ΒΛΑΧΙΩΤΗ. «Δεν υπήρξε ποτέ ο άνθρωπος που να μπορέσει να ενώσει όλο τον νομό. Έμπαιναν μπροστά τα «εγώ», τα τοπικιστικά, και οτιδήποτε γινόταν για να ενωθεί ο νομός, στην πορεία διαλυόταν» αναφέρει ο Πέτρος Μαρτσούκος. «Μια ομάδα νεοφώτιστη, χωρίς βαρύ όνομα με νέο άνθρωπο στο ποδόσφαιρο, ήμασταν ο εύκολος στόχος» θα πει με νόημα και θα επισημάνει: « Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να συσπειρωθούμε, να ενωθούμε πάνω σε μία ομάδα, είτε είναι στη Γ’ Εθνική είτε στη Β’ Εθνική, να την πάμε όσο ψηλά γίνεται - η Λακωνία έχει μείνει πίσω στο ποδόσφαιρο, πρέπει οι τοπικοί άρχοντες, δήμαρχοι και βουλευτές να βοηθήσουν». Ο Πέτρος Μαρτσούκος είναι προληπτικός αλλά και επίμονος.

Συνέντευξη στον Θέμη Σινάνογλου

Τι θέλετε να κάνετε;

Θέλουμε να φτιάξουμε ομάδα που θα έχει μέσα το όνομα Λακωνία.

Παράδειγμα;

Μπορεί να λέγεται ΑΕ Λακωνίας, δηλαδή Αθλητική Ένωση Λακωνίας, ή ΑΟ Λακωνίας δηλαδή Αθλητικός Όμιλος Λακωνίας.

Στο τέλος το «Λακωνία» σκέτο θα μείνει , όπως έγινε με το Βόλο ή τη Λάρισα.

Ακριβώς. Εγώ πήρα τον Αστέρα Βλαχιώτη από το τοπικό ουσιαστικά, πεσμένη ήταν η ομάδα από τη Γ’ Εθνική και καταφέραμε να σωθεί, επίσης την ανεβάσαμε μετά στη Football League και μετά με την αναδιάρθρωση παίξαμε στη Β’ Εθνική. Η μόνη ομάδα του νομού Λακωνίας που έπαιξε φέτος σε επαγγελματική κατηγορία. Στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μόνο δύο ομάδες από τη Λακωνία έχουν καταφέρει να παίξουν στη Β’ Εθνική, η Σπάρτη και ο Αστέρας Βλαχιώτη.

Α' Εθνική ποτέ;

Ποτέ. Στην Α’ Εθνική ή στη Super League, στην πρώτη κατηγορία δηλαδή, δεν έχει καταφέρει να φτάσει πότε ομάδα από τη Λακωνία.

Ενώ έχουν παίξει στην πρώτη κατηγορία κατά καιρούς ομάδες από νησιά. Γιατί έχει αποτύχει στο ποδόσφαιρο ο νομός ιστορικά αν και έχει τόσο δυνατό όνομα, γνωστό και διεθνώς; Και ενώ είναι πλούσιος με μεγάλη παραγωγή;

Τα λέτε σωστά. Ο λόγος είναι ότι μάλλον δεν υπήρξε ποτέ ο άνθρωπος που να μπορέσει να ενώσει όλο τον νομό. Έμπαιναν μπροστά τα «εγώ», τα τοπικιστικά, και οτιδήποτε γινόταν για να ενωθεί ο νομός, στην πορεία διαλυόταν.

Γιατί υποβιβάστηκε φέτος η ομάδα σας;

Ξεκινήσαμε να κάνουμε τον σχεδιασμό, θέλαμε ένα ρόστερ με πολλά νέα παιδιά, δεν είχαν πείρα από τη Β’ Εθνική, αλλά ειλικρινά σάς λέω με τον προπονητή Κώστα Βελιτζέλο η ομάδα έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Δεν θέλω να κρίνω άσχημα τη διαιτησία, όμως κάναμε δηλώσεις όταν υπήρχε καθαρή αλλοίωση αποτελέσματος… Για δύο βαθμούς δεν μείναμε στην κατηγορία. Το ματς που κρίθηκαν από τη διαιτησία ήταν έξι! Καταλαβαίνετε!

Εμένα μου είπαν για πιο πολλά ματς από έξι.

Εγώ θέλω να είμαι σοβαρός και σας λέω έξι ματς.

Γιατί πιστεύετε ότι σας φερθήκαν έτσι;

Επειδή είμασταν εύκολος στόχος, δεν είχε η ομάδα ένα brand name δυνατό. Μια ομάδα νεοφώτιστη, χωρίς βαρύ όνομα με νέο άνθρωπο στο ποδόσφαιρο, ήμασταν ο εύκολος στόχος.

Σας πλησίασαν για «προστασία»;

Όχι. Δεν είμασταν και από αυτούς τους ανθρώπους…

Με τι επιχειρήσεις ασχολείστε;

Με το εμπόριο φρούτων χονδρική και με την αγροτική παραγωγή στη Λακωνία.

Από πού είστε;

Από τη Γλυκόβρυση . Εκεί μεγάλωσα. Στο εμπόριο έχει παράδοση η οικογένειά μου.

Αηδιάσατε από το ποδόσφαιρο ή είστε φιλόδοξος να συνεχίσετε;

Είμαι φιλόδοξος να συνεχίσω. Από τη φύση μου, από τον χαρακτήρα μου, δεν τα παρατάω εύκολα.

Τι θέλετε να πείτε δημόσια;

Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να συσπειρωθούμε, να ενωθούμε πάνω σε μία ομάδα, είτε είναι στη Γ’ Εθνική είτε στη Β’ Εθνική, να την πάμε όσο ψηλά γίνεται, αλλά να έχει δυνατό, ενωτικό όνομα για την περιοχή μας.

Συγνώμη, σκοπεύετε να πάρετε ομάδα στη Β’ Εθνική;

Για τον Αστέρα Βλαχιώτη το λέω…

Μπορεί να μην πέσει τελικά; Υπάρχουν φήμες για νέα αναδιάρθρωση.

Ναι, υπάρχει πιθανότητα ο Αστέρας Βλαχιώτη να παραμείνει στη Β’ Εθνική. Δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτό, είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως.

Πώς θα γίνει αυτό;

Με έναν τύπο αναδιάρθρωσης και με τις ενστάσεις που γίνονται. Αλλά πρέπει να έχει όνομα από τη Λακωνία . Και χρειάζεται ένωση παραγόντων για να τρέξουν πιο γρήγορα τα διάφορα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα της ομάδας. Αν δεν το δεχτούν αυτό οι άνθρωποι στον Αστέρα Βλαχιώτη, μπορεί να υπάρξει άλλη ομάδα που να το δεχτεί από τον νομό. Όμως χρειάζονται υποδομές, καλύτερο γήπεδο, προπονητικό, η Λακωνία έχει μείνει πίσω στο ποδόσφαιρο, πρέπει οι τοπικοί άρχοντες, δήμαρχοι και βουλευτές να βοηθήσουν.

Χρέη έχει ο Αστέρας Βλαχιώτη;

Όχι είναι καθαρή ομάδα. Από τις πιο υγιείς που έπαιξαν φέτος στη Β’ Εθνική.

Μπορεί να αλλάξει το όνομα της ομάδας;

Εύκολα. Όλα είναι θέμα Ερασιτέχνη και γενικής συνέλευσης. Το πλάνο το έχουμε παραδώσει. Στην πρώτη γενική συνέλευση που κάναμε παραδώσαμε το πλάνο μας.

Τι είπαν;

Ο κόσμος είναι ανοικτός σε αυτό. Ο κόσμος είναι ανοιχτός σε αυτό. Ένα όνομα για την ομάδα που θα ενώσει όλους τους Λάκωνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διότι εγώ δεν είμαι επαγγελματίας παράγοντας, τα λεφτά τα βάζω στο ποδόσφαιρο επειδή μου αρέσει. Θέλω να μου αρέσει αυτό που κάνω. Και θέλουμε να βοηθήσουμε την περιοχή μας. Αλλά πρέπει να βοηθήσουν και οι υπόλοιποι για το καλό της Λακωνίας και για τη νεολαία της Λακωνίας, να προωθήσουμε τα παιδιά της περιοχής μας.

Πόσα χρόνια είστε στο ποδόσφαιρο;

Τέσσερα χρόνια.

Πόσα λεφτά σας έχει φάει μέχρι τώρα το ποδόσφαιρο;

(γελάει πονεμένα) Δεν λέμε νούμερα. Η οικογένειά μου έχει όραμα για την περιοχή μας μέσω του αθλητισμού. Να ακουστεί η περιοχή μας αθλητικά και πολιτιστικά.

Γιατί πήγατε να πάρετε τον Αστέρα Βλαχιώτη;

Διότι είναι διπλανό χωριό στη Γλυκόβρυση που είναι μέρος που γεννήθηκα και μεγάλωσα.

Είναι καθαρό το ποδόσφαιρο;

Δεν απαντώ.

Το στοίχημα χάλασε το ποδόσφαιρο;

Μακάρι να μην υπήρχε το στοίχημα σε αυτές τις κατηγορίες. Μακάρι οι ποδοσφαιρικές εταιρείες να ήταν όπως είναι στις επιχειρήσεις μας, να είχαμε τις ομάδας υγιείς φέρνοντας έσοδα όπως κάνουμε στις δουλειές μας, να είχαμε χορηγούς, να πουλάγαμε παίκτες , να βγάζαμε και κέρδη όπως βγάζουμε στις δουλειές μας, να προωθούσαμε παίκτες από τις ακαδημίες μας, να κάναμε τις ομάδες κερδοφόρες.

Δεν θα είχαν λόγο ύπαρξής τα λαμόγια εννοείτε… Πείτε μου κάτι άλλο τώρα. Το γήπεδο της Σπάρτης, στο οποίο παίζατε φέτος, πώς είναι;

Σε κακή κατάσταση. Δεν είναι κριτική προς τους τοπικούς άρχοντες, λέμε την πραγματικότητα για να γίνει γνωστή και να βοηθηθεί ο τόπος. Η περιοχή χρειάζεται καλύτερες υποδομές. Το γήπεδο χωράει μόνο 1.300 άτομα. Μιλάμε για το γήπεδο της πρωτεύουσας του νομού. Δεν έχει δυνατότητα νυχτερινής διεξαγωγής αγώνα. Ο χλοοτάπητας δεν είναι καλός. Θέλει επαναφορά. Τα αποδυτήρια επίσης, δεν είναι για Β’ Εθνική. Τα καθίσματα θέλουν αλλαγή στις εξέδρες. Δεν είναι γήπεδο αυτό που θα μας επιτρέπει να στοχεύουμε ψηλά. Δεν είναι γήπεδο να δίνει τις παροχές που πρέπει, ώστε να ελκύει τον κόσμο να έρθει να δει ποδόσφαιρο.

Είναι μεγάλο λάθος που η ΕΠΟ και η Super League δεν προσπαθούν να φτιάξουν από τη βάση το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Μεγάλο λάθος, χωρίς βάση δεν υπάρχει τίποτα. Από κάτω προς τα πάνω ξεκινάς να χτίζεις. Χωρίς βάση δεν γίνεται.

Γιατί πάει κατά διαόλου το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Διότι πιστεύω δεν υπάρχει αξιοκρατία. Βλέπεις μέσω μανατζαραίων να γίνονται όλα. Πολλοί μανατζαραιοί έχουν μπει πια στο ποδόσφαιρο. Βλέπεις παιδιά με ταλέντο να είναι στον πάγκο και να χάνονται. Βλέπεις πάρα πολλούς ξένους. Βλέπεις την Εθνική να δυσκολεύεται να βρει παίκτες.

Άσχημα περιστατικά βιώσατε; Εκτός της διαιτησίας…

Το θετικό είναι ότι από το ποδόσφαιρο έκανα μόνο φίλους και σε όποια αντίπαλη έδρα πήγαμε είχαμε την εκτίμηση των παραγόντων και των οπαδών. Αυτό το καταφέραμε λόγω της άψογης φιλοξενίας που έβρισκαν οι άλλες ομάδες όταν ερχόταν στο δημοτικό στάδιο της Σπάρτης.

Πληρώνατε για να παίζεται εκεί;

Όχι, ήταν μια βοήθεια από τον δήμαρχο κ. Πέτρο Δούκα και το τον ευχαριστούμε για αυτό, καθώς και ευχαριστούμε και όλο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σπάρτης και τον Αθλητικό Οργανισμό, τον κ. Σταύρο Περγαντή. Το γήπεδο όμως θέλει μεγάλη βελτίωση και γενικώς χρειαζόμαστε υποδομές, προπονητικό κέντρο.

Πριν από λίγες ημέρες φάγατε με τον Καραπαπά.

Ναι, ήταν ένα τραπέζι σε φιλικό κλίμα, ήταν και ο υπεύθυνος της σχολής του Ολυμπιακού στη Λακωνία, ο Καραπαπάς είναι Λάκωνας Μανιάτης, έκανε διακοπές στην Πατρίδα του και έτυχε να βρεθούμε. Εκεί γνώρισα έναν άνθρωπο με διαφορετική εικόνα, καλλιεργημένο, μορφωμένο.

Δανεικούς παίκτες είχατε;

Μόνο έναν 18χρονο από τον Ατρόμητο.

Είστε προληπτικός στο ποδόσφαιρο;

Πολύ. Πολύ.

Πείτε μου ένα γούρι.

Τα ρούχα που φοράω στις νίκες δεν τα αλλάζω ποτέ. Όταν νικήσουμε, στον επόμενο αγώνα πάω με τα ίδια, τα πάντα ίδια, ακόμα και τη ζώνη. Η γυναίκα μου τα έχει έτοιμα, πλυμένα.

Ο Λεβαδειακός μπορεί να σταθεί στη Super League;

Είναι πολύ καλή ομάδα, θα τα καταφέρει διότι είναι ομάδα που έχει βάθος. Άξια πήρε την άνοδο.

Με τον Κομπότη γνωρίζεστε;

Έχουμε άριστες σχέσεις και του εύχομαι τα καλύτερα στη Super League.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις