ΣΠΑΡΤΗ. Το Spartan race δεν είναι απλώς ένας αγώνας. Είναι νοοτροπία και τρόπος ζωής. Το να γίνεις Σπαρτιάτης είναι ταυτόχρονα μια πρόκληση και μια ιεροτελεστία που περιλαμβάνει τεράστιες ποσότητες σκληρότητας, επιμονής και αποφασιστικότητας - εντός και εκτός του μαθήματος. Θαρραλέος. Ανθεκτικός. Παθιασμένος. Οι Σπαρτιάτες δεν είναι χαλαροί. Ξεπερνούν τα εμπόδια. Και ναι, οι Σπαρτιάτες αθλούνται.

Εδώ είναι εννέα χρήσιμοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αρχίσετε να ζείτε σαν Σπαρτιάτης στρατιώτης και να αρχίσετε να καρπώνεστε τα σωματικά και ψυχικά οφέλη του μεγαλείου.

4. Αγκαλιάστε τη δυσφορία

Εάν δεν είστε κουρασμένοι, κοιμάστε πάρα πολύ. Εάν δεν είστε πεινασμένοι, τρώτε πάρα πολύ.

«Η ζωή στις μέρες μας έχει γίνει πολύ εύκολη», είπε ο De Sena. «Είναι δύσκολο να είσαι ευτυχισμένος όταν έχεις «την ευκολία» σε αφθονία. Δεν εκτιμάς τίποτα».

Η ανάπτυξη και η ολοκλήρωση έρχονται όταν αγκαλιάζεις τη δυσφορία και τις αντιξοότητες και αγωνίζεσαι να ξεπεράσεις τα δύσκολα πράγματα. Αναζητήστε ευκαιρίες για να κάνετε τη ζωή πιο δύσκολη. Δημιουργήστε αντιξοότητες. Στο Spartan Headquarters στη Βοστώνη, θα βρείτε βαρίδια χεριών στο κάτω μέρος κάθε σκάλας. Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να τα μεταφέρουν όποτε ανεβοκατεβαίνουν. Γιατί; Για να κάνετε τη ζωή πιο απαιτητική και να ενσωματώσετε περισσότερη άσκηση στην καθημερινή σας εργασία. Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες στρατιώτες δεν χρειάστηκε να προσπαθήσουν να κάνουν τη ζωή δύσκολη, απλώς ήταν. Αλλά εμείς πρέπει.

Υπάρχει ένα άλλο πλεονέκτημα στο να αγκαλιάζεις τη δυσφορία: Είναι αναζωογονητικό. «Το ανθρώπινο μυαλό κατασκευάστηκε για να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες έχοντας μια φυσική αντίδραση σε αυτές», είπε ο De Sena. «Βλέπεις ένα λιοντάρι, τρέχεις. Ένας λόγος που το Spartan Race είναι τόσο δημοφιλής είναι επειδή αναζητούμε αυτόν τον σωματικό ενθουσιασμό στη ζωή μας, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε πια λιοντάρια και τίγρεις να μας κυνηγούν».

5. Μην αυταπατάστε

Η επιτυχία δεν έρχεται φυσικά. Αν κάτι είναι εύκολο, δεν είσαι τόσο καλός σε αυτό όσο νομίζεις ότι είσαι. Ξυπνήστε λοιπόν και συνειδητοποιήστε ότι μπορείτε να το κάνετε καλύτερα. Δύο πράγματα χωρίζουν τους μέσους από τους εξαιρετικούς ανθρώπους: ιδρώτας και δάκρυα. Σταματήστε να χρονοτριβείτε και αρχίστε να ιδρώνετε. Ο Stephen King είπε κάποτε: «Οι ερασιτέχνες κάθονται και περιμένουν την έμπνευση, οι υπόλοιποι απλώς σηκωνόμαστε και πάμε στη δουλειά».

Ξεκίνα τη δουλειά, Σπαρτιάτη στρατιώτη.

6. Ξυπνήστε νωρίς

Γιατί; Είναι τόσο απλό και σας δίνει καθημερινά προβάδισμα σε σχέση με το 99,9 τοις εκατό των ανταγωνιστών σας. Σε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 1.000 άτομα σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους, τη σωματική και ψυχική τους υγεία, τη διατροφή, την άσκηση και το επίπεδο ευτυχίας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς το πρωί τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από τους ανθρώπους που κοιμούνται περισσότερο. Αναφέρουν επίσης ότι είναι πιο υγιείς και χαρούμενοι.

Το να ξυπνάτε νωρίς το πρωί σας δίνει περισσότερο χρόνο για να φτιάξετε πρωινό (οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό τείνουν να είναι πιο υγιείς και πιο λεπτοί από εκείνους που δεν τρώνε πρωινό, σύμφωνα με πολλές μελέτες) και περισσότερο χρόνο για να στριμώξουν μια προπόνηση πριν από τη δουλειά.

Μια μελέτη σε ένα πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Cognitive Therapy and Research έδειξε τη σχέση μεταξύ του να ξυπνάτε αργότερα το πρωί και της μικρότερης διάρκειας ύπνου με τα υψηλότερα επιπέδα αρνητικής σκέψης και των ιδεοψυχαναγκαστικών συμπτωμάτων. Σηκωθείτε νωρίς για να είστε πιο αισιόδοξοι.

Έρευνα από βιολόγους στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ λέει ότι ενώ οι ξενύχτηδες τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί, οι πρωινοί τύποι είναι πιο παραγωγικοί. Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι όσοι ξυπνούν νωρίς έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, λύνουν πιο εύκολα τυχών προβλήματα, αφιερώνουν περισσότερο χρόνο θέτοντας μακροπρόθεσμους στόχους για τον εαυτό τους και αναβάλλουν λιγότερο.

Πως? Για να ξυπνήσετε νωρίτερα, πρέπει να δημιουργήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Ξεκινήστε, λοιπόν, να πηγαίνετε για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε πρωί.

Για να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα κάντε τα εξής:

  • Άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα αυξήσει την ποιότητα του ύπνου σας ενισχύοντας την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο και θα μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
  • Κάντε την κρεβατοκάμαρά σας όσο πιο σκοτεινή μπορείτε.
  • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία. Η ρύθμιση του θερμοστάτη σας σε μια δροσερή θερμοκρασία, ας πούμε 15 έως 18°C θα μπορούσε να σας βοηθήσει, λόγο του ότι η θερμοκρασία του σώματος σας πέφτει καθώς θα αποκοιμηθείτε.
  • Φορέστε κάλτσες. Θα βοηθήσει το σώμα σας να μπει σε κατάσταση ύπνου.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε 7 με 8 ώρες τη νύχτα. Μελέτες δείχνουν ότι ο ποιοτικός ύπνος βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει την επιθυμία για υδατάνθρακες και ενισχύει το μεταβολισμό.

Κοιμήσου, Σπαρτιάτη στρατιώτη!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις