ΕΛΛΑΔΑ. Οι εφετινοί Καλοκαιρινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είναι οι 16οι στη χρονική σειρά και πραγματοποιούνται από 24/8 έως 5/9 2021. Πάνω από 4.400 αθλητές θα δηλώσουν παρόντες, σε 22 διαφορετικά αθλήματα διαγωνιζόμενοι για 539 απονομές μεταλλίων.

Πώς αισθάνονται οι Έλληνες αθλητές που θα ταξιδεύσουν για Τόκιο;

Ο Ευστράτιος Νικολαΐδης, η Ζωή Μαντούδη και ο Κωνσταντίνος Καμάρας μιλούν στον Τάκη Αλεξανδράκη.

Ο Ευστράτιος Νικολαΐδης

Ακούσετε την συνέντευξη:

Takis Alexandrakis · Στο δρόμο για το Τόκιο ο Ευστράτιος Νικολαΐδης

Το σύνολο του κειμένου της συνέντευξης για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με πρόβλημα ακοής:

Έχω σήμερα την χαρά να φιλοξενώ στην σελίδα μου τον αθλητή στο αγώνισμα της σφαιροβολίας Στρατή Νικολαΐδη. Καλώς ήρθες!

- Καλώς σας βρήκα!

Νιώθω μεγάλη τιμή να συνομιλώ με όλες και όλους εσάς που θα μας εκπροσωπήσετε στους παραολυμπιακούς αγώνες! Έχετε κουραστεί, έχετε δουλέψει με πόνο πολλές φορές, για να πετύχετε την πρόκρισή σας! Αυτό το πετύχατε με προσωπικές θυσίες, με τις θυσίες των ανθρώπων που σας υποστηρίζουν! Ευχαριστούμε τους προπονητές, τους γιατρούς, τους φυσικοθεραπευτές, τις οικογένειές σας! Αυτοί αποτελούν το στήριγμά σας και πολύ λιγότερο η ομοσπονδία. Η πολιτεία από την άλλη, είναι απούσα. Αναφέρω τα δεδομένα αυτά ώστε να γνωρίζουμε πως συνομιλούμε με άλλον έναν τιμημένο αθλητή που αγωνίστηκε για να προκριθεί, με κάθε κόστος! Ήδη με την συμμετοχή σου τιμάς την χώρα μας!

-Σωστά! Η πολιτεία μας εγκατέλειψε, η ομοσπονδία ήταν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, για να μας υποστηρίξει όπως έπρεπε. Με τους κόπους μας και μαζί με τους ανθρώπους που κατανόησαν και θέλησαν να υποστηρίξουν την προσπάθειά μας, όπως οι γονείς μας, οι χορηγοί μας που καλύπτουν τα έξοδά μας, καταφέραμε να προχωρήσουμε. Δεν σας κρύβω πως η προσπάθειά μας απαιτεί αντοχή γιατί έχει πολύ πόνο. Επίσης έχει στεναχώρια. Όλα επιβαρύνονται από τον κορονοϊό. Αποτελούσε μια ταλαιπωρία το γεγονός πως ξεκινούσαμε την προετοιμασία, διακόπταμε εξαιτίας των αναβολών που προέκυπταν και όλα αυτά είχαν ψυχολογικές επιπτώσεις σε όλους μας.

Αναμφισβήτητα ο ψυχολογικός παράγοντας είναι σημαντικός.

Ακριβώς! Προετοιμαζόμασταν για τους παραολυμπιακούς, είχα στόχο ακόμη και το χρυσό μετάλλιο και αμέσως μετά κατέρρεαν όλα! Αναρωτιόμουν... θα πάμε στους αγώνες; δεν θα πάμε; θα πραγματοποιηθούν ή όχι; Συνυπολογίζοντας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε από την στιγμή που το κράτος μας έχει ξεχάσει παντελώς, η ψυχολογία έχει πέσει χαμηλά.

Πάντως μόλις επιστρέψετε με τα μετάλλια θα σπεύσουν οι πολιτικοί να σταθούν δίπλα σας για την αναμνηστική φωτογραφία!

Αλήθεια! Οι φωτογραφίες θα τραβηχτούν και την επόμενη μέρα θα μας έχουν ξεχάσει εντελώς! Έχει αποδειχτεί πολλές φορές αυτό. Μάλιστα υπόσχονται πως το κράτος θα είναι δίπλα μας, αλλά τελικά το κράτος δεν είναι πουθενά και σε καμιά περίπτωση κοντά μας! Αρκεί στην τηλεόραση να φανεί αυτό που επιθυμούν, να δείξουν το δήθεν ενδιαφέρον τους και μετά χάνονται! Τα εύσχημα τα παίρνουν άλλοι και όχι αυτοί που πράγματι μας βοηθούν. Όπως είναι οι χορηγοί μας που μας έχουν στηρίξει αληθινά! Πιστεύω πως όλοι οι αθλητές έχουμε απογοητευτεί, κάτι που αποδεικνύεται από τις δηλώσεις όχι μόνο τις δικές μου αλλά και άλλων ολυμπιονικών και παραολυμπιονικών.

- Πάμε δυνατά όμως! Δεν πρέπει μ' αυτά να πέφτει η ψυχολογία σου! Πάμε δυνατά για μια εξαιρετική συμμετοχή στους παραολυμπιακούς αγώνες, είναι μια αθλητική γιορτή που πρέπει να την χαρείτε! Είμαι σίγουρος πως θα δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας! Ευχόμαστε το καλύτερο!

Έχουμε μάθει να παλεύουμε γι' αυτό που αγαπάμε! Ότι κάνω στον αθλητισμό τόσα χρόνια το κάνω γιατί το αγαπώ! Είναι κάτι που πρώτα απ' όλα το κάνω για μένα!

- Σ' ευχαριστούμε γι' αυτό!

Θέλω να φέρω ένα μετάλλιο για να κάνω περήφανη την Ελλάδα!

- Σ' ευχαριστούμε!

Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ! Ελπίζω να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και να κάνουμε όλους τους Έλληνες να χαρούν, παρά τις μεγάλες δυσκολίες!

-Μόνο και μόνο η συμμετοχή σας στους παραολυμπιακούς αγώνες, παρά τις αντιξοότητες, μόνο και μόνο το ότι θα είσαι και εσύ εκεί φίλε, είναι η μεγαλύτερη νίκη για την χώρα! Το αν πετύχετε μια καλή θέση, ένα μετάλλιο, όλα αυτά είναι δευτερευούσης σημασίας! Η συμμετοχή σας είναι πάνω απ’ όλα!

-Ευχαριστούμε!

- Ποια είναι η κατηγορία που θα αγωνιστείς;

Είμαι στην κατηγορία F20 στην σφαίρα.

- Γνωρίζεις την ημέρα που αγωνίζεσαι;

Αγωνίζομαι στις 31-8-2021.

-Ας ελπίσουμε να υπάρχει μια τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα σας. Καλή δύναμη!

Καλή επιτυχία! Ένα μήνυμα που θα στείλεις σε όλους τους Έλληνες, μπορεί να δώσει δύναμη στον καθένα ειδικά την ώρα αυτή, με τα οικονομικά προβλήματα, την πανδημία, τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ως Έλληνες έχουμε μάθει να παλεύουμε έως και την τελευταία στιγμή! Όποιο εμπόδιο και αν ορθώνεται μπροστά μας, δεν τα παρατάμε ποτέ! Στις δυσκολίες είμαστε ενωμένοι! Πιστέψτε με θα παλέψω τόσο πολύ για να φέρω ένα μετάλλιο στην Ελλάδα όσο πάλεψαν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές για να σταματήσουν την πυρκαγιά! Κουράγιο! Είναι δύσκολες στιγμές! Να έχετε ελπίδα!

- Είμαστε μαζί σου! Καλή δύναμη! Καλή επιτυχία!

Η Ζωή Μαντούδη

Ακούστε τη συνέντευξη:

Takis Alexandrakis · Στο δρόμο για το Τόκιο η Ζωή Μαντούδη

Το σύνολο του κειμένου της συνέντευξης για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με πρόβλημα ακοής:

- Έχω την χαρά να φιλοξενώ σήμερα στην σελίδα μου την αθλήτρια της σφαιροβολίας Τ20 Ζωή Μαντούδη. Βρίσκεται στο αεροδρόμιο, λίγο πριν την απογείωση για το μεγαλειώδες ταξίδι της γιορτής του παγκόσμιου αθλητισμού! Είσαι τυχερή εσύ και οι συναθλητές σου που έχετε την πρόκριση και θα συμμετέχετε στους παραολυμπιακούς αγώνες! Καλώς ήρθες!

Καλώς σας βρήκα!

-Εύχομαι το καλύτερο! Οι ακόλουθοι της σελίδας μου παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις της δράσης των αθλητών! Είναι μεγάλη τιμή και για μένα να συνομιλώ με όλες και όλους σας! Πως ξεκίνησες την αθλητική σου δράση;

Στα 12 χρόνια μου ξεκίνησα. Έχω κάνει πολλά ταξίδια. Έχω πάει Τσεχία, Νέα Ζηλανδία, Ουαλία, Βερολίνο και τώρα θα πάω στο Τόκιο!

- Ξεκίνησες με την σφαιροβολία ή με κάποιο άλλο άθλημα;

Στην αρχή ασχολήθηκα με την δισκοβολία, έπειτα με το ακόντιο και κατέληξα στην σφαίρα που με κέρδισε ως άθλημα!

- Στο Τόκιο πότε αγωνίζεσαι;

Στις 29-8-2021.

-Θα ξεκινήστε με τις 3 πρώτες βολές για να βγει η 8άδα και να συνεχίσετε αμέσως στον τελικό οι 8 πρώτες, με τις υπόλοιπες 3 βολές;

Όχι θα γίνει κατευθείαν ο τελικός! Θα προσπαθήσω για το καλύτερο! Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά, τους συγγενείς μου που με βοηθούν και με στηρίζουν! Για τα παιδιά που έχασαν τα σπίτια τους λυπάμαι πάρα πολύ! Για τον αγώνα που έχω μπροστά μου θα προσπαθήσω να κάνω την πιο καλή μου επίδοση!

- Μπράβο! Ποιος είναι ο προπονητής σου;

Είναι ο κ. Χρήστος Μητσιόπουλος.

- Ταξιδεύει μαζί σου;

Ναι! Θα είναι μαζί μου!

- Καλό ταξίδι! Με την βοήθεια του Θεού, την πολύ σκληρή προσωπική σας δουλειά, το πάθος που διακρίνει όλους τους Έλληνες αθλητές, είμαι σίγουρος πως θα επιστρέψετε με όλες τις επιτυχίες που επιθυμείτε! Για εμάς η συμμετοχή σας και μόνο αυτή, στο μεγάλο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός των ολυμπιακών αγώνων είναι το πιο σημαντικό! Όλη η Ελλάδα είναι μαζί σας!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλες αυτές τις ευχές! Μας χρειάζονται!

- Καλή δύναμη! Καλή επιτυχία!

Ευχαριστώ πολύ Τάκη!

- Να 'σαι πάντα χαμογελαστή και αισιόδοξη!

Ο Κωνσταντίνος Καμάρας

Ακούστε τη συνέντευξη:

Takis Alexandrakis · Στο δρόμο για το Τόκιο ο Κωνσταντίνος Καμάρας

Το σύνολο του κειμένου της συνέντευξης για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με πρόβλημα ακοής:

Σήμερα στην σελίδα μου έχω την χαρά να φιλοξενώ τον αθλητή Κωνσταντίνο Καμάρα. Θα αγωνιστεί στο στίβο στο άλμα εις μήκος, στους παραολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο. Βρίσκεται στο αεροδρόμιο και αναχωρεί εντός ολίγου. Πλησιάζει η ώρα της απογείωσης του μεγάλου ταξιδιού, της υπέροχης συμμετοχής του σε αυτό το μοναδικής αξίας παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, που κάθε αθλήτρια, κάθε αθλητής λαχταρά! Καλώς ήρθες στην σελίδα μου! Εύχομαι να πας με χαρά να απολαύσεις αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία, να γευτείς την κορυφαία γιορτή, όσο περιορισμένα και αν είναι τα πράγματα εξαιτίας της πανδημίας.

Ευχαριστώ πολύ! Θα προσπαθήσω και θα φέρω το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα που θα μπορέσω να πετύχω!

- Μπράβο! Στο ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά και με όλη την θετική μας ενέργεια! Να πάτε και να επιστρέψετε όλοι με υγεία, έχοντας πάντα την βοήθεια του Θεού! Για εμάς η συμμετοχή στην μεγάλη παγκόσμια αθλητική γιορτή των ολυμπιακών αγώνων, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, είναι το πιο σημαντικό! Αν πετύχετε μια καλή επίδοση, ένα καλό αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει ορισμένους από εσάς στο βάθρο και στα μετάλλια, είναι βέβαιο πως θα ικανοποιήσει εσάς και τους ανθρώπους που σας υποστηρίζουν, αλλά είναι δευτερευούσης σημασίας. Το πρωτεύον είναι η συμμετοχή! Πως ξεκίνησες ν’ ασχολείσαι με τον αθλητισμό;

Καταρχάς να σημειώσω πως και για εμάς τους αθλητές είναι μέγιστη η τιμή που νιώθουμε εκπροσωπώντας την χώρα μας!

- Βέβαια!

Από εκεί και μετά κοιτάμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν.

- Μάλιστα!

Στίβο κάνω από την 1η δημοτικού. Συμμετείχα σε πολλά αθλήματα.

- Πως εξελίχθηκε η πορεία σου προς τον πρωταθλητισμό;

Το 2010 σε ηλικία 13 ετών κατά την διάρκεια αγώνων έπαθα εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στον στίβο. Διαγνώστηκα με ημιπάρεση της μιας πλευράς του σώματός μου. Διέκοψα κάθε αθλητική δράση. Επέστρεψα στον στίβο μετά από 2 3 χρόνια, κυρίως για αποκατάσταση. Οι προπονητές πρόσεξαν πως είναι δυνατό να έχω εξέλιξη ως αθλητής με αναπηρία. Τότε άρχισα να συνειδητοποιώ πως ίσως υπάρχει μια διέξοδος. Η ηλικία μου δεν μου έδινε την δυνατότητα να γνωρίζω πως υπάρχει τέτοια περίπτωση. Άρχισα αμέσως μια νέα καριέρα στον παραολυμπιακό αθλητισμό. Πρώτη φορά συμμετείχα σε διεθνείς αγώνες το 2014 στην Ουαλία στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου κέρδισα το ασημένιο μετάλλιο στο άλμα εις μήκος ανδρών!

- Συγχαρητήρια! Πως εξελίχθηκε η πορεία σου;

Είχα διάφορες περιπέτειες. Το 2015 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Κατάρ, κατά την διάρκεια του αγώνα τραυματίστηκα και διαπιστώθηκε κάταγμα του αριστερού μου ποδιού. Αυτός ο τραυματισμός έκανε αμφίβολη την συμμετοχή μου στους παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Το όριο το έπιασα, αλλά δεν πρόλαβα να ενταχθώ στην ομάδα που πήγε στο Ρίο. Θεωρώ πως οι συγκυρίες έχουν βοηθήσει και μιας και είμαι μέλος της αποστολής μπορώ να τα καταφέρω, στους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες που καταφέρνω να λάβω μέρος! Το θεωρώ σημαδιακό!

- Μπράβο! Στο ευχόμαστε! Συγκλονιστικά όσα λες, με τον τρόπο που εκφράζεσαι και με την ταπεινότητα που σε χαρακτηρίζει! Έχω μεγάλη χαρά που έχω μιλήσει με όλες σχεδόν τις αθλήτριες και τους αθλητές! Χαίρομαι που συνομιλώ και με εσένα, σε μια συνέντευξη που δίνει ρυθμό, παλμό σε όλους τους ανθρώπους για να αγωνίζονται! Ο λαός μας έχει τόσα προβλήματα, οικονομικά, την πανδημία, τις δραματικές πυρκαγιές που καταστρέφουν ζωές και οικογένειες και έχει ανάγκη τέτοιες φωνές αγωνιστών ανθρώπων!

Ευχαριστώ! Θέλω να πω ότι πολύς κόσμος μας εμψυχώνει λέγοντας πως είναι μαζί μας! Ως αθλητές έχουμε προσωπικούς στόχους που θέλουμε να πετύχουμε για εμάς και την χώρα μας, χωρίς όμως να ξεχνάμε ποτέ τους ανθρώπους που υποφέρουν, έχουν ελλείψεις και δυσκολεύονται ιδιαίτερα.

- Με τον ωραίο σου λόγο δώσε μας ένα μήνυμα ακόμη για το τέλος της συνομιλίας μας.

Πρέπει να ευχαριστήσω την προπονήτριά μου, την Δέσποινα Πάκου! Χωρίς αυτήν δεν θα τα κατάφερνα! Το ίδιο συμβαίνει με όλους τους αθλητές! Σημειώνω πως ο στίβος είναι ένα ατομικό άθλημα, αλλά κανένας δεν θα κατάφερνε να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη. Υπάρχουν πολλές ομάδες από πίσω, πολλές ώρες δουλειάς και ο προπονητής είναι πάντα εκεί για σένα! Για μένα η κα Δέσποινα είναι πάντα εκεί!

- Με την επιστροφή σου, όπου εύχομαι να ανακοινώσουμε τα ευχάριστα νέα της επίτευξης των στόχων σου, θα ζητήσω από τους προπονητές και τους συνοδούς αθλητές όλων των αθλημάτων να μου μιλήσουν από την δική τους πλευρά.

Πολύ ωραία!

- Η προπονήτριά σου είναι μαζί σου;

Δυστυχώς δεν μπορεί να είναι μαζί μου στην αποστολή. Άλλωστε πολλοί είναι οι αθλητές που δεν θα έχουν τους προπονητές τους δίπλα τους! Θα είναι ο κ. Νέστορας Κολοβός που θα καλύψει πλήρως αυτό το κενό. Θα είναι αυτός στον αγώνα μαζί μου.

- Το δίδυμο αθλητή - προπονητή, προπονητή - αθλητή το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Αν και μου λες πως καλύπτεσαι από τον προπονητή που θα αντικαταστήσει την προπονήτριά σου, δεν παύω να πιστεύω πως ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα κάθε σου βήμα θα έπρεπε να είναι δίπλα σου. Εσύ θα τα ξεπεράσεις όλα! Είσαστε αξιέπαινοι γιατί με τον προσωπικό σας αγώνα, τον ιδρώτα, την κούραση, το οικονομικό και κάθε άλλο κόστος, καταφέρνετε να είσαστε στην εθνική ομάδα και να εκπροσωπείτε την χώρα μας! Σε εσάς οφείλουμε την εκπροσώπηση της Ελλάδας στους παραολυμπιακούς αγώνες και όχι στην πολιτεία ή την ομοσπονδία, που δεν έχουν πράξει όσα θα έπρεπε, για να σας στηρίζουν.

Είναι χαρά μας!

Καλή επιτυχία!

Ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι να τα πούμε και μετά την επιστροφή της ομάδας μας με τις επιτυχίες της!

- Οπωσδήποτε! Με ευχές, θετική ενέργεια και τον παλμό του ελληνικού λαού να πετύχεις τους στόχους σου!

- Ευχαριστώ πολύ!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις