ΛΑΚΩΝΙΑ.Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Λακωνίας (Ε.Υ.Π.Σ.), προχώρησε σε πρόταση που αποσκοπεί στη βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Λακωνίας.

Τι αναφέρεται στην πρόταση:

«Μελετώντας την πυροσβεστική δύναμη του νομού, τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, τα στατιστικά στοιχεία και τη δυναμικότητα των οχημάτων, συμπερασματικά καταλήγουμε σε μία πρόταση που σκοπό έχει το καλύτερο κατασβεστικό αποτέλεσμα.

Περιπολικά:

Λόγω αδυναμίας της τοπικής αυτοδιοίκησης για στέγαση και λειτουργίας του υπό ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου Άρνας, προτείνουμε η περιοχή να καλύπτεται από το ήδη υπάρχον περιπολικό στη θέση Ζερμπίτσα που βρίσκεται επτά χιλιόμετρα βόρεια της Άρνας.

Η δύναμη του κλιμακίου της Άρνας να καλύπτει τις ανάγκες του περιπολικού της Βορδόνιας που θεωρείται σημαντικότερο λόγο έλλειψης περιπολικού έως τη Μεγαλόπολη.

Λόγω αδυναμίας της τοπικής αυτοδιοίκησης για στέγαση και λειτουργία του υπό ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου Ελαφονήσου, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το Π.Κ. Νεάπολης και λόγω της χαμηλής επικινδυνότητας που αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία, προτείνουμε την ενίσχυση του Π.Κ. Νεάπολης με ένα ακόμα δασικό περιπολικό.

Όταν έχουμε δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας 4 να επανδρώνεται το περιπολικό της Ελαφονήσου από το Π.Κ. Νεάπολης.

Επάνδρωση περιπολικών:

Ανάλογα με το δείκτη επικινδυνότητας, την απόσταση από τις κεντρικές υπηρεσίες και την κατάσταση του οδικού δικτύου, προτείνουμε τα περιπολικά να εκπέμπονται επανδρωμένα με πληρώματα 2 ή 3 ατόμων.

Πεζοπόρο νομού:

Ανάλογα με το δείκτη επικινδυνότητας προτείνουμε πεζοπόρο τμήμα 6 ατόμων το οποίο θα είναι προκαθορισμένο θα αναγράφεται στο φύλλο υπηρεσίας και θα στελεχώνεται ποσοτικά από τις υπηρεσίες του νομού.

Πυροσβεστικές Υπηρεσίες: Πλήρη επάνδρωση και λειτουργία της ΔΙΠΥΛ.

Μετατροπή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς στα πρότυπα του Ν. Αττικής, με κατανομή της δύναμης σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Αναβάθμιση του Π.Κ. Κυθήρων σε υπηρεσία λόγω του ότι έχει ήδη ενισχυθεί με προσωπικό και πληροί τις προϋποθέσεις.

Λειτουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στο δήμο Ευρώτα ο οποίος είδη έχει ιδρυθεί από το 1993 και δεν έχει λειτουργήσει.

Συνθήκες διαβίωσης:

Υποχρέωση της Πολιτικής Προστασίας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης να παρέχει στέγαση αξιοπρεπή και υγειονομικά προβλεπόμενη, στις δυνάμεις που έρχονται προς ενίσχυση των αναγκών του νομού και παραμένουν πέραν του 24ώρου, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές στο έργο τους.

Εναέρια:

Όπως έχει αποδειχτεί στατιστικά ο νομός Λακωνίας είναι από τους πιο επικίνδυνους νομούς της χώρας, για εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Προτείνουμε την άμεση και γρήγορη κάλυψη με βαριά εναέρια μέσα.

Ελπίζουμε σε έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό για το 2021, ο οποίος θα είναι βάση της πραγματικής δύναμης των πυροσβεστικών υπηρεσιών του Νομού και όχι βάση της δύναμης που θα επιθυμούσαμε να έχουμε ώστε να είναι αποτελεσματικός και εφαρμόσιμος.

Ευελπιστούμε η πρότασή μας να αντιμετωπιστεί με τη σοβαρότητα που της αρμόζει γιατί συγκεντρώνει εμπειρία και στατιστικά πολλών ετών.

Διαβεβαιώνουμε όλους τους πολίτες της Λακωνίας ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη ζωή και την περιουσία τους».

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]