ΕΛΛΑΔΑ. Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για Λακωνία και Κύθηρα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδικότερα, και ως προβλέπεται στην υπ’ αριθμ.194704/25-06-2021 με ΑΔΑ: ΨΒ217Λ1-9ΥΨ απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας οδωρή Βερούτη, ισχύουν τα ακόλουθα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων – Απαγόρευση διέλευσης περιπατητών

Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων στα Δασικά Συμπλέγματα Πάρνωνα, Ανατ. Ταϋγέτου (Γεωργίτσι, Καστόρι, Σουστιάνοι, Λογγάστρας κ.λ.π.), Ζάρακα, Αναδασώσεις Βρεσθένων και Βασιλακίου, σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2021 τις ημέρες που υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς µε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5.

Επίσης απαγορεύεται η διέλευση περιπατητών στο Φαράγγι του Οιτύλου από Ε.Ο. Αρεόπολης–Καλαμάτας μέχρι την Ι.Μ. Σπηλαιώτισσας, καθώς και η διέλευση οχημάτων στο δρόμο από Μονή Δεκούλου προς Φαβάτου, στον δρόμο που διέρχεται από τις περιοχές Χούμπαβι, Μεγάλη Αριά, Τουρναβιώτη, Γκλόκιζα, Ράχη και Τραγάνα και τέλος από κοινότητα Κυπαρισσίου προς περιοχή Πήλιουρα.

Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται του μέτρου της απαγόρευσης κάτοικοι και κτηνοτρόφοι που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες θέσεις εντός των ανωτέρω δασικών συμπλεγμάτων, οι έχοντες ειδική άδεια του Δασαρχείου της περιοχής καθώς και οι ένστολοι και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Πού επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων

Επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων καθ’ όλο το 24ωρο στους κατωτέρω δρόμους:

Δασικό Σύμπλεγμα Πάρνωνα

  • Από Καρυές προς Αγ. Πέτρο Κυνουρίας Π.Ε. Αρκαδίας
  • Από Βαµβακού µέσω του δάσους προς Αγ. Πέτρο, προς καταφύγιο Ε.Ο.Σ., προς Καστάνιτσα, προς Πολύδροσο, προς Αγριάνους και προς Καλλιθέα
  • Από καταφύγιο Δασαρχείου Σπάρτης προς Αγ. Βασίλειο, Πλατανάκι, Παλαιοχώρι και Κοσµά
  • Από Πολύδροσο µέσω θέσης «Ψητό» προς Κοσµά
  • Από Βασαρά προς Βέροια – Πολύδροσο – Μονή Αγ. Αναργύρων

Δασικό Σύμπλεγμα Ανατ. Ταϋγέτου

  • Από Μυστρά προς Ταϋγέτη µέχρι Κατασκηνώσεις
  • Από Ανώγεια προς Σωτήρα, Σοχά, Αναβρυτή – Αγ. Ιωάννη
  • Από Παλαιοπαναγιά προς θέση «Μαγγανιάρη» µέχρι τη θέση «Βάρδα» και καταφύγιο Ταϋγέτου
  • Από Ξηροκάµπι µέχρι Κουµουστά
  • Από Γοράνους µέχρι Μονή Γόλας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις