ΑΧΑΪΑ. Το Πλανητέρο, το πανέμορφο χωριό στα ορεινά της Αχαΐας μπορεί να συνδυάζει με μαεστρία την παράδοση και την υψηλή γαστρονομία ενώ οι νερόμυλοι χάνονται μέσα στο δάσος.

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς ακούγοντας το νομό Αχαΐα να τον συνδυάζουμε αυτόματα με την Πάτρα ή με τα διάσημα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό κέντρο αλλά αυτή η περιοχή έχει να επιδείξει έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό ορεινό πλούτο. Ένα από τα χωριά λοιπόν που αξίζει να επισκεφτεί κανείς (για ποικίλους λόγους) είναι το Πλανητέρο.

Μπορεί η ονομασία του να παραπέμπει σε κάτι πιο διαστημικό ή γαλαξιακό αλλά αυτό μέρος είναι ένα παραδοσιακό, ελληνικό, ορεινό χωριό που θυμίζει κάτι από Ελβετία ή σκανδιναβικές χώρες.

Πλανητέρο Αχαΐας: Το πανέμορφο χωριό με τα εκτροφεία πέστροφας που είναι κρυμμένο μέσα στο δάσος

Για τα τυπικά να θυμάσαι πως το Πλανητέρο απέχει μόνο 25 χιλιόμετρα από τα δημοφιλή Καλάβρυτα και μόνο 13 χιλιόμετρα από το Σπήλαιο των Λιμνών το οποίο αποτελεί ένα θαύμα στα έγκατα της γης. Αυτό σημαίνει, πως αυτό το χωριό, εύκολα μπορεί να συνδυαστεί και με άλλο προορισμό της περιοχής.

Αν όμως θέλεις να νιώσεις την απόλυτη εμπειρία σε ένα τόσο ιδιαίτερο μέρος, τότε καλά θα κάνεις να αφιερώσεις ένα διήμερο σε αυτό. Ενδείκνυται τόσο για οικογένειες, όσο και για παρέες ή ζευγάρια. Οπωσδήποτε όμως είναι ο προορισμός εκείνος που απαντάει ακριβώς στο ερώτημα «τι είναι εναλλακτικός τουρισμός».

Οποιαδήποτε εποχή και να επισκεφτείς το Πλανητέρο είναι απλώς… ιδανική. Οι μήνες όμως που όλα βάφονται στις αποχρώσεις του χρυσού είναι αναμφίβολα οι φθινοπωρινοί. Όταν τα φύλλα αρχίζουν και πέφτουν νιώθεις πως ένα χρυσαφί πέπλο σκεπάζει τα πάντα με ζεστασιά.

Το δάσος με τα τεράστια πλατάνια που νομίζεις πως αγγίζουν τον ουρανό, μοιάζει να είναι αχανές. Θα διαπιστώσεις την αλήθεια αυτού, αν απλώς το περπατήσεις. Τα τρεχούμενα νερά τριγύρω και το κελάηδισμα των πουλιών δημιουργούν το πιο ρομαντικό τραγούδι της φύσης. Δεν είναι τυχαίο πως η περιοχή ανήκει στο δίκτυο προστασίας Natura 2000.

Αν σου αρέσουν οι πεζοπορίες τότε έχε κατά νου πως από δω ξεκινούν πολλά μονοπάτια. Εσύ μπορείς να επιλέξεις από ένα σύντομο γνωρίζοντας την ευρύτερη περιοχή ή να ακολουθήσεις πιο μακρινές πεζοπορικές διαδρομές.

Ένας ξεχωριστός γαστρονομικός προορισμός

Γύρω λοιπόν από τα ρυάκια και κυριολεκτικά μέσα στο πλατανόδασος λειτουργούν πολλές ταβέρνες με νοστιμότατους μεζέδες. Εκείνο όμως που κλέβει την παράσταση είναι η πέστροφα την οποία θα βρεις στο πιάτο σου με πολλούς κι εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος. Καπνιστή, στο τηγάνι, στη λαδόκολλα, σούπα, πλακί ακόμη και μαγειρεμένη με αμύγδαλα.

Από το μενού δε λείπουν τα άγρια χόρτα της περιοχής, οι παραδοσιακές πίτες και οι εκλεκτοί μεζέδες. Συνδύασε το φαγητό σου με ντόπιο κρασί ή καλό τσίπουρο.

Σε καμία περίπτωση όμως μη φύγεις από δω αν δε δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα. Ταξίδι δεν είναι μόνο όσα αντικρίζουμε ή όσα επισκεπτόμαστε αλλά και όσα γευόμαστε!

Αν πάλι είσαι από εκείνους που ψάχνονται για τοπικά προϊόντα όπως τα αρωματικά του βουνού, παραδοσιακά τυριά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τουρσιά και πολλά ακόμη, τότε μπορείς να ψωνίσεις από τους μικροπωλητές που στήνουν την πραμάτειά τους δίπλα από το ποτάμι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις