ΠΑΤΡΑ. Ο πρωταθλητής δρόμων αντοχής Φάνης (Θεοφάνης) Τσιμιγκάτος (Πάτρα, 1947 – 1η Μαΐου 2015) υπήρξε αθλητής της Παναχαϊκής και μέλος της εθνικής ομάδας. Πέντε φορές πανελληνιονίκης στον Μαραθώνιο, με νίκες στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας και σε άλλους διεθνείς αγώνες. Εργάζονταν σαν υπάλληλος του ΟΤΕ και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου δρομέων – Μαραθωνοδρόμων.

Μάλιστα το 1974 και ενώ λόγω αντιπαράθεσης με τον ΣΕΓΑΣ που τον είχε κρίνει ανεπιθύμητο και προπονούταν μόνος σε δρόμους της Πάτρας, κατάφερε να κερδίσει το αργυρό μετάλλιο του βαλκανιονίκη στη Σόφια.

fanis-tsimigkatos.jpg
Από τη διοργάνωση του 2022

Παράλληλα είχε νίκες και σε αγώνες μικροτέρων αποστάσεων, ενώ ως βετεράνος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μελβούρνης το 1987.

Η Πάτρα θυμάται τους ανθρώπους, εμπνέεται από την προσφορά τους και τιμά τις αξίες που πρέσβευαν. Εμπνέεται από την εποχή που ο αείμνηστος Φάνης Τσιμιγκάτος τιμούσε την πόλη του με τις αθλητικές του επιτυχίες, και έδειχνε το δρόμο του αθλητισμού, ως πρότυπο που ήταν σε πολλά νέα παιδιά της εποχής του και συνέχιζε τις άοκνες προσπάθειές του για να γίνει ακόμα καλύτερος.

Είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος της πόλης και της χώρας, ενώ εμπνεύστηκε κι εργάσθηκε ανιδιοτελώς για την διαμόρφωση της γνωστής διαδρομής αναψυχής και τζόκινγκ στο Έλος της Αγυιάς, που απολαμβάνουν σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες είτε σε ερασιτεχνική αθλητική βάση, είτε σε οργανωμένο συλλογικό επίπεδο.

Στους δρόμους της Πάτρας θα «τρέξει» και πάλι ο Φάνης Τσιμιγκάτος στις 21 Οκτωβρίου

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις σωματείων για τη λήξη της προηγούμενης αθλητικής περιόδου, είχε δηλώσει: «Η πόλη μας έχει γίνει πλέον, δημοφιλής αθλητικός προορισμός και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε μέσα από τη στενή συνεργασία μας με τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών, περιφερειακών κι εθνικών αθλητικών φορέων, την αξιοκρατική ανάδειξη των δυνάμεων μας, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, το Δημοτικό Ξενώνα και τη διάθεση ποικίλων πόρων για τη στήριξη και ανάπτυξη του αθλητισμού.
Μαζί με τους αθλητικούς φορείς διεκδικούμε από το κράτος να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις για τον αθλητισμό απέναντι στο Δήμο Πατρέων και τη σταθερή ετήσια χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων».

Στους δρόμους της Πάτρας θα «τρέξει» και πάλι ο Φάνης Τσιμιγκάτος στις 21 Οκτωβρίου

Για το 2023, η διοργάνωση του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Πάτρας 2023 «Φάνης Τσιμιγκάτος», ορίστηκε για το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023.
Η μεγάλη συμμετοχή το 2022 οδήγησε σε επιλογές και οργανωτικά βήματα που έχουν στόχο τη βελτίωση του Αγώνα σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο και στην εξάντληση όλων των περιθωρίων αύξησης των συμμετοχών.

Ο μεγάλος Ημιμαραθώνιος της Πάτρας θα χρηματοδοτηθεί από το Δήμο Πατρέων και τη ΔΕΥΑΠ, όπως και πέρυσι, αλλά και από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, που απάντησε ήδη θετικά και θα είναι συνδιοργανώτρια, ενώ αναμένεται και η απάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχει επίσης προσκληθεί από το Δήμο να είναι κι αυτή συνδιοργανώτρια.
Όπως και πέρυσι συνδιοργανωτές θα είναι επίσης η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, η Παναχαϊκή Γ.Ε., ο ΑΟΠ Κούρος. Συνδιοργανωτής θα είναι εφέτος και ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Αχαΐας «Φειδιππίδης», ενώ ο Αγώνας θα τελεί πάλι υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, θα ενταχθεί στο καλεντάρι του και τα ρεκόρ θα αναγνωριστούν από τον ΣΕΓΑΣ και την παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF).
Ο μεγάλος Ημιμαραθώνιος Πάτρας εφέτος θα τελεί και υπό τη στήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού – & Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΜΛΑ-Υ)
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Στους δρόμους της Πάτρας θα «τρέξει» και πάλι ο Φάνης Τσιμιγκάτος στις 21 Οκτωβρίου

Aκολουθεί άρθρο του Αντώνη Κατσίκη, Μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής του Ημιμαραθωνίου, Προέδρου του ΣΜΑΧ «Φειδιππίδης».

