ΚΥΘΗΡΑ. Στη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας, η οποία σε πρώτη φάση θα έχει μέλη τον Δήμο Κυθήρων με προοπτική διεύρυνσης τοπικών επιχειρήσεων και πολιτών προχωρεί η δημοτική αρχή του νησιού.

Με βάση την προμελέτη του Δήμου είναι δυνατόν η Ενεργειακή Κοινότητα να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα κόστος της τάξης των 50-60 Ευρώ ανά MWh. Η αναφερομένη τιμή βασίζεται σε ένα τυπικό σενάριο επιδότησης της εγκατάστασης ενώ θα αναζητηθεί περαιτέρω στήριξη τόσο από την κεντρική κυβέρνηση όσο και την Περιφέρεια.

Ο Δήμος ανέθεσε την επόμενη φάση του προγράμματος (διαμόρφωση της Ενεργειακής Κοινότητας και του Επιχειρηματικού Σχεδίου) σε εξειδικευμένο ενεργειακό σύμβουλο ακολουθώντας τη βέλτιστη πρακτική των Εν.Κοιν μετά από έρευνα της αγοράς και ομόφωνη εισήγηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής.

Από το 2015 ο Δήμος έχει αρχίσει να ασχολείται με το ενεργειακό περιβάλλον σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει ενέργεια τόσο για λόγους κόστους όσο και σαν συμβολή στην προσπάθεια της χώρας για την ενεργειακή μετάβαση.

Διαπαραταξιακή Επιτροπή

Βασικά στοιχεία της μέχρι τώρα δράσης είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης εγκαταστάσεων (κυρίως φωτισμού) με νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακές παρεμβάσεις κτιρίων. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο δημιούργησε Διαπαραταξιακή Επιτροπή μελέτης με εκπροσώπηση των τριών δημοτικών παρατάξεων, η οποία αφού διερεύνησε το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, έδωσε το πράσινο φως για την δημιουργία της Ενεργειακής κοινότητας.

Για τον φόβο των ανεμογεννητριών στα Κύθηρα

Με τον τρόπο αυτό η δημοτική αρχή απαντά εμμέσως πλην σαφώς και στα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια ισχυρών ιδιωτών για την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών στα Κύθηρα, θέμα στο οποίο ο Δήμος έχει εκφρασμένη και τεκμηριωμένη αντίθεση και αντιμετωπίζει και νομικά.

Στόχοι

Το όραμα το Δήμου, σύμφωνα με την δημοτική αρχή είναι να καταστήσει το νησί αλλά και τα Αντικύθηρα, «πράσινα», συμβάλλοντας στην προσπάθεια της ενεργειακής μετάβασης, με σκοπό την υποστήριξη των εθνικών στόχων αλλά και την οικονομική ανάπτυξη των νησιών.

Στόχος είναι οι μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και η σχεδόν 100% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από αυτοπαραγωγή μέσω ΑΠΕ.

Τα Κύθηρα το 2020 είχαν εκτιμωμένη συνολική ενεργειακή κατανάλωση 52 GWh εκ των οποίων ηλεκτρική ενέργεια είναι τα περίπου 17-18 GWh.Η εκτίμηση της εξέλιξης της προβλεπόμενης κατανάλωσης φαίνεται στον Πίνακα σε 2 σενάρια (σενάριο business as usual και σενάριο έντονης ανάπτυξης), περιλαμβανόμενων και των επιπτώσεων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Είναι βασισμένη εν πολλοίς στην έντονη ανάπτυξη των Κυθήρων τα τελευταία χρόνια στον τουριστικό τομέα, στις αναμενόμενες επιπτώσεις βελτίωσης των υποδομών που ήδη πραγματοποιούνται, και, σε δυνατότητες που έχουν τα Κύθηρα για την παραγωγική τους ανασυγκρότηση (π.χ. στον πρωτογενή τομέα). Σε όλες τις περιπτώσεις η παραγωγή φθηνής και εύκολα προσβάσιμης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να συμβάλλει πολλαπλασιαστικά στην τοπική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις