ΕΛΛΑΔΑ. Αναδρομικά που φθάνουν έως και τα 9.000 ευρώ θα λάβουν όσοι αναμένουν έως και δύο χρόνια για να λάβουν οριστική σύνταξη με το νέο σύστημα καταβολής της εθνικής σύνταξης ως προσωρινής.

Η πλειονότητα των ασφαλισμένων περιμένει να πάρει σύνταξη πάνω από ενάμισι-δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι:

- Θα λάβουν όσοι έχουν 18 μήνες αναμονής αναδρομικά 18Χ384 ευρώ =6.912 ευρώ, ενώ θα παίρνουν κάθε μήνα προσωρινή σύνταξη 384 ευρώ.

- Για 24 μήνες αναμονή θα λάβουν αναδρομικά 24Χ384 = 9.216 ευρώ και στη συνέχεια κάθε μήνα θα λαμβάνουν 384 ευρώ μέχρι την απονομή του τελικού ποσού της σύνταξης.

- Αν κάποιος περιμένει σήμερα τη σύνταξή του εδώ και 10 μήνες, θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 10Χ384 ευρώ = 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξής του τα 384 ευρώ τον μήνα μέχρι να βγει η οριστική.

Το ποσό που θα λαμβάνουν μέσα σε ένα δίμηνο από την αίτησή τους οι συνταξιούχοι κυμαίνεται μεταξύ 345 και 384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Σύμφων με τα Νέα, ασφαλισμένος με 15 έτη ασφάλισης θα λάβει προσωρινά το ποσό των 345,60 ευρώ, για 16 έτη ασφάλισης θα εισπράξει 353,28 ευρώ, για 17 έτη ασφάλισης 360,96 ευρώ, για 18 έτη 368,64 ευρώ, για 19 έτη 376,32 ευρώ και τέλος από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384 ευρώ.

Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας – το επόμενο δίμηνο – βάζει μπροστά μια προσωρινή λύση, έως ότου εκκαθαριστεί ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών συντάξεων. Η διαδικασία απονομής σύνταξης είχε δηλαδή δύο βήματα. Πλέον, προστίθεται ένα βήμα ακόμα.

Πρώτο βήμα: Αμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η εθνική σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).

Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.

Τρίτο βήμα: Είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο θα «τρέξει» εντός διμήνου με δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες για ήδη υποβληθείσες αιτήσεις και για αυτές που θα υποβληθούν στο μέλλον.

Έτσι, η πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή θα αφορά όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, τις εκκρεμείς δηλαδή σήμερα συντάξεις. Οι σημερινοί εν αναμονή συνταξιούχοι θα κληθούν να μπουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού. Η δεύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αφορά όσους θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη της διαδικασίας και μετά.

Από τη νέα παροχή θα αποκλείονται οι ασφαλισμένοι που έχουν οφειλές το ύψος των οποίων δεν επιτρέπει τη χορήγηση σύνταξης. Αντίθετα, οι αγρότες του πρώην ΟΓΑ που ποτέ δεν είχαν πρόσβαση σε προσωρινή αναμένεται να είναι εντός των δικαιούχων της νέας παροχής. Είναι χαρακτηριστικό πως προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν, περιμένοντας την οριστική κύρια σύνταξη, περίπου 35.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, όταν εκκρεμούν περί τις 150.000-170.000 κύριες συντάξεις.

Πηγή: newsbomb.gr