Τη μείωση της ποινής του Επαμεινώνδα Κορκονέα από την ισόβια κάθειρξη, στα 13 έτη αποφάσισε το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει οριστικά την αναγνώριση ελαφρυντικού στον Κορκονέα.

ΕΛΛΑΔΑ. Δεκτή έγινε με πλειοψηφία 3 έναντι 2 η αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ως προς το σκέλος της αναγνώρισης ελαφρυντικού στον μανιάτη Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ως γνωστόν, πρόκειται για τον ειδικό φρουρό που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 στα Εξάρχεια.

Η αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή του Επαμεινώνδα Κορκονέα από την ισόβια κάθειρξη, στα 13 έτη και να «δει» την έξοδο από τις φυλακές, από το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Λόγω της ισχυρής μειοψηφίας, ωστόσο, το ζήτημα θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, τα τρία μέλη του Ποινικού Τμήματος τάχθηκαν με την άποψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενώ δύο μέλη έκριναν ότι το δικαστήριο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη πρόβλεψη για την χορήγηση ελαφρυντικού.

Η οριακή πλειοψηφία λοιπόν και η σπουδαιότητα της υπόθεσης την οδηγούν για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η απόφαση που θα λάβει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες ανάλογες υποθέσεις στο μέλλον.

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας, να «σπάσει» τα ισόβια στον ειδικό φρουρό ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του 15χρονου, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια, είχε προκαλέσει σάλο.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε στον ειδικό φρουρό, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση κατά της Απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, περί σύννομου προτέρου βίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πλώτα, το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.