Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ο Νικόλας Κακλαμανάκης…

ΕΛΛΑΔΑ. Με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, συναντήθηκε η Σοφία Μπεκατώρου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στο πλαίσιο διερεύνησης από τα αρμόδια αθλητικά πειθαρχικά όργανα - και φυσικά από τη Δικαιοσύνη - των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση αθλητών. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συνεργασία και η συνένωση των δυνάμεων της Πολιτείας, των αθλητικών αρχών και των πρωταγωνιστών, των αθλητών, ώστε να αντιμετωπιστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά κάθε μορφή βίας και φαινομένων κατάχρησης εξουσίας στους κόλπους του ελληνικού αθλητισμού.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε απ΄ όσα καταγγέλλει η αθλήτρια είναι, πάνω απ΄όλα η κακοποίησή της από έναν ισχυρό της Ομοσπονδίας, αλλά και όσα ανέφερε για κατάχρηση εξουσίας. Άνθρωποι με τέτοιες διαθέσεις και θέσεις όταν κατοχυρώνονται στον Αθλητισμό δεν σταματούν μόνο στην σεξουαλική κακοποίηση αθλητών και αθλητριών. Αυτό είναι ίσως το ορεκτικό στο «γεύμα» που ετοιμάζουν στην πλάτη του αθλητισμού και της κοινωνίας. Ωστόσο είναι άδικο και συνάμα επικίνδυνο οι νέοι και τα παιδιά να δουν πλέον με φόβο και επιφύλαξη τον χώρο του Αθλητισμού. Στην Ελλάδα, για πολλές δεκαετίες από το κεντρικότερο αθλητικό κέντρο μιας μεγαλούπολης έως την αλάνα ενός χωριού υπάρχουν εργάτες του αθλητισμού που μπολιάζουν τα παιδιά με τα ιδεώδη και τις αξίες του, συχνά μάλιστα χωρίς καμία βοήθεια ούτε ηθική ούτε υλική. Ας προσέξουμε λοιπόν να μην μηδενίζουμε στη αντίληψη των παιδιών τον Ελληνικό Αθλητισμό γιατί αυτό θα είναι μεγαλύτερο κακό. Δεν είναι ο κανόνας το κακό, αλλά είναι επικίνδυνο αν το αφήσεις…

Όμως ο πολύς λόγος και η ατέρμονη συζήτηση για τους κακούς του ελληνικού αθλητισμού, οι υποσχέσεις και οι λύσεις από ανθρώπους που δεν έχουν πείσει για τις δυνατότητές τους (και για τις προθέσεις τους) δεν είναι ούτε η σωστή λύση ούτε το βάλσαμο. Αν η Πολιτεία στηρίξει τον αθλητισμό στη βάση και εκεί που φύονται αθλητές αλλά και γυμναστές δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Όλα τα άλλα που ακούμε, κατόπιν εορτής, είναι για κατανάλωση, για τέρψη του λαού και για αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα του Αθλητισμού. Η περίπτωση της Μπεκατώρου και της σεξουαλικής κακοποίησης της ήταν νομοτελειακή από τη στιγμή που ο αθλητισμός δεν αναδεικνύει τους ινακούς και τους ιδεολόγους αλλά τους καπάτσους και τους διαπλεκόμενους.

Θέλουν ο υπουργός και ο πρωθυπουργός να στηρίξουν τον αθλητισμό; Σήμερα πόρους και μέσα και στον τελευταίο γυμναστή της Ελλάδας, απευθείας. Χαλιναγώγηση των Ομοσπονδιών που σε κάποιες περιπτώσεις είναι οι νταβατζήδες του αθλήματος.

Θέλει να αποδείξει ο υπουργός ότι εννοεί την εξυγίανση; Σήμερα πρόταση ο επόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας να είναι ο Νικόλας Κακλαμανάκης όπως και σε κάθε Ομοσπονδία πρόεδροι να γίνουν οι παλαιοί διακεκριμένοι αθλητές και γυμναστές και όχι παράγοντες και άνθρωποι της πολιτικής εξουσίας που το μόνο που επιδιώκουν είναι το καπέλωμα του αθλητισμού.

Και η Σοφία Μπεκατώρου καταλήγει:

«Η προσπάθεια που έχουμε κάνει με όλους τους Έλληνες αθλητές ιστιοπλοΐας. Αφορά στο να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας. Η προσωπική μου εμπειρία δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο κακοποίησης των αθλητών. Θέλουμε και επιθυμούμε να καθαρίσουμε το τοπίο στον ελληνικό αθλητισμό, να προτρέψουμε τα νέα παιδιά να αθληθούν, να μπορούμε άφοβα να βρισκόμαστε μέσα στους αθλητικούς χώρους και μέσα σε μια υγιή κοινωνία. Μιλάμε και μιλάμε ανοιχτά».