«Ο δικός μας Ημιμαραθώνιος,

Ανδριόπουλος, Αργυρόπουλος, Νικολακοπούλου οι Πρεσβευτές»

Με μεγάλη μας χαρά και με τον τρόπο που κινείται η οργανωτική επιτροπή, έπειτα από το πετυχημένο περσινό πρώτο εγχείρημα της δημιουργίας και πραγματοποίησης του 1ου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου “Φάνης Τσιμιγκάτος”, διαπιστώνουμε ότι η αναβάθμιση του αγώνα, με τις ενέργειες που έχουν γίνει ή που έχουν εξασφαλισθεί για να γίνουν μέχρι να ακουστεί η πιστολιά της εκκίνησης, θα ανυψώσουν περαιτέρω τον αγώνα, με το όφελος να το καρπώνονται οι ίδιοι οι δρομείς και η πόλη μας.

Η απαράμιλλη, ειδυλλιακή, με φόντο το φημισμένο Πατρινό ηλιοβασίλεμα, ασφαλής (κινείται στην παραλιακή ζώνη και κάτω από τις γραμμές του τρένου), επίπεδη, βατή διαδρομή, που προσφέρεται για καλές επιδόσεις, δεν θα αλλάξει, αλλά θα προστεθούν μερικές ευφάνταστες πινελιές, που θα την “απογειώσουν”. Όσον αφορά στον Σύλλογό μας, ο «Φειδιππίδης» αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκληση του Δήμου, ώστε να συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά και αποφασιστικά εφέτος, από θέσεις ευθύνης πλέον, με ένα μέλος του στην Οργανωτική Επιτροπή (Αντώνης Κατσίκης) και με ένα ακόμα στην Εκτελεστική Επιτροπή (Παναγιώτης Μητρούλιας), ενώ είναι εκφρασμένη και η αμοιβαία επιθυμία για ακόμη στενότερη συνεργασία.

Ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Αχαΐας “Φειδιππίδης” και η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ), της οποίας είναι δραστήριο μέλος, μαζί με τους ΣΕΓΑΣ (αιγίδα) και ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου, ΑΟΠ Κούρος και Παναχαϊκή Γ.Ε. (συνδιοργανωτές), θα είναι ο πλέον δυναμικός και αποφασιστικός θεσμικός υποστηρικτής, καθώς θα έχει την ευθύνη μετακίνησης των Συλλόγων μελών της ΕΟΣΛΜΑ-Υ με λεωφορεία, που θα μισθωθούν από την Διοργάνωση. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι θα οργανωθούν εκδρομές από την Αθήνα, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Ιωάννινα και την Καλαμάτα και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για επιπλέον ομαδικές μετακινήσεις αν αυτό απαιτηθεί.

Με τον Μεγάλο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο, η πόλη μας ανακτά τη δρομική της οντότητα, καταξιώνεται και στέκεται πλέον ισότιμα δίπλα σε άλλες μεγάλες πόλεις που διατηρούν διοργανώσεις χρόνων, εντάσσεται στο δρομικό καλεντάρι του απλού δρομέα που προγραμματίζει δύο – τρεις αγώνες – στόχους τον χρόνο και χτίζει ένα νέο αθλητικό τοπόσημο… Με δύο Ημιμαραθωνίους ετησίως, τον Μεγάλο Διεθνή Νυχτερινό το φθινόπωρο, και τον Διεθνή Ημιμαραθώνιο Πάτρας που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη, η Πάτρα θα αποτελεί σίγουρα έναν ελκυστικό προορισμό για όλους, με συνέπεια και την έμμεση ενίσχυση της τοπικής οικονομίας (ξενοδοχεία, εστίαση, ψυχαγωγία, εμπορικά κ.ο.κ.), γιατί όπως είναι γνωστό, τα αθλητικά γεγονότα αποτελούν πόλο έλξης για ένα ενδιαφέρον διήμερο ή τριήμερο.

Οι δρομείς του «Φειδιππίδη», της ΕΟΣΛΜΑ-Υ και όλοι όσοι τρέχουμε πρωτίστως για την υγεία και την ψυχαγωγία μας, είμαστε ενθουσιασμένοι, γιατί όπως έχω ξαναπεί, αυτοί οι open δρομικοί αγώνες ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και τις ανάγκες μας σαν να είναι φτιαγμένοι για μας. Είναι η απόλαυσή μας, είναι το καθημερινό μας τρέξιμο. Από την διαίσθησή μου και από το κλίμα που αφουγκράζομαι, πρώτη φορά φαίνεται τόσο ενωμένο και δυνατό το δρομικό κίνημα, περιμένοντας αυτή τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού το απόγευμα της 21 Οκτωβρίου, συντροφιά με το … ηλιοβασίλεμα!

Είναι αξιομνημόνευτο κι έχει αποσπάσει τα πιο ευμενή σχόλια των δρομέων, το γεγονός ότι ο Μεγάλος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Πάτρας «Φάνης Τσιμιγκάτος» αντιστέκεται στην εμπορευματοποίηση των δρομικών γεγονότων, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους, με το μικρό κόστος συμμετοχής και τη δωρεάν συμμετοχή μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, φοιτητές κ.ο.κ.).

Η αυλαία του 2ου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Πάτρας «Φάνης Τσιμιγκάτος» θα πέσει αργά το βράδυ στην Πλατεία Γεωργίου με τη μεγάλη συναυλία των Πυξ Λαξ, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος και είναι ενταγμένος ο Μεγάλος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος.

Φύλαξα τελευταία, για να κλείσω αυτό το σημείωμά μου, την είδηση ότι πρεσβευτές του 2ου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Πάτρας «Φάνης Τσιμιγκάτος» θα είναι εφέτος οι μεγάλοι Πατρινοί Μαραθωνοδρόμοι, Σπύρος Ανδριόπουλος, Νίκος Ανδριόπουλος και Παναγιώτα Νικολακοπούλου».

Στους δρόμους της Πάτρας θα «τρέξει» και πάλι ο Φάνης Τσιμιγκάτος στις 21 Οκτωβρίου

Θα τιμηθεί ο μεγάλος δρομέας της Ολυμπιάδας Χάρης Λίτσας

Η Οργανωτική Επιτροπή του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Πάτρας «Φάνης Τσιμιγκάτος» αποφάσισε να τιμά κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του αγώνα, έναν από τους παλιούς Πατρινούς πρωταθλητές στίβου, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του αθλήματος στην πόλη μας και στην Ελλάδα.
Η αρχή θα γίνει με τον μεγάλο δρομέα της Ολυμπιάδας Χάρη Λίτσα που θα τιμηθεί από τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τον 2ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Πάτρας «Φάνης Τσιμιγκάτος», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Αυγούστου 11.00 π.μ. στο Δημαρχείο.

Ο Χαρίλαος Λίτσας γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα και λίγο μετά την ίδρυση της Ολυμπιάδας (1961) εντάσσεται στο σύλλογο, μέλος της δεύτερης χρονικά φουρνιάς αθλητών του συλλόγου και μάλιστα ο πιο μικρός, που ξεχώρισε πολύ νωρίς με το ταλέντο του. Σύντομα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους δρομείς όλων των εποχών κατακτώντας σωρεία μεταλλίων.
Ο Χάρης Λίτσας ήταν επί της ουσίας το πρώτο μεγάλο ταλέντο που ανέδειξε στο στίβο η Ολυμπιάδα.
Πολλά ρεκόρ και πολλά μετάλλια για έναν καταπληκτικό δρομέα που διακρίθηκε και στο εξωτερικό.
Κατέχει ακόμα το ρεκόρ Αχαΐας όλων των εποχών στα 1.500μ. με 3.41.8 που πέτυχε το 1973, αλλά και σε μη ολυμπιακά αγωνίσματα, δηλαδή στα 1.500 στιπλ με 4.17.8 το 1969 και στα 2.000μ. με 5.09.08 το 1973. Και οι δύο επιδόσεις είναι ακόμα «πανελλήνια ρεκόρ», ενώ είχε και πέντε ακόμα πανελλήνια ρεκόρ στην κατοχή του, που κάποια στιγμή καταρρίφθηκαν.
Με την Εθνική ανδρών συμμετείχε στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1971 στη Σμύρνη της Τουρκίας αγωνιζόμενος στα 1.500μ. και στα 3.000μ. στιπλ.
Από το 1966 έως και το 1972 κατέκτησε 13 μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου, 5 χρυσά, 7 ασημένια και ένα χάλκινο, στις κατηγορίες παίδων, εφήβων, νέων και ανδρών, όντας ένας από τους πολυμεταλλιούχος της Αχαΐας στα πανελλήνια πρωταθλήματα!
Αθλητής που τον χαρακτήριζε η υψηλή τεχνική του και το απαράμιλλο θράσος του στον αγώνα!

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις