ΕΛΛΑΔΑ. Στις 16 Απριλίου θα αρχίσει από την Αρχαία Ολυμπία το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας που θα μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης και θα φωτίσει τους Αγώνες του Παρισιού.

Στην Ελλάδα θα έχει έντεκα σταθμούς και θα ταξιδέψει από την Κρήτη μέχρι και την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο. Πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Στέφανος Ντούσκος («χρυσός» ολυμπιονίκης της κωπηλασίας) και τελευταίος ο αρχηγός της ομάδας πόλο Γιάννης Φουντούλης («ασημένιος» ολυμπιονίκης).

Το σύμβολο του Ολυμπιακού Κινήματος που συνδέει άρρηκτα τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη γενέτειρα γη θα ανάψει με τις ακτίνες του ήλιου και, στη συνέχεια, 600 λαμπαδηδρόμοι θα τη μεταφέρουν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Θα διανύσουν 5.000 χιλιόμετρα και στις 26 Απριλίου το Φως από τη γη της Αρχαίας Ολυμπίας θα φωτίσει το Παναθηναϊκό Στάδιο, το στάδιο όπου αναβίωσαν οι σύγχρονοι αγώνες και αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα του θεσμού.

«Η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρει μηνύματα που μπορούν να ανάψουν τη Φλόγα της Ελπίδας. Μέσα από τον αθλητισμό μπορούμε να χτίσουμε έναν ειρηνικό και καλύτερο κόσμο. Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει έντεκα ημέρες και θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει, με εξαίρεση αυτήν των Ολυμπιακών Αγώνων. Την Ελλάδα και τη Γαλλία μάς συνδέουν ισχυροί δεσμοί και είμαι σίγουρος ότι το Παρίσι θα διοργανώσει εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Στο ταξίδι στην ελληνική γη, η Φλόγα θα «επισκεφτεί» αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαία Ηλιδα, Μυκήνες, Κνωσός, Δελφοί, Βεργίνα, Σούνιο Ακρόπολη κ.ά.) και θα αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά μας. Παράλληλα, θα προβληθούν και τοπία που, μέσα από τον τουρισμό, διαφημίζουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο (Μεθώνη, Ναύπλιο, Σαντορίνη, Μετέωρα).

«Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα, για τη Γαλλία, την Ελλάδα και τον αθλητισμό. Η Φλόγα, το σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών, θα ξεκινήσει το ταξίδι της. Μέσα στο ταραχώδες γεωπολιτικό περιβάλλον της εποχής μας τα μηνύματα που μεταφέρει η Φλόγα είναι ακόμη πιο σπουδαία. Εμείς οι Ελληνες οφείλουμε να γίνουμε θεματοφύλακες ειρηνευτικών πρωτοβουλιών. Η Φλόγα πρέπει να αποτελέσει τον κήρυκα της παγκόσμιας ειρήνης», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Η Τελετή Παράδοσης στην Επιτροπή «Παρίσι 2024» θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στη συνέχεια, η Φλόγα θα ξεκινήσει το ταξίδι της από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τη Μασσαλία. Θα ταξιδέψει πάνω σε ένα τρικάταρτο ιστιοφόρο, το ιστορικό «Belem», υπογραμμίζοντας, και με αυτόν τον τρόπο, τις στενές σχέσεις και τη φιλία που ενώνει τους δύο λαούς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις