ΕΛΛΑΔΑ. Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε συνεργασία με την Μοσάντ (η κύρια οργάνωση συγκέντρωσης και ανάλυσης πληροφοριών του Ισραήλ), σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας στο στόχαστρο

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων, αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • Είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας.
  • Είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης.
  • Είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος.
  • Σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία ενώ, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 28 Μαρτίου, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Εβραϊκή συναγωγή ο στόχος

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες είναι δύο Πακιστανοί, Ιρανικής καταγωγής, που ετοίμαζαν επίθεση κατά ισραηλινού στόχου στην Ελλάδα.

Συνελήφθησαν σε Λακωνία και Ζάκυνθο, όπου ζούσαν ανάμεσα στους πληθυσμούς, ενώ οι Αρχές είχαν στοιχεία εις βάρος τους από τον περασμένο Αύγουστο. Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες είχαν εισέλθει στη χώρα παράνομα από την Ορεστιάδα.

Τα άτομα αυτά, αρχικά σχεδίαζαν επίθεση με αέριο κατά του ισραηλινού στόχου, μετά θα χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό με σκοπό να σκοτώσουν τα θύματά τους και στην τρίτη φάση της διαδικασίας σκόπευαν να επιτεθούν με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόχος ήταν χώρος συγκέντρωσης Ισραηλινών, συγκεκριμένα εβραϊκή συναγωγή.

Μάλιστα, οι τρομοκράτες, σε δεύτερη φάση, σχεδίαζαν να κάνουν και απαγωγές μεμονωμένων ατόμων.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι δύο ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνταν καθώς είχαν εισέλθει στη χώρα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Παράλληλα, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, USB και άλλα αντικείμενα, τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Από την έρευνα έγινε γνωστό πως οι δύο Πακιστανοί είχαν επικοινωνία με ομοεθνή τους, που μένει στο Ιράν, και ο οποίος τους έδινε οδηγίες για το πώς θα χτυπήσουν το ισραηλινό εστιατόριο – συναγωγή.

Μάλιστα, οι συλληφθέντες προσπάθησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για συνεργασία της ΕΥΠ με ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστώσουν πού φτάνουν τα «πλοκάμια» της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά και τον ρόλο του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Μέρος διεθνούς σχεδίου με στόχο Ισραηλινούς

Η έρευνα της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, μετά την εξάρθρωση δικτύου που σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα.

Η σύλληψη των δύο Πακιστανών Σιιτών, που φέρονται να έχουν σχέσεις με τις ιρανικές υπηρεσίες, είναι συνέχεια μιας παρόμοιας επιχείρησης που είχαν κάνει τον Οκτώβριο του 2021 οι κυπριακές Αρχές.

Τότε, πάλι είχαν εντοπίσει δύο Πακιστανούς στην Κύπρο, οι οποίοι συνδέονταν με έναν Αζέρο ρωσικής καταγωγής, όπως ανέφεραν, που σχεδίαζαν δύο επιθέσεις με δολοφονίες Ισραηλινών.

Μάλιστα, ανέφεραν τότε ότι στόχος δολοφονίας ήταν ένας πάμπλουτος Ισραηλινός επιχειρηματίας που έδινε το ‘παρών’ στην Κύπρο.

Να σημειωθεί πως είχε αντιδράσει τότε η πλευρά του Ιράν, λέγοντας πως δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και πως όλα ήταν ψευδή.

Ποινική δίωξη για κακούργημα στους δύο συλληφθέντες

Ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση ασκήθηκε σε βάρος των δύο συλληφθέντων που έπεσαν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ.

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ´ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Το στοιχείο που σοκάρει είναι ότι διαπραγματεύονταν με οικονομικούς όρους την επίθεση που θα έκαναν. Ανάλογα με τα θύματα θα ήταν και η αμοιβή τους. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν συμφωνήσει πως θα λάμβαναν ένα πόσο από 10.000 έως 15.000 για κάθε νεκρό και ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Οι συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία και αναμένεται να οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.

Το ερώτημα είναι αν μια τέτοια επιχείρηση που σχεδίαζαν μπορούσε να γίνει μόνο από τους δύο ή αν υπάρχουν άλλοι συνεργοί και που βρίσκονται σήμερα.

Θεοδωρικάκος για σύλληψη τρομοκρατών: Προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική και τη σύλληψη δύο αλλοδαπών που ετοίμαζαν χτύπημα με θύματα στην Αθήνα, σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του στα social media.

Στην ανάρτηση του ο υπουργός αναφέρει:

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

»Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

»Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις