Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στους κόλπους του πυροσβεστικού σώματος ύστερα από την πρόθεση της κυβέρνησης να επιφέρει νέες μειώσεις στο μισθολόγιο των ένστολων. Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος νομού Λακωνίας χαρακτηρίζει άδικη και προσβλητική την οποιαδήποτε σκέψη για μείωση των αποδοχών των πυροσβεστών στο «ήδη κατακρεουργημένο μισθολόγιο των ένστολων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣ της Ε.Υ.Π.Σ. ν. Λακωνίας κ. Τζανέτος Δαμηλάκος και ο γεν. γραμματέας κ. Ευάγγελος Κούλας, έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται εντόνως και πάλι τα σενάρια περί προώθησης από τη νέα κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, νέων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.

Δεν γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα μισθολόγια και οι συνθήκες εργασίας των άλλων κλάδων που υπάγονται σε αυτά ( δικαστικοί , διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ , ιατροί του ΕΣΥ και αρχιερείς ). Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή το μισθολόγιο των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος και των λοιπών ένστολων ( αστυνομικών , λιμενικών και στρατιωτικών ) είναι η εξής :

Βαθμός Έτη Υπηρεσίας Οικ.Κατάσταση

Καθαρές
αποδοχές

Κατώτερο στέλεχος Πυροσβέστης
4 Παντρεμένος 687
Μεσαίο στέλεχος Αρχιπυροσβέστης 13 Παντρεμένος με 2 παιδιά 996
Ανώτερο στέλεχος Αντιπύραρχος 21 Παντρεμένος με 2 παιδιά 1412

Οποιαδήποτε άλλη απολαβή λαμβάνουν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος είναι αποτέλεσμα διατεταγμένης υπηρεσίας για πέραν του πενθημέρου εργασία.

Οποιαδήποτε επιφυλακή προσέλθει και εργαστεί ο υπάλληλος σε περίπτωση συμβάντος και για όσες ώρες χρειαστεί είναι εργασία μη αμειβόμενη. Λόγω των συνεχών και αλλεπάλληλων συμβάντων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η επιφυλακή είναι σχεδόν καθημερινή. Τους καλοκαιρινούς μήνες δε, οι ώρες επιφυλακής είναι τόσες, ώστε σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνούν το διπλάσιο του καθιερωμένου πενθημέρου εργασίας.

Επιπλέον είμαστε διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με το τηλέφωνο στο χέρι και η απομάκρυνση από την υπηρεσία μας, χωρίς ειδική άδεια είναι μέχρι 15 χιλιόμετρα , ώστε η προσέλευση μας, σε περίπτωση συμβάντος να είναι άμεση.

Οι ανακοινώσεις που γίνονται στα ΜΜΕ για τις μειώσεις του μισθολογίου των ένστολων, είναι εγκληματικά οριζόντιες και δείχνουν ότι λέγονται από άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για τα μισθολόγια και τις συνθήκες εργασίας των ένστολων, αφού π.χ. το επίδομα της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας , δεν είναι επίδομα, άλλα είναι η αμειβόμενη υπερεργασία κατά τις νυκτερινές ώρες και μάλιστα με το εξευτελιστικό ποσό των 2,93 ευρώ μεικτά ανά ώρα εργασίας καθώς και το επίδομα εξομάλυνσης είναι οικογενειακό επίδομα με τρεις κλίμακες (ελεύθερος , παντρεμένος και παντρεμένος με παιδιά).

Οποιαδήποτε μείωση του ήδη κατακρεουργημένου μισθολογίου των ένστολων και με τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας είναι κατάφορα άδικο και προσβλητικό», καταλήγει η ανακοίνωση των πυροσβεστών» καταλήγει η ανακοίνωση της Ε.Υ.Π.Σ. Λακωνίας.