Γράφει ο Ιωάννης Χρηστάκης*

Αναμένεται, φίλοι, σήμερα το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στον Σύριζα.

Μάλλον, επικρέμεται βαριά τιμωρία για τον βουλευτή Χανίων, ίσως και αποπομπή του από το κόμμα!

Δύσκολες ώρες για το κόμμα της Αντιπολίτευσης που βαδίζει λαβωμένο στις εκλογές της 9ης Απριλίου. Ουσιαστικά, δεν έχει καμία τύχη και μόνο το σύστημα της απλής αναλογικής τού δίνει μία μικρή παράταση ζωής.

Βέβαια αυτή είναι η απλή, αναμενόμενη, διαφαινόμενη εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων για την πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Όμως, τι άλλο μπορεί να κρύβει αυτή η απότομη στροφή τού Τσίπρα στο πολιτικά ορθό και στον τρόπο του πολιτεύεσθαι σύμφωνα με τους κανόνες μιας light, αστικής δημοκρατίας;

Ουσιαστικά, ο Τσίπρας είναι ένα καμένο πολιτικό χαρτί από το θέρος της συνθηκολόγησης/κωλοτούμπας/πανωλεθρίας και σε δύο πράγματα-τυχόν- προσβλέπει για να σώσει το δικό του πολιτικό μέλλον και του στενού πολιτικού του περίγυρου.

Σενάριο 1ο (Με λίγες πιθανότητες)

Αν ο Σύριζα διατηρήσει κάποια ικανοποιητικά ποσοστά, είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τη ΝΔ σε μία κυβέρνηση παντοδύναμη κατά τα γερμανικά πρότυπα (CDU και SPD). Τραβηγμένο σενάριο, ουσιαστικά ταφόπλακα σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση και εξαφάνιση κάθε αξιόλογης δημοσκοπικά αριστερής πολιτικής πρότασης για τον τόπο.

Σενάριο 2ο (πολύ πιθανό)

Η συντηρητική στροφή και η αποπομπή Πολάκη ίσως αποβλέπουν στον «σφετερισμό» (από τον Σύριζα) μιας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων του Κινάλ/Πασόκ που σαφώς νιώθει πιο άνετα χωρίς τις καυτές καταγγελίες-με μεγάλες δόσεις αλήθειας-του Παύλου Πολάκη. Έτσι θα τονωθούν τα εκλογικά ποσοστά του Σύριζα και θα συνεχίσει να παίζει ουσιαστικό ρόλο στη βραχυχρόνια πολιτική σκηνή, παραδίδοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας κάθε διάθεση για ρήξη με το παλιό καθεστώς, κάθε ριζοσπαστικοποίηση του ελληνικού πολιτικού γίγνεσθαι και φυσικά ... ούτε κουβέντα για αρχές Αριστεράς και άλλα τέτοια παραμύθια με τα οποία μας εξαπάτησε στο παρελθόν.

Εν κατακλείδι, τα σημερινά γεγονότα στα συλλογικά όργανα του κόμματος της αντιπολίτευσης θα κλονίσουν την πολιτική πρόταση Σύριζα (όποια ήταν αυτή, καθότι θολή και αμφιλεγόμενη) και θα σημάνουν το πολιτικό τέλος του Τσίπρα, ενός λαοπλάνου, αριβίστα, ημιμαθούς πολιτικού που πρόδωσε τις ελπίδες των λαϊκών στρωμάτων για στροφή σε μία κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ρηξικέλευθη, πιο αριστερή!

(*) Συνταξιούχος Φιλόλογος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr