ΕΛΛΑΔΑ. Στάση αναμονής στον πιο παραγωγικό μήνα του ελαιολάδου έφερε το lockdown Χαμηλότερες τιμές, αλλά και υποτονική έως και στάσιμη αγορά επισημαίνονται από ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, με τη συλλογή να δυναμώνει καθώς μπήκαμε στον Δεκέμβρη, αλλά και την ελαιοποίηση να έρχεται ακόμη συχνά αντιμέτωπη με χαμηλότερες αποδόσεις των κανονικών. Πανδημία και lockdown φαίνεται ότι θεωρούνται οι κυριότερες αιτίες προβλημάτων σε παραγωγή και αγορά, με τους περισσότερους να αναμένουν την άρση των περιοριστικών μέτρων για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας.

Φειδωλές πράξεις στην Κορινθία
Στο μισό περίπου της ελαιοσυλλογής βρίσκονται οι Κορίνθιοι. Παρότι ξεκίνησαν πιο νωρίς, ειδικά οι μικρότεροι, με τους μεγαλύτερους να μπαίνουν μετά τις 15 Νοέμβρη, το πρόβλημα εύρεσης εργατικών χεριών θεωρείται υπεύθυνο για την όποια καθυστέρηση. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της περιοχής είναι πάρα πολύ καλά, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλλαρά, υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου ελαιολάδου της Ένωσης Κορινθίας, με την πλειοψηφία των οξυτήτων να κινείται κάτω από το 0,5.

Καθοδική ωστόσο πορεία φαίνεται ότι ακολουθούν οι τιμές για τους παραγωγούς, που βρίσκονται στα 2,30-2,40 ευρώ/κιλό, από τα 2,80 που ξεκίνησαν. Υπάρχουν βέβαια και υψηλότερες, όπως τα 2,55 ευρώ που εξασφάλισε ο Συνεταιρισμός Κλένιας σε πρόσφατο διαγωνισμό για την πώληση περίπου 1,5 βυτίου, οξύτητας 0,3. «Γίνονται πράξεις αλλά φειδωλά. Οι περισσότεροι παραγωγοί αποθηκεύουν, εκτός από αυτούς που έχουν ανάγκη», ανέφερε ο κ. Καλλαράς, προσθέτοντας ότι και από πλευράς Ιταλίας δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο ίδιος, έχοντας και την εικόνα των πωλήσεων, αφού η οργάνωση εξάγει τυποποιημένο προϊόν, απέδωσε τα παραπάνω στην πανδημία, επισημαίνοντας χαμηλές για την εποχή πωλήσεις, αλλά και ζήτηση από το εξωτερικό. «Γίνονται περισσότερο μικρές παραγγελίες κι αυτοί που ασχολούνταν με HORECA τις έχουν σχεδόν μηδενίσει», πρόσθεσε, μεταφέροντας μία κατάσταση διαφορετική από την καραντίνα του Μαρτίου, οπότε και είχαν προλάβει να φύγουν ποσότητες.

Στην αναμονή το λακωνικό ελαιόλαδο
Εκτιμώντας ότι το lockdown δείχνει καθοριστικό ως προς τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, για απραγία στην αγορά έκανε λόγο ο Δημήτρης Πολυμενάκος, παραγωγός και ελαιοτριβέας από το Λάγιο Λακωνίας. «Η συγκομιδή προχωρά, όχι όμως με μεγάλη ένταση», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ίσως και το 50% των εργατών απουσιάζει λόγω των περιορισμών. «Kαθοριστικό θα είναι αν θα γίνουν παραγγελίες για εστίαση και τουρισμό ή αν θα είναι μόνο για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ» σχολίασε ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ ΜολάωνΠακίων, αναμένοντας το άνοιγμα της αγοράς από το lockdown.

Μετά τις τελευταίες πράξεις στους Αγ. Αποστόλους υπάρχει μία στάση αναμονής στο ελαιόλαδο, εδώ και έναν μήνα. «Κανονικά, σήμερα θα έπρεπε σχεδόν όλα τα λάδια του Δήμου Μονεμβασίας να ήταν καπαρωμένα. Υπάρχει ο φόβος που δεν ξέρουν και αυτοί σε τι τιμή να αγοράσουν, τι ποσότητες να στοκάρουν, κι αυτό προκαλεί μία ταραχή στην αγορά» σχολίασε, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 1.500 τόνοι έτοιμου ελαιολάδου συνεταιριστικών και ιδιωτικών δομών της περιοχής αναμένουν αγοραστές. Η ελαιοσυλλογή έχει προχωρήσει, λόγω του φόβου για καιρικά φαινόμενα και δακοπροσβολή, ανέφερε ο κ. Ντανάκας, με τα νούμερα του Νοεμβρίου να καταγράφονται διπλάσια των αντίστοιχων περσινών, παρά την όψιμη χρονιά. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν λάδια με ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και επιβαρυμένα με 4-6 δέκατα, σημάδι δακοπροσβολής.

Ο κ. Πολυμενάκος συνέστησε υπομονή και αυτοσυγκράτηση σε όλους αυτή την περίοδο, αλλά και να μην επικρατήσει πανικός όταν ξεκινήσει και πάλι η εμπορική δραστηριότητα. «Οι πωλήσεις μας να είναι σε βαθμό που χρειάζεται η επιχείρησή μας ή ο παραγωγός την ανάγκη του» ανέφερε. «Θα έχουμε τα πρώτα δείγματα μόλις ανοίξει η ευρωπαϊκή αγορά και δούμε τις ποσότητες τις οποίες θα ζητήσουν και με τι τιμές θα ξεκινήσει. Από εκεί και μετά πάλι τον Μάρτη θα έχουμε μία εικόνα πιο ασφαλή, ο Γενάρης θα είναι ένας μήνας με σκαμπανευάσματα επειδή θα μπει και η “απρόβλεπτη” Ισπανία και δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει η αγορά» εκτίμησε ο κ. Ντανάκας.

Τη διαμόρφωση της αγοράς περιμένουν στο Λασίθι
Καλές ποιότητες, αλλά ακόμη χαμηλότερες συνήθως αποδόσεις –που αναμένεται ωστόσο να βελτιωθούν– βλέπουν οι παραγωγοί του Λασιθίου, οι οποίοι μπήκαν νωρίτερα φέτος στην ελαιοσυλλογή. «Έχουμε ξεκινήσει από τις 14 Νοέμβρη. Θεωρώ ότι η συγκομιδή έπρεπε να ξεκινήσει κατά το καθιερωμένο, μετά του Αγ. Νικολάου», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Μεραμβέλλου, Νίκος Ζαχαριάδης, αποδίδοντας τις χαμηλές αποδόσεις στην πρώιμη συγκομιδή.

Η ελαιοσυλλογή ξεκίνησε πιο οργανωμένα και στα πιο φορτωμένα ελαιόδεντρα από την περασμένη εβδομάδα στη Σητεία, ενώ τα ελαιουργεία θα έχουν να δώσουν κάποιες ποσότητες λαδιού από τις 10-15 Δεκεμβρίου, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης, σύμφωνα με τον οποίο η περιοχή αναμένει την πρώτη πράξη μέσω διαγωνισμού σήμερα Παρασκευή.

Αναμένοντας τη διαμόρφωση των τιμών, η Ένωση Σητείας προχωρά τις διαδικασίες τυποποίησης, με τον πρόεδρό της να εκτιμά ότι μέχρι τις 15-20 Δεκεμβρίου θα μπορεί να ξεκινήσει την παραλαβή ποσοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή Μεραμβέλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν τιμές γύρω στα 2,5 ευρώ με βάση τις 3 γραμμές στο έξτρα παρθένο, ωστόσο είναι ακόμη νωρίς για τη διαμόρφωση της αγοράς σε μία όψιμη περιοχή, υποστήριξε ο κ. Ζαχαριάδης, που μετέφερε αγανάκτηση από πλευράς παραγωγών, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα συγκομιδής με αυτά τα επίπεδα τιμών.

Τιμές στα επίπεδα του 1992-1993 επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής
Στα 2,5 ευρώ για τα ποιοτικά ελαιόλαδα και στα 2,20 για τα χαμηλότερης ποιότητας είναι οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην Αργολίδα. «Η τιμή έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα καλύτερα από την περασμένη χρονιά κατά 10%-15%, βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι με αυτές τις τιμές βελτιώνεται το εισόδημα του παραγωγού», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ΕΛΣΑΠ ΑΕ» στο Ναύπλιο, Μανώλης Γιαννούλης.

Όπως υποστήριξε, ανάγοντας την τιμή σε δραχμές, το λάδι πωλείται σήμερα, 28 χρόνια μετά, σε τιμές του 1992-1993, ενώ και φέτος συνεχίζεται η πτωτική πορεία της τελευταίας τριετίας για το πυρηνέλαιο, με την τιμή να κινείται από 55 έως 60 λεπτά. «Η ελαιοκομική περίοδος 2020-2021 είναι από πλευράς όγκου για την Αργολίδα αισθητά χαμηλότερη, ενώ σε επίπεδο χώρας, κατά τους πρώτους υπολογισμούς, πρέπει να είμαστε κατά 10%-20% χαμηλότερα από την περασμένη χρονιά», ανέφερε ο ίδιος.

Πηγή: ypaithros.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: «Το παιδί μου είναι σε σοβαρή κατάσταση». Συγκλονίζει ο πατέρας του 8χρονου με συμπτώματα Kawasaki (video)

Διαμαρτύρονται για την πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών στα σούπερ μάρκετ

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Ο εμβολιασμός θα είναι πράξη ηθική και έκφραση ανθρωπιάς» (video)