Ο Λιονέλ Μέσι είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, που έχει πατήσει τα πόδια του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Πολλοί τον θεωρούν κορυφαίο, όχι άδικα, αφού έχει προσφέρει στιγμές μαγείας στα γήπεδα της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, αλλά και -εσχάτως- της Βόρειας Αμερικής. Η μεταγραφή του Αργεντίνου ήταν ένα μεγάλο σίριαλ, αφού πολλοί προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν.

Οι “μνηστήρες” από τη Σαουδική Αραβία

Οι πρωταγωνιστές του τελευταίου χρόνου στον μεταγραφικό χώρο ήταν χωρίς αμφιβολία οι ομάδες του πρωταθλήματος της Σαουδικής Αραβίας. Μεγάλα ονόματα “παρέλασαν” προς την Αραβική Χερσόνησο, με πρώτο και καλύτερο τον μεγάλο αντίζηλο του Μέσι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος εξασφάλισε ένα ηγεμονικό συμβόλαιο για να υπογράψει με την Αλ Νασρ, το οποίο και του εξασφαλίζει περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, σε ένα συμβόλαιο τριών ετών. Η συγκεκριμένη συμφωνία τάραξε τα νερά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αφού άνοιξε τον “ασκό του Αιόλου”, με δεκάδες ακόμη ποδοσφαιριστές να αφήνουν τις ομάδες τους για τα υπέρογκα χρηματικά ποσά που προσέφεραν οι Άραβες δισεκατομμυριούχοι.

Τον Κριστιάνο Ρονάλντο ακολούθησαν στο Saudi League κορυφαίοι παίκτες επιπέδου Champions League. Πολλοί από εκείνους, όπως οι Μπενζεμά, Νεϊμάρ, Λαπόρτ, Χέντερσον και Φιρμίνο αναζήτησαν ένα τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο πριν κρεμάσουν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια. Ωστόσο, άλλοι έφυγαν αρκετά πρόωρα από την Ευρώπη και άφησαν μία προοπτική για ποδοσφαιρική καταξίωση σε κορυφαίες διοργανώσεις. Παίκτες σε ώριμη ποδοσφαιρική ηλικία, όπως ο Μπόνου, Σαν Μαξιμέν, Γκάμπρι Βέιγκα, Μεντί, Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, Ρούμπεν Νέβεζ και Σαντιό Μανέ είναι μερικοί μόνο από τους παίκτες που επέλεξαν να αφήσουν τις ομάδες τους και να ακολουθήσουν τον δρόμο της Αραβίας. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει αρκετά, με της πληροφορίες στοιχηματισμού της Novibet να μαρτυρούν το ενδιαφέρον που δείχνει πλέον το κοινό για το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας.

Όσο κι αν προσπάθησαν, πάντως, οι Άραβες δεν κατάφεραν να πείσουν το μεγαλύτερο από όλα τα ονόματα να υπογράψει μαζί τους. Ο λόγος για τον Λίονελ Μέσι, ο οποίος αρνήθηκε, σύμφωνα με τις φήμες, πρόταση που ξεπερνούσε το 1.5 δισ. ευρώ για τρία χρόνια. Αντ’ αυτού, είπε το “ναι” στο φιλόδοξο σχέδιο της Ίντερ Μαϊάμι από το πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει τελείως διαφορετικά οικονομικά δεδομένα. Σε πρώτη φάση, τα χρήματα που θα εισπράττει ως μισθό από την ομάδα δεν θα ξεπερνούν τα 60 εκατ. το χρόνο. Όμως, αυτή η αμοιβή είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού ο Μέσι έχει λάβει μέρος σε ένα deal, που όμοιό τους δεν έχουμε δει ξανά στα ποδοσφαιρικά χρονικά.

Ο ρόλος της Adidas

Μία στενή σχέση συνοδεύει τόσο τον Λίονελ Μέσι, όσο και το MLS με την εταιρεία αθλητικής ένδυσης της Adidas. Πρόκειται για την εταιρεία που “ντύνει” και υποστηρίζει και τις δύο πλευρές, η οποία βρήκε μία ιδανική ευκαιρία για έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Μάλιστα, ο Μέσι θα πάρει μέρος από την αύξηση των κερδών που θα έχει η Adidas από την υποστήριξη του MLS τα επόμενα χρόνια.

Η Adidas ανανέωσε πρόσφατα τη συμφωνία της με το πρωτάθλημα, στο οποίο και θα “ντύνει” τις 29 ομάδες για τα επόμενα έξι χρόνια, σε ένα deal που υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία με την Apple

Η Apple αποτελεί την πλατφόρμα που θα μεταδίδει όλες τις αναμετρήσεις του MLS για την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για μία συμφωνία-μαμούθ, αφού ο προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 2.5 δισ. ευρώ. Ο Αργεντίνος σταρ θα επωφεληθεί σημαντικά από αυτή τη συμφωνία, αφού ως… πρέσβης του αμερικανικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, θα πάρει ένα μέρος από τα έσοδα της Apple TV από τις συνδρομές νέων χρηστών. Και όπως όλα έχουν δείξει ήδη από τους πρώτους μήνες συνεργασίας του MLS με το Apple TV, η αύξηση συνδρομητών στην πλατφόρμα είναι εντυπωσιακή.

Πέρα από τις συμφωνίες με τις Apple και Adidas, που ανεβάζουν σε δυσθεώρητα ύψη τις αμοιβές του Μέσι, ο Αργεντίνος θα πάρει και ποσοστό στην ίδια την ομάδα της Ίντερ Μαϊάμι. Ούτως ή άλλως, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το κλαμπ του Ντέιβιντ Μπέκαμ έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο και η αξία του ανέβηκε κατακόρυφα, με ακόμα και παίκτες του στοιχήματος να αναζητούν που να ποντάρουν στο διαδίκτυο στην ομάδα του Μέσι.

Η καθημερινότητα για την οικογένεια Μέσι

Η επιλογή μίας ποδοσφαιρικής ομάδας δεν έχει αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια. Για την ακρίβεια, παρεμβαίνουν παράγοντες πολύ πιο σημαντικοί από το ποδόσφαιρο, όπως είναι η οικογένεια, αλλά και η γενικότερη ποιότητα ζωής. Η οικογένεια Μέσσι είναι προφανώς ισπανόφωνη, λόγω της καταγωγής τους από την Αργεντινή. Έτσι, η ζωή τους ήταν εύκολη κατά την παραμονή τους στη Βαρκελώνη για τη Μπαρτσελόνα, όχι όμως και κατά τα δύο χρόνια στο Παρίσι.

Από την άλλη πλευρά, το Μαϊάμι είναι πρακτικά μία δίγλωσση πόλη, όπου κυριαρχούν τα αγγλικά και τα ισπανικά. Ο καιρός είναι εξαιρετικός, ενώ η πόλη προσφέρεται για να μεγαλώσει μία οικογένεια, αρκεί βεβαίως να υπάρχει η κατάλληλη οικονομική επιφάνεια. Για τον Μέσι, αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις