Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

Όλοι έχουμε ακούσει ή χρησιμοποιήσει τη μεταφορική έκφραση «κροκοδείλια δάκρυα» με την οποία υπονοούμε το ψεύτικο, το ανειλικρινές και το επιφανειακό ενδιαφέρον που δείχνει κάποιος για ένα ζήτημα. Η φράση έχει έντονα αρνητικό χαρακτήρα και γενικά χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του υποκριτή, ο οποίος με ψεύτικα μέσα στοχεύει στη συγκίνηση, τη συμπόνια ή ακόμη και την παραπλάνηση κάποιου άλλου.

Από πού και πώς προέκυψε όμως αυτή η φράση;

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η φράση προέρχεται από την αρχαία πεποίθηση (δες σχετική αναφορά στον Πλούταρχο) ότι οι κροκόδειλοι δακρύζουν την ώρα που καταναλώνουν τα θύματά τους.

Μια διαφορετική εξήγηση για τα κροκοδείλια δάκρυα λέει ότι είναι ένα μέσο που χρησιμοποιεί ο κροκόδειλος για να προσελκύσει τα θύματα του στον θάνατο τους. Σε αυτή την περίπτωση ο κροκόδειλος προκειμένου να παραπλανήσει το θήραμα του προσποιείται ότι είναι σε κίνδυνο επιστρατεύοντας ψεύτικα δάκρυα.
Η αλήθεια είναι ότι οι κροκόδειλοι μπορούν να παράγουν δάκρυα, χωρίς όμως τα δάκρυα αυτά να συνδέονται με το συναίσθημα.
Για την ακρίβεια, το υγρό που βγαίνει από τα μάτια τους χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον καθαρισμό και τη λίπανση του ματιού, και είναι πιο έντονο όταν βρίσκονται στην ξηρά όπου τα μάτια τους στεγνώνουν.

Η φράση αυτή ταιριάζει απόλυτα με τη στάση, τη συμπεριφορά και το λέγειν πολιτικών προσώπων, «δημοσιογράφων», επικοινωνιολόγων, δημοσιολογούντων κτλ, που μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 25ης Ιουνίου δείχνουν έκπληκτοι για το χαμηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κι εκφράζουν τη «συμπάθειά τους» και την «αγωνία τους» για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα.

Όλο αυτό το πολύ καλά οργανωμένο σύστημα που διευθύνεται από κάποιο αφανές προς το παρόν διευθυντήριο, πολέμησε με λύσσα την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν της αναγνώρισε κανένα θετικό και ποτέ δε βρήκε την πολιτική εντιμότητα να παραδεχτεί ότι η κυβέρνηση αυτή:

  • Ανέκοψε τη χρεωκοπία που δημιούργησαν με την ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική τους η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε προίκα το περιβόητο μαξιλάρι των 37 δις, το οποίο αξιοποίησε προς ίδιον όφελός η 1η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το ίδιο οργανωμένο επικοινωνιακό σύστημα με τη συνδρομή των κατ’ όνομα προοδευτικών αντι - συριζικών κομμάτων, των δήθεν απογοητευμένων πρώην αριστερών και των σφόδρα μισούντων τον Αλέξη Τσίπρα εργάστηκε με μεθοδικότητα κι επιμονή για να ευτελίσει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και με τελικό στόχο την εκλογική εκμηδένιση του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική εξόντωση διαπαντός του Αλέξη Τσίπρα, για να κοιμάται ήσυχο το κατεστημένο σύστημα.

  • Κι αίφνης μόλις ανακοινώθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα με την εκλογική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι αυτοί που πέτυχαν δυστυχώς το σκοπό τους, περιβλήθηκαν τον μανδύα της Οσίας Μαγδαληνής και άρχισαν τα κροκοδείλια δάκρυα και το δήθεν ενδιαφέρον για τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Φτάσαμε στο σημείο ορκισμένοι εχθροί του να εκφράζουν τη «συμπάθειά τους» και το «ενδιαφέρον τους». Κατά τα ΜΜΕ ακόμα και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα!

Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί! Σταματήστε τα κροκοδείλια δάκρυα και πάψτε το ανήθικο και αντιδημοκρατικό παιχνίδι που παίζετε για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την παντοδύναμη κυβερνητική εξουσία σας. Το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι αποκλειστικά δική τους υπόθεση και των πιστών ψηφοφόρων τους. Ένα είναι βέβαιο: Αυτός ο πολιτικός χώρος παρά τα λάθη, τις ελλείψεις ή τις παραλείψεις του εκφράζει στην ελληνική κοινωνία μία προοδευτική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, που υποστηρίζει τα συμφέροντα των πολλών και μη προνομιούχων Ελλήνων και όχι τα συμφέροντα μιας κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας που νέμεται ως φέουδο το ελληνικό Δημόσιο.

Ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας είναι ο αναγνωρισμένος και ψηφισμένος από χιλιάδες μελών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σχέση ιδρυτή με το κόμμα του αφού παρέλαβε ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας και παρά τις εσωκομματικές τρικλοποδιές κατάφερε να το ενοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και να του δώσει τη δυνατότητα να κυβερνήσει. Τώρα καλείται να πάρει ριζοσπαστικές αποφάσεις και να το αλλάξει εκ θεμελίων διαμορφώνοντας συλλογικά τη νέα φυσιογνωμία του που θα το οδηγήσει και πάλι στην κυβερνητική εξουσία

Υ.Γ.1: Οι μονομανείς κονδυλοφόροι και ιδίως αυτοί που δηλώνουν ότι προέρχονται από το χώρο της Αριστεράς, που έγραφαν τακτικά επιθετικά άρθρα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, τι στάση θα κρατήσουν απέναντι στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη; Θα κάνουν το μαύρο άσπρο ή θα καταπιούν τη γλώσσα τους;

Υ.Γ.2: Αναρωτιέμαι αν στα λεγόμενα προοδευτικά κόμματα υπάρχουν νουνεχείς και σώφρονες άνθρωποι για να ανακόψουν αυτή την πρωτοφανή και απαράδεκτη τακτική που έχει διαμορφώσει η ηγετική τους ομάδα θεωρώντας ως αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ κι όχι τη Νέα Δημοκρατία. Σημεία των καιρών;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr