ΣΠΑΡΤΗ. ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Είναι ένας ιστορικός, μοναδικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το «Σπάρταθλον» αναβιώνει, κατά το ήμισυ, τα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη. Σημαντική όλα αυτά τα χρόνια η συμβολή του Δήμου Σπάρτης και του Αθλητικού οργανισμού του Δήμου.

Ο Σταύρος Περγαντής, πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού αναφέρει ότι το Σπάρταθλον αποτελεί κορυφαίο θεσμό για την πόλη που τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί σε πόλη - κέντρο αγώνων υπεραποστάσεων με συμμετοχές αθλητών και δρομέων απ’ όλο τον πλανήτη.

Συγκλονίζει το video του αγώνα. Ο αγώνας του 2021, το πάθος, η δύναμη, η διέλευση μέσα απο την ιστορία, οι μαρτυρίες των αθλητών και ο συγκλονιστικός τερματισμός μέσα απο τον φακό του Kristian Tsantoulas.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις