Γράφει ο Ευστράτιος Κοκκορός*

ΣΠΑΡΤΗ. Ο Μάρτιος μήνας είναι περισσότερο επικίνδυνος από τον Απρίλιο, τον Μάιο ακόμα και από τον Ιούνιο, για εκδήλωση πυρκαγιάς, κυρίως στα ορεινά καθώς καθυστερεί ο ερχομός της άνοιξης και ο αέρας πολλές φορές στεγνώνει τα ξερά φύλλα του φθινοπώρου.

Ευτυχώς, η φωτιά που εκδηλώθηκε στην Δημοτική κοινότητα Άρνας, της ΔΕ Φαριδος του Δήμου Σπάρτης, τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της πολιτικής προστασίας του Δήμου και μηχανημάτων της περιφέρειας.

Καθοριστικό ρόλο είχε στην κατάσβεση της φωτιάς η υδατοδεξαμενή ανοιχτού τύπου για ανεφοδιασμό ελικοπτέρων στην περιοχή των Γοράνων που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Δεν είναι υπερβολικό αλλά καθόλα εφικτό η χρηματοδότηση και προμήθεια από τον Δήμο και την Περιφέρεια εκατό συρταροτών πιεστικών και η απόδοση τους σε ισάριθμους ιδιώτες εθελοντές, κατόχους αγροτικών αυτοκινήτων τετρακίνησης.

Μπορούμε έτσι να έχουμε ευέλικτα οχήματα με άριστους γνώστες του αγροτικού οδικού δικτύου, ακόμα και στο πιο απόμερο μέρος, ακόμα και μέσα από χωράφια για την κατάσβεση της φωτιάς στο αρχικό της στάδιο, πριν επεκταθεί με καταστρεπτικές συνέπειες.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλει και η επέκταση των υδατοδεξαμενων ανοιχτού τύπου, για τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων.

(*) Αντιδήμαρχος Σπάρτης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις