύπωσης της επιθυμίας των πολλών για μία νέα αρχή. Η χτεσινή διαδικασία μας απέδειξε ότι αυτό είναι εφικτό. Η ελληνική κοινωνία έχει δεσμούς εμπιστοσύνης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την ίδια στιγμή έχει απαιτήσεις για αποφασιστικές τομές και ριζοσπαστικές επιλογές. Δεν ζούμε σε καιρούς σταθερότητας. Η κοινωνία το ξέρει αυτό. Και ξέρει ότι για να μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι από αυτή την πολλαπλή δοκιμασία των ταυτόχρονων κρίσεων απαιτείται όχι απλώς η πολιτική εναλλαγή μεταξύ κομμάτων με παρόμοιες θέσεις, αλλά η ουσιώδης αλλαγή πορείας.

Το ρολόι του πολιτικού χρόνου πλέον μετράει -οριστικά- αντίστροφα. Εκείνοι που υποτίμησαν τους πολίτες το ξέρουν και αντιδρούν σπασμωδικά. Εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν έχουμε περιθώριο επανάπαυσης ή εφησυχασμού. Το αντίθετο. Η ώθηση που μας έδωσε η 15 Μαΐου είναι ταυτόχρονα μία μεγάλη ευθύνη: να εμπνεύσουμε μία νέα κοινωνική αυτοπεποίθηση, να οργανώσουμε το μεγάλο κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, να ετοιμάσουμε την επόμενη μέρα της προοδευτικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

(*) Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr