Ο Διασωστικός / ανθρωπιστικός σύλλογος «Ετοιμοκλής» της Σπάρτης ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της γνωστής εθελοντικής ομάδας Διάσωσης και Επικοινωνιών RSF Hellas, μπήκε στο οργανωτικό πλαίσιο του 33ου Κλασσικού Μαραθώνιου της Αθήνας συμμετέχοντας στον τομέα παροχής πρώτων βοηθειών αλλά και στο σχεδιασμό που υπηρετούσε την ασφάλεια των δρομέων.

Ο αγώνας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 γνώρισε μεγάλη επιτυχία γιατί βοηθούντος του καιρού η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να τρέξουν και μάλιστα να τερματίσουν. Τα μέλη του «Ετοιμοκλή» κατέλαβαν θέσεις κοντά στο χώρο του τερματισμού και σε ένα σημείο με μεγάλο βαθμό δυσκολίας αφού στην τελευταία φάση του αγώνα οι συμμετέχοντες έχουν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους. Έτσι, ο Σύλλογος κλήθηκε να αντιμετωπίσει περιστατικά αφυδάτωσης, υποθερμίας, λιποθυμίες αλλά και περιπτώσεις σοβαρότερων καρδιακών προβλημάτων.

Τον πρώτο ρόλο φυσικά είχε το Rescue Team του «Ετοιμοκλή» τα μέλη του οποίου είναι πιστοποιημένοι πάροχοι πρώτων βοηθειών κάνοντας χρήση πλήρους εξοπλισμού πρώτων βοηθειών και, πάντα, σε στενή συνεργασία με το ΕΚΑΒ και ομάδα γιατρών που διαμετακόμιζαν τις πιο σύνθετες περιπτώσεις σε νοσοκομεία.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό στο ευρύ κοινό είναι ότι και η παραμικρή διοργάνωση αθλητικών events ενέχει πολλούς κινδύνους γι αυτό και η βοήθεια των εξειδικευμένων εθελοντών και η αφανής τους προσπάθεια είναι καταλυτικής σημασίας για την επιτυχημένη διεξαγωγή του κάθε αγώνα.