Εκδικάζεται η έφεση για την οικοπεδοποίηση δημοσίων εκτάσεων της Ελαφονήσου, με 15 να κρίνονται πρωτόδικα ένοχα, ανάμεσά τους πρώην δήμαρχος με συνεργό συμβολαιογράφο.

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε να εκδικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας η πολύκροτη υπόθεση πώλησης εκτάσεων του Δημοσίου στην περιοχή της Ελαφονήσου. Η υπόθεση είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον όταν αποκαλύφθηκε και κατά την πρώτη εκδίκαση κρίθηκαν ένοχα 15 άτομα: δεκατέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και πρώην δήμαρχος της περιοχής, κρίθηκαν ένοχα για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και ένας συμβολαιογράφος για άμεση συνέργεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Βίκυς Βετουλάκη στην εφημερίδα «Το Θάρρος» όλοι κατηγορούνταν ότι πωλούσαν δασικές εκτάσεις στην πανέμορφη περιοχή της Ελαφονήσου, στη μοναδική παραλία του Σίμου.

Η δίκη στο Πενταμελές της Καλαμάτας άρχισε με την κατάθεση στελέχους Δασικής Υπηρεσίας και θα συνεχισθεί στις 10 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί πως και η εκδίκαση σε πρώτο βαθμό χρειάσθηκε αρκετές συνεδριάσεις του δικαστηρίου και πήρε κάμποσους μήνες για να ολοκληρωθεί, λόγω της πολυπλοκότητας, αλλά και της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Για 14 συμβόλαια

Το βούλευμα με το οποίο είχαν παραπεμφθεί οι κατηγορούμενοι περιλαμβάνει 17 συμβόλαια, στην πλειοψηφία τους πωλητήρια σε ανυποψίαστους αγοραστές και σύμφωνα με αυτό, οι δημόσιες εκτάσεις που «μεταβιβάσθηκαν» είχαν ως τίμημα στα συμβόλαια 313.791,51 ευρώ, ενώ η αγοραία αξία τους υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Με την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου παρέμειναν ως επίδικα 14 συμβόλαια. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούν κι άλλες δίκες και, μάλιστα, συνολικά είχε αναφερθεί σε δημόσια συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας ότι εκκρεμούν δικογραφίες που αφορούν 135 συμβόλαια, ενώ συνολικά η επίδικη έκταση αγγίζει τα 500 στρέμματα στο νησί!

Καταδίκες

Το πρώτο δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους όσοι καταδικάσθηκαν το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ σε δύο από τους 15 που καταδικάστηκαν αναγνωρίστηκε επιπλέον το ελαφρυντικό ότι επέδειξαν μετάνοια και προσπάθησαν να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Έτσι, από το πρώτο δικαστήριο ο πρώην δήμαρχος και κατηγορούμενος συγγενής του καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 15 ετών έκαστος και τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολής εγγύησης, εντός διμήνου, του ποσού των 30.000 ευρώ έκαστος.

Ο κατηγορούμενος συμβολαιογράφος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε απάτη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 12 ετών ο καθένας για απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Σε όλους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Όπως γράφει «Το Θάρρος» Σύμφωνα με το βούλευμα, όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1997, όταν ο κατηγορούμενος αιρετός ζήτησε από τον κατηγορούμενο συμβολαιογράφο τη σύνταξη συμβολαίου πώλησης για ένα αγρό 1 στρέμματος, σε έτερο κατηγορούμενο. Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, οι τρεις γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο και ήταν δασική. Η συγκεκριμένη, δε, αποτελούσε τμήμα μεγαλύτερης έκτασης που είχε κηρυχτεί αναδασωτέα από το 1995. Μετά ακολούθησαν κι άλλες εκτάσεις, με άλλα συμβόλαια και από άλλους κατηγορουμένους.