ΣΠΑΡΤΗ. Για τον Διεθνή Σύνδεσμο «Σπάρταθλον» ο δήμος Σπάρτης δεν μπορεί να ανήκει ούτε στους συνδιοργανωτές, ούτε στους υποστηρικτές, ούτε στους δωρητές, ούτε στους χορηγούς ούτε καν στην αιγίδα. Ο δήμος Σπάρτης, η πόλη και οι πολίτες της δεν έχουν θέση στην περιγραφή και στην ανάδειξη από τον Διεθνή Σύνδεσμο στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Σκάνδαλο η εξαίρεση

Το Notospress θεωρεί σκανδαλώδη την εξαίρεση της Σπάρτης και την μη εξεύρεση ενός όρου που να αποδίδει τη συμμετοχή της πόλης στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Ιστορικά φυσικά και ο αγώνας αφορά στον Φειδιππίδη. Όμως επί 41 χρόνια η πόλη της Σπάρτης ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ, ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΕΙ το θεσμό. Γενιές δρομέων Σπαρτιατών ανατράφηκαν με το όραμα της συμμετοχής στο Σπάρταθλον. Πόροι ανθρώπινοι, οικονομικοί και υλικοί έχουν διατεθεί από τον δήμο και τους δημότες. Πάνω απ’ όλα όμως το ιστορικό υπόβαθρο της Σπάρτης, το φρόνημα των πολιτών της διαχρονικά και η βούληση του δήμου της έχουν στεφανώσει το Σπάρταθλον με τις ελιές της Σπάρτης, το έχουν ξεδιψάσει με το νερό του Ευρώτα, το έχουν αγκαλιάσει με την λιτή αλλά αυθεντική σπαρτιατική αγκαλιά. Του έχουν αποδώσει τιμή και αίγλη μεγαλύτερη από αυτή που του αναλογεί… ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΤΟΜΩΝ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ, Της ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΤΟΙΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Καλούνται οι Αρχές

Καλούνται οι αρχές της Σπάρτης, Δήμαρχος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, οι Φορείς της πόλης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο ΔΣ αλλά και στις εκλογές του Οκτωβρίου, να πάρουν θέση.

Απάντηση για τη σκανδαλώδη εξαίρεση δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε ένα λεκτικό τέχνασμα περί οργανωτικής ευθύνης του «Συνδέσμου», ούτε μια διπλωματική ακροβασία περί αγώνος μόνον του Φειδιππίδη, ούτε φυσικά και κάποια προσβλητική απαξίωση του ρόλου της Σπάρτης με ένα κτύπημα στην πλάτη το βράδυ της Τελετής λήξης...

Διακόπτει την προβολή το Notospress

Το Notospress, αν και σπάνια λαμβάνει θέση σε θέματα που είναι αρμοδιότητα θεσμικών και άλλων φορέων, δηλώνει ότι το Σπάρταθλον του 2023 δεν θα προβληθεί στα 1.000.000 μοναδικών αναγνωστών του, την προβλεπόμενη περίοδο, αν δεν αποκατασταθεί η θέση της Σπάρτης στις επίσημες αναρτήσεις του Συνδέσμου για τον θεσμό.

Οι Σπαρτιάτες δεν κάνουν πόλεμο ποτέ αδίκως και αν δεν απειληθούν. Ο Σύνδεσμος έχει τον χρόνο και την υποχρέωση να σπεύσει σε αποκατάσταση.

Δείτε τι γράφει ο Σύνδεσμος

«Ο αγώνας ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη».

Δείτε τι δείχνει ο Σύνδεσμος

Tο πρώτο συνθετικό της ονομασίας ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Η κορύφωση του Σπάρταθλον γίνεται στη Σπάρτη, τόσο στον τερματισμό, στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα όσο και στην τελετή λήξης στην κεντρική πλατεία όπου και οι απονομές.

Ακόμα και αν ο δήμος Σπάρτης ήταν ανύπαρκτος, ανίκανος, απών, ο Σύνδεσμος του Σπάρταθλον, τιμητικά, θα έπρεπε να αναρτήσει το έμβλημα του Δήμου στον οποίο καταλήγει και αναδεικνύεται ο άθλος…

Να σημειωθεί ότι το πρώτο συνθετικό της ονομασίας ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι το όνομα Σπάρτη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις