ΣΠΑΡΤΗ. Η ασυντήρητη καμινάδα στο τζάκι ήταν, πιθανότατα, η αιτία της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε αγροτική μονοκατοικία, το απόγευμα της Τρίτης 1/3, στον οικισμό «Πακωτά», στη Σπάρτη.

Με 4 οχήματα, 9 άνδρες

4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης με 9 άνδρες και επικεφαλής τον Δ/κτή Διαμαντή Τσολομίτη έσπευσαν να ανταποκριθούν στην κλήση που έλαβαν για το περιστατικό, στις 17:30.

Ωστόσο η πυρκαγιά είχε ήδη «καταλάβει» ολικά την ξύλινη σκεπή της αγροικίας και ακολούθως κατέστρεψε και την υπάρχουσα οικοσκευή του καταλύματος.

Ο αλλοδαπός επιστάτης –ένοικος της αγροικίας, ευτυχώς, δεν κινδύνευσε σε καμία στιγμή ενώ για τα καθέκαστα ενημερώθηκε και η ιδιοκτήτρια του οικήματος η οποία διαμένει στην Αθήνα.

Πανομοιότυπος τρόπος πυρκαγιών εντός αστικού ιστού

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο πρόκλησης, συχνά καταστροφικών, πυρκαγιών σε αστικό περιβάλλον:

Ασυντήρητη, μη καθαρισμένη καμινάδα τζακιού αναφλέγεται στο σημείο επαφής της με την σκεπή…, η φωτιά καταλαμβάνει την ξύλινη στέγη, και … «αντίο».

Περαιτέρω, υπογραμμίζω πως, τέτοιου είδους πυρκαγιές, ακόμα και οι διαμένοντες εντός των οικημάτων, αργούν να τις αντιληφθούν. Συνηθέστερα ειδοποιούνται από κάποιον… γείτονα! Με συνέπεια όταν θα παρέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ζημία … να έχει γίνει!

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί»

Την προσοχή μας επέστησε ο Δ/κτης της ΠΥ Σπάρτης, Διαμαντής Τσολομίτης, «…στο θέμα τής σωστής συντήρησης και καθαρισμού», της καμινάδας στο τζάκι του σπιτιού, καθώς όπως ανέφερε στο notospress.gr, η έλλειψή τους, προκαλεί «…πανομοιότυπο τρόπο πυρκαγιών εντός αστικού ιστού».

Προσοχή στα υλικά κατασκευής

Επιπλέον, ιδιαιτέρως πρέπει να προσέξουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του τζακιού και της καμινάδας, ώστε «αυτά να είναι ανθεκτικά», και ικανά να ανταποκριθούν στα πραγματικά και υψηλά θερμικά φορτία που θα αντιμετωπίσουν κατά τη λειτουργία της εστίας…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